Nieuws

Snelste pickup ter wereld: Dodge Ram SRT-10

Snelste pickup ter wereld: Dodge Ram SRT-10

De Dogde Ram SRT-10 met 500 pk sterke Viper motor, is de snelste pick-up ter wereld. Met een top van bijna 250 km/h is de Dodge Ram SRT-10 opgenomen in het Guiness Book of World Records.

De Dodge bereikte een snelheid van precies 247,339 km/h, die werd bereikt op een testbaan van DaimlerChrysler in de Verenigde Staten. Het oude record was in handen van Ford, maar is sinds de geslaagde recordpoging veiliggesteld door een Dodge Ram SRT-10, die de Ford met een verschil van maar liefst ruim 11 km/h naar de tweede plaats verwees.
 
De Dodge Ram SRT-10 is recentelijk op de Amerikaanse markt verschenen en voor de recordpoging is een standaard productiemodel van de lopende band gehaald. De auto betrad het strijdtoneel zonder technische of aërodynamische aanpassingen. De recordsnelheid werd gemeten in twee richtingen over een afstand van telkens een kilometer. De twee ritten, die samen een gemiddelde snelheid opleverden, moesten binnen een uur na elkaar worden gemaakt. De gebruikte meetapparatuur was nauwkeurig tot op één duizendste van een seconde.
 
De letters SRT in de typeaanduiding van de recordbrekende Dodge Ram staan voor Street and Racing Technology. Dit is de naam van een speciale afdeling bij Dodge, die onder leiding staat van Dan Knott: “Met de Ram SRT-10 wilden wij de ultieme pick-up creëren. Met een vermogen van 500 pk, de rijeigenschappen van een sportwagen, een eersteklas remsysteem en een door raceauto’s geïnspireerd uiterlijk. Dat wij met deze auto een recordbreker in huis hebben, bewijst dat de Dodge Ram SRT-10 inderdaad de ultieme pick-up is.”
 
De Dodge Ram SRT-10 is het derde model in een reeks razendsnelle Dodge SRT-modellen. De bekendste is de Viper SRT-10 die zijn motor met de Ram SRT-10 deelt. Daarnaast is er de Dodge SRT-4, een compacte sportsedan met een vermogen van liefst 230 pk.
 
Aan het stuur tijdens de succesvolle recordpoging zat Brendan Gaughan. Hij is zesvoudig winnaar van de 2003 NASCAR Craftsman Truck Series (NCTS) met een Dodge Ram. “Ik heb heel wat snelle pick-ups gereden, maar een record breken voor het beroemde Guinness Recordboek was een unieke ervaring”, aldus de coureur. “De Dodge Ram is voor mij al jaren de beste pick-up voor het circuit, maar deze SRT-10 heeft mij nu ook overtuigd als ultieme pick-up voor op de weg.”

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Snelste pickup ter wereld: Dodge Ram SRT-10
Snelste pickup ter wereld: Dodge Ram SRT-10
Snelste pickup ter wereld: Dodge Ram SRT-10
Redactie
Door Redactie

Zoeken