Retro: Volkswagen New Beetle Cabriolet

De New Beetle Cabriolet haalt een stukje verleden naar boven. Met zijn comfortabele rijeigenschappen, retro-look en soepele motor is het een echte toerauto. Sportief rijden is er niet bij.

Volkswagen presenteerde de New Beetle in 1998. Het was duidelijk een moderne interpretatie van de Kever, die in veel opzichten terug kijkt naar het verleden. De New Beetle Cabriolet kwam in 2002 en ook hierbij was de retro-look goed zichtbaar. De New Beetle Cabriolet heeft veel ronde vormen. De grote en bolle spatborden zorgen in combinatie met de vlakke zijkant voor een mooi lijnenspel. Het door ons gereden exemplaar was gespoten in de kleur ‘Reflexzilver’ wat op een zonnige avond zorgt voor een prachtig kleurenspel op de carrosserie.
 
Voldoende ruimte
Het interieur is rechtstreeks overgenomen uit de gesloten New Beetle. Het ruimtegevoel is erg groot doordat de voorruit ver weg staat. Het dashboard is diep en je kunt met je arm bijna niet bij de voorruit. Het dak openen is binnen 13 seconden gepiept. Even een beugel losmaken en de rest gebeurt met een druk op de knop. Wat wel moet worden opgemerkt is dat het elektrisch bedienbare dak een optie is. Standaard moet je deze met de hand openen. Het stoffen dak vouwt zich op, op het achtersteven van de Beetle. Hierdoor wordt niet alleen het verwantschap met de oude Kever opgewekt, maar het heeft ook tot gevolg dat de bagageruimte acceptabel blijft. Die is met een inhoud van 235 liter niet groot, maar zou echt klein zijn geweest wanneer de opgevouwen kap ook een gedeelte van de ruimte in zou nemen. De toegang tot de bagageruimte is erg klein en er kan met een beetje passen en meten maar net een boodschappenkrat door naar binnen. De ruimte op de achterbank is niet voldoende om met twee personen comfortabel te zitten. Deze kan daardoor beter gebruikt worden om extra bagage mee te nemen.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

 
Écht open
Wanneer het dak geopend is zit je in de Beetle echt open. Door de ver weg geplaatste voorruit heb je een echt open gevoel. Je hebt (met optioneel windscherm) weinig last van de wind. Met ramen naar boven is het helemaal goed vertoeven. Wel komt er nog wat wind tussen bestuurder en passagier door, dat is jammer. De ramen kun je met één druk op de knop alle vier openen en sluiten. Wat opvalt, is dat de New Beetle Cabriolet (zoals door ons gereden) erg stil en soepel rijdt. Wij reden met de 1.8 liter turbomotor met een vermogen van 150 pk. Het enige geluid dat aanwezig is, is het fluiten van de turbo. Een groot pluspunt van de New Beetle Cabriolet is de combinatie tussen deze motor en versnellingbak. Hij is niet alleen erg stil, maar ook zeer soepel. In elke versnelling pakt de koppeling mooi op en spurt de Cabriolet ervandoor. Helaas gaat dit gepaard met heel weinig snelheidsbeleving. Hij heeft slechts 9,3 seconden nodig voor de sprint naar 100 km/h maar dat gevoel heb je niet. Alleen op de snelweg begint het windgeruis (boven de 120 km/h) de kop op te steken en heb je een beter idee van je snelheid.
 
Comfortabel maar niet sportief
Sportief is de New Beetle Cabriolet niet. Dat is niet alleen te merken aan het gemis aan snelheidsbeleving, maar ook aan de wegligging en de stoelen. In snel genomen bochten is de auto behoorlijk onderstuurd en helt ‘ie merkbaar over. Niet alleen door de weinig zijdelingse steun van de stoelen, maar ook door de lederen bekleding glijd je snel uit je stoelen. Geen sportieve cabriolet dus. Daarentegen is het met het comfort prima gesteld. Hij zoeft lekker over de weg en in combinatie met z’n stille en soepele motor maakt het de New Beetle Cabriolet tot een echte kilometervreter.
 
Prijzig
Volkswagen levert de New Beetle Cabriolet met vijf motoren waarvan één diesel. Het betreft een 1.4 (75 pk), een 1.6 (102 pk), een 2.0 (115 pk) en de door ons gereden 1.8T (150 pk). De diesel is een 1.9 TDI met een vermogen van 100 pk. De prijzen beginnen bij € 25.995,- voor de 1.4 16V, maar tijdelijk zijn er actiemodellen waardoor de prijs begint bij € 21.995,-. Voor dat geld heb je stalen velgen, een handbediende stoffen kap, middenarmsteun vóór, elektrische ramen, centrale vergrendeling op afstandsbediening en ESP. Cruise control is standaard op alle uitvoeringen behalve de 1.4 en airco (€ 1.130,-) is een (dure) optie op alle uitvoeringen. De – gemiddeld -  € 1.500,- duurdere Highline voegt zaken toe als een lederen stuurwiel, radio met 6 speakers, grotere (stalen) velgen en mistlampen vóór. Wij reden met de 1.8T die een vanafprijs heeft van € 28.995,-. Door de montage van een aantal opties zoals metallic lak, een elektrisch bedienbare kap, park distance control en 16 inch lichtmetalen wielen kwam de prijs op bijna 34 mille.
 
Conclusie: zeldzaam door z´n prijs
De New Beetle Cabriolet is een moderne interpretatie van de Kever Cabriolet. Het exterieur vertoont duidelijk overeenkomsten met de Kever van weleer. In het interieur is de overeenkomst ver te zoeken. De New Beetle Cabriolet biedt voldoende ruimte voor twee inzittenden. Voor (vakantie)bagage ben je al snel aangewezen op de achterbank. Van windgeruis heb je weinig last en de motor (1.8T) is erg soepel en voldoende snel. De New Beetle Cabriolet rijdt verre van sportief. De carrosserie helt over en in snelle bochten is ‘ie snel onderstuurt. Daarentegen is het comfort dik in orde en kun je het honderden kilometers uithouden in deze cabrio. De prijs ligt hoog. Tijdelijk zijn er actiemodellen waardoor de prijs begint bij € 21.995,- maar met een standaard-vanafprijs van € 25.995,- voor een onderbemeten 1.4 (75 pk) en een karige uitrusting is te verklaren waarom de New Beetle Cabriolet een zeldzame verschijning is.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties