Tests

Rover Streetwise 1.4 16V

Rover Streetwise 1.4 16V

De Rover Streetwise, the Urban Onroader, is een mini-SUV op basis van de Rover 25. Een stoer, hoog uiterlijk met veel plastic kenmerkt de Rover Streetwise. Hij ziet er dus stoer uit, maar rijdt ‘ie ook zo?

Rover zet de Streetwise als een stadsautootje in de markt die ook uitermate geschikt is om lekker mee te touren over ’s lands wegen en paden die niet van asfalt zijn. Natuurlijk hoef je er niet mee door het ruige terrein te gaan rijden maar een bospaadje moet volgens Rover geen probleem zijn. Wij gingen rijden met de Streetwise om te kijken wat de auto allemaal in zijn mars heeft.

Op basis van de 25
Wie niet sterk is moet slim zijn, en dat weet Rover ook. Om een compleet nieuw model te ontwikkelen is er bij Rover niet genoeg geld aanwezig. Je moet het daarom gaan doen met bestaande modellen. Al lange tijd is de 25 op de markt, eerst als 200-serie en later, na een grondige facelift, is het model 25 gaan heten. Op basis van die Rover 25 is nu de Streetwise op de markt gekomen, een stoer ogende auto met een knipoog naar de grote SUV’s. Helaas kun je goed merken dat de Streetwise is gebaseerd op een al oud model, hier en daar rammelt en kraakt het weleens en ook de afwerking is niet van superieure kwaliteit. Daarnaast valt op dat de auto niet superstil is en het dichtgooien van de deur gaat gepaard met een metaalachtige klap, alles behalve een zachte ‘pof’ dus.

Zeer goed uitgerust
Over de uitrusting niets dan lof! De Streetwise is standaard zeer compleet uitgerust en met name voor zijn klasse. Zaken als elektrische ramen en spiegels, airco, halflederen stoelbekleding, lederen stuuwiel en pookknop, 16” lichtmetalen velgen, mistlampen voor, ABS, alarmsysteem, centrale vergrendeling op afstand en een radio/CD-speler zijn standaard. Dat is dus niet mis en meteen het sterkste punt van de Streetwise. Kijk je bij de concurrentie dan betaal je voor al die accessoires veel extra, terwijl ze op de Streetwise standaard zijn. De versie waar wij mee reden was uitgerust met een 1.4 16-klepper in de ‘standaard-uitvoering’. Dit is ook meteen de enige uitvoering die Rover levert. Motorisch is er de keuze uit de door ons geteste 1.4 16V (103 pk), de 1.6 16V (109 pk), de 1.8 16V (115 pk) en de 2.0 turbodiesel (101 pk).

Goed en rustig weggedrag
Als je naar de Streetwise kijkt heb je meteen het idee dat het een niet al te stabiele auto is. Hij staat 3 cm hoger op z’n poten en is rondom voorzien van behoorlijk wat grijs plastic, wat de auto een stoere uitstraling geeft, maar een klein beetje instabiel doet overkomen. Dat is allesbehalve waar! De Streetwise rijdt goed en stuurt strak, de brede banden (205/50 R16) houden de Streetwise goed op de weg en maken het mogelijk nog een keertje extra hard door de bocht te gaan. Iets dat je zou verwachten bij een verhoogde auto is overhellen, dat woord kent de Streetwise haast niet. Hij ligt lekker strak op de weg en doordat ‘ie 3 cm hoger op zijn poten staat is een drempeltje en bobbeltje geen probleem. Wat goed te merken is, is dat het onderstel wat harder is afgesteld, dit mag de wegligging dan wel ten goede komen, op korte oneffenheden is het minder prettig.
De 1.4 16V heeft wel eens moeite om de Streetwise snel te laten accelereren. Het motortje geeft een sportief roffeltje maar klinkt toch niet echt potent. Bij een inhaalmanouvre doe je er verstandig aan om even terug te schakelen naar z’n vier, maar eerder nog naar de drie. Blijf je hoog in toeren rijden dan wil de Streetwise best van zijn plek komen maar in hogere versnellingen zit er weinig pit in. Het maximum koppel van 123 Nm bij 4.500 tpm zegt op zich natuurlijk al weg genoeg. De 2.0 diesel met 240 Nm koppel bij 2.000 tpm zou er een stuk minder moeite mee hebben.
De Streetwise is niet echt stil. Met name op de snelweg als je rond de 120 km/h rijdt hoor je duidelijk de aanwezigheid van de banden en de motor, behalve dat veroorzaken ook de dakrails het nodige windgeruis.
De Streetwise remt goed maar helaas zeer ongevoelig. Als je de remt intapt gebeurt er niets, trap je iets verder door dan staat de Streetwise in één keer stil. Het remmen is absoluut niet te doseren en vraagt wel de nodige gewenning. De versnellingsbak heeft erg korte verzetten en schakelt zeer soepel. Je legt gemakkelijk de pook in de versnelling en verdiend een dikke pluim!

Blikvanger
De Streetwise is een behoorlijk opvallende auto. De door ons gereden Streetwise was uitgevoerd in een heldere blauwe kleur wat nog eens extra opvalt. Het viel op dat veel mensen onderweg een blik werpen naar de Streetwise of zelfs wezen. Het vele plastic dat rondom gemonteerd is maakt de auto ook behoorlijk opvallend. Hij lijkt er een stuk breder maar met name ook robuuster door. Doordat de auto een stukje hoger op de poten staat valt ‘ie tussen het algemene straatbeeld ook best op.
Het interieur is een stuk minder opvallend maar wel erg netjes. Toen ik de deur opende was ik eigenlijk even verbaasd over de luxe uitstraling. De ‘kuipstoeltjes’ zijn deels met leer en deels met stof bekleed. De stoelen zitten prima maar drukken wel een klein beetje in je zij, voor iemand die breder is dan de gemiddelde Nederlander zijn de stoelen van de Streetwise bepaald niet geschikt. Het dashboard is voorzien van een stripje plastic in een donkere kleur, deze kleur is ook terug te vinden op de middenconsole. Verder vinden we er wat zilverkleurige accenten en het stuur en de versnellingspook zijn met leer bekleed. De radio is te laag geplaatst en daardoor slecht te bedienen, gelukkig heeft Rover daar wat op gevonden en ook een afstandsbediening aan het stuur gemonteerd. Bijzonder aan de 3-deurs Streetwise is de achterbank. Deze is namelijk opgedeeld in twee ‘stoelen’ met daartussen en bergruimte en een bekerhoudertje. De 5-deurs versie is gewoon voorzien van een achterbank die plaats biedt aan drie personen.

Conclusie
De Rover Streetwise is een hele betaalbare en goed uitgerust auto. Het is een leuke verschijning in het straatbeeld en zowel geschikt om mee door de stad te rijden als een stukje over een onverhard bospad. Helaas kun je wel merken dat de Streetwise is gebaseerd op een oud model (200-serie). Er is het nodige wind-, banden- en motorgeluid aanwezig en de portieren vallen niet met een mooie ‘plof’ dicht. Daartegenover staat wel de zeer rijke standaarduitrusting, het stoere uiterlijk en de aangename prijs wat alles in één klap goedmaakt!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Rover Streetwise 1.4 16V
Rover Streetwise 1.4 16V
Rover Streetwise 1.4 16V
Rover Streetwise 1.4 16V
Rover Streetwise 1.4 16V
Rover Streetwise 1.4 16V
Redactie
Door Redactie

Zoeken