Tests

SUV met terreincapaciteit: SsangYong Rexton 270 Xd

SUV met terreincapaciteit: SsangYong Rexton 270 Xd

De SsangYong Rexton is een échte SUV. Hij heeft behoorlijke kwaliteiten op de weg en staat in het terrein z’n mannetje. De Rexton is recent vernieuwd en leverbaar met een nieuwe 2.7 liter Xdi dieselmotor.

Bij het horen van de naam SsangYong roepen velen meteen: ‘Oh ja, die met die Mercedes motor’. Vele SsangYong’s rijden dan ook rond met een stickertje op de achterruit: ‘Powered by Mercedes-Benz’ en dat geeft duidelijk aan dat de motoren uit de stal van Mercedes afkomstig zijn. Met de komst van de nieuwe Rexton 270 Xdi ligt dat anders. De basis van de motor is van Mercedes en afkomstig uit o.a. de E-klasse en ML, maar door SsangYong zelf doorontwikkelt. En dat hebben ze goed gedaan. Tijdens het rijden van een constante snelheid is de motor erg stil en alleen bij fel accelereren is het dieselgeluid aanwezig. Het vermogen van 165 pk mag dan niet veel klinken bij een auto met een gewicht van bijna 2 ton, het is voldoende om de Rexton van z’n plek te krijgen. In 13,4 seconden naar 100 km/h is geen prestatie voor een sportauto, maar het voelt in de Rexton voldoende aan. Het koppel van 345 Nm is beschikbaar bij 3.000 tpm en zorgt voor soepele tussenacceleraties. De automaat schakelt automatisch een verzetje terug als je veel vermogen vraagt en de bak schakelt soepel. Een puntje van kritiek is een dreun in de aandrijfas bij fel accelereren vanuit stilstand.
 
Comfortabel maar onsportief
De Rexton is hoog en groot, dat merk je aan alles. Een snel genomen bocht gaat gepaard met behoorlijk overhellen en bij een noodstop duikt de Rexton ver in z’n vering. De besturing is licht maar erg ongevoelig en bovendien erg indirect waardoor je soms (te) veel moet sturen om een bocht te maken. Eenmaal je rijgedrag hierop aangepast te hebben, wordt duidelijk dat de Rexton een ontzettend comfortabele auto is, die dankzij z’n hoge zit en stille motor een ultieme reisgenoot genoemd mag worden. Een gemis hierbij is cruise control dat niet standaard geleverd wordt.
 
Heel ruim
De grote buitenmaten (L 4,78 m, B 1,87 m en H 1,83 m) zijn in het interieur terug te vinden. De instap, zowel vóór als achterin is dik voldoende. Alleen de (optionele) derde zitrij is lastig te bereiken. Zowel voorin als op de achterbank kun je prima zitten en de leuning van de achterbank is zelfs verstelbaar. Er zijn talloze opbergvakjes te vinden waaronder een ruime middenarmsteun, zonnenbril-vakje, bekerhouders vóór en achter en diverse kleine vakjes. De kofferruimte is ontzettend ruim en diverse netjes houden de bagage keurig op de plek.
 
Geen ML of X5
Het interieur van de Rexton ziet er verzorgd uit maar haalt niet het niveau van auto’s zoals de Mercedes ML en BMW X5, waar SsangYong de Rexton eerder tussen gepositioneerd had. Het dashboard is netjes maar het nephout en harde plastic geeft geen luxe uitstraling. De lederen bekleding (met gestikt Rexton-logo) maakt het geheel een stuk chiquer. De knopjes zitten op een goed bereikbare plek met uitzondering van de achterruitenwisser die links naast het stuur zit. Zodra de wisser is ingeschakeld blijft deze continue wissen waardoor al snel over een droge ruit wordt gewist wat resulteert in irritant piepen.
 
Terreinbeul
Wat we nog niet gehad hebben is terreinrijden. Zoals reeds aangehaald in de inleiding staat de Rexton zijn mannetje in het terrein. Hij staat als één van de weinige auto’s tegenwoordig, op een ladderchassis wat een voordeel is in het terrein. Of het nu diepe plassen, modderpaden of bergen zand zijn, de Rexton komt erdoorheen. Met knoppen op het dashboard is te kiezen voor vierwielaandrijving of lage gearing. Met name wanneer je de lage gearing inschakelt stuur je de Rexton moeiteloos door het terrein. Je hebt eigenlijk het gevoel dat ‘ie meer kan hebben. Dat de auto veel kan hebben blijkt ook wel uit het feit dat hij 3.500 kg mag trekken.
 
Prima uitrusting
De standaarduitrusting is netjes. Zo beschikt de Rexton over elektrisch bedienbare ramen vóór en achter, elektrisch verstelbare, inklapbare en verwarmbare buitenspiegels, centrale vergrendeling op afstand, mistlampen voor, climate control, buitentemperatuurmeter, bekerhouders vóór en achter, twee 12v-aansluitingen en een met leer bekleed stuur. Wat mist in deze lijst is een boordcomputer en cruise control die in deze klasse eigenlijk standaard horen te zijn. Op veiligheidsniveau zijn standaard een bestuurders- en passagiersairbag en zij-airbags aanwezig. ABS is eveneens standaard en voor ESP moet extra betaald worden.
 
Andere modellen
Naast deze nieuwe Rexton 270 Xdi is er nog een andere diesel leverbaar. Het betreft een rechtstreeks van Mercedes overgenomen 2.9 liter turbo-diesel met een vermogen van 120 pk en een koppel van 256 Nm. De andere motor is een 3.2 liter V6 (ook van Mercedes) met een vermogen van 220 pk en een koppel van 318 Nm. Alle drie de motoren zijn leverbaar in combinatie met een automaat.
 
Conclusie: Een SUV met echte terreincapaciteiten
Dat SsangYong haar oorsprong in de terreinvoertuigen heeft liggen is goed te merken. Het ladderchassis is de basis van deze Rexton en hij staat in het terrein zijn mannetje. Aan de andere kant is de Rexton ook een comfortabele auto waarmee relaxt over de snelweg is te cruisen en waar het hele gezin in mee kan op vakantie. Dankzij z’n maximale trekgewicht van 3.500 kg is de Rexton ook uitermate geschikt om een boot of paardentrailer te trekken. De Rexton is dus niet alleen een comfortabele auto die ook nog eens terreincapaciteiten heeft, het is ook een praktische auto. De Rexton is namelijk goed inzetbaar voor de vakantie (ruim/comfortabel), om een dag weg te gaan (boot/paardentrailer) en hij kan ook voor de zaak gebruikt worden (aanhanger). Niet voor niets richt SsangYong zich op de kleine zelfstandigen en kom je de Rexton vaak tegen bij de manege.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
SUV met terreincapaciteit: SsangYong Rexton 270 Xd
SUV met terreincapaciteit: SsangYong Rexton 270 Xd
SUV met terreincapaciteit: SsangYong Rexton 270 Xd
SUV met terreincapaciteit: SsangYong Rexton 270 Xd
SUV met terreincapaciteit: SsangYong Rexton 270 Xd
SUV met terreincapaciteit: SsangYong Rexton 270 Xd
SUV met terreincapaciteit: SsangYong Rexton 270 Xd
SUV met terreincapaciteit: SsangYong Rexton 270 Xd
SUV met terreincapaciteit: SsangYong Rexton 270 Xd
SUV met terreincapaciteit: SsangYong Rexton 270 Xd
SUV met terreincapaciteit: SsangYong Rexton 270 Xd
SUV met terreincapaciteit: SsangYong Rexton 270 Xd
Redactie
Door Redactie

Zoeken