Nieuws

Nieuwe Opel Manta in 2022? Het kan zomaar gebeuren

Nieuwe Opel Manta in 2022? Het kan zomaar gebeuren

Na lange tijd gaat het eindelijk weer goed met Opel. Zó goed zelfs, dat er weer gedacht wordt over de ontwikkeling van modellen die Opel-fans al jarenlang moeten missen. Een moderne versie van de Opel Manta bijvoorbeeld. Onze collega’s van Auto Zeitung hebben al wat informatie weten los te peuteren over een reïncarnatie van Opels sportieve coupé.

Toen Opel en Peugeot in 2017 meldden dat ze de handen ineen gingen slaan, sloeg de schrik veel Opel-fans om het hart. Tot dusver onterecht. Ondanks technische overeenkomsten met Peugeots en Citroëns, zijn Opels immers nog steeds heel herkenbaar. Bovendien maakt het merk eindelijk weer winst. Financiën gezond, fans blij. Dat betekent dat de blik wat verder richting toekomst kan. Maar 'geen toekomst zonder verleden'. Met dat gezegde in het achterhoofd lijkt een terugkeer van de Manta over een jaar of drie niet-onaannemelijk.

Winst Opel 2018

De laatste twee decennia onder de General Motors-paraplu, vormden nu niet bepaald een droomtijd voor Opel. Jaar na jaar hoorde het personeel dat het niet goed ging en hing er een semi-permanene crisissfeer. Ondanks de aanvankelijke scepsis onder de Opel-fans, lijkt de Franse PSA-paraplu weerbestendiger dan het Amerikaanse exemplaar. Sterker nog: met een winst van 859 miljoen (voor belastingen) liet Opel over 2018 het beste resultaat uit zijn geschiedenis zien. Daar komt bij dat de Portugese algemeen directeur, Carlos Tavares, niet alleen een koele rekenaar is. Tavares is ook een rasechte autoliefhebber. Hij wil dan ook dat Opel een duidelijk Duits stempel houdt en de ruimte houdt om zichzelf te blijven.

Karakteristieke modellen

Daarbij zijn karakteristieke modellen uit het verleden vaak een mooi uitgangspunt. Bij Peugeot zien we dat bij onder meer bij de schitterende e-Legend Concept en bij Citroën aan de focus op veercomfort. Trek je die lijn door bij Opel, dan komen auto's als de Opel GT de Opel Manta in beeld.

Opel Manta A

Vanwege de overbekende naam en de grote successen is de Manta de meest waarschijnlijke kandidaat voor een moderne herinterpretatie. Daar komt bij dat we op allerlei evenementen die in het kader staan van Opels 120-jarig bestaan, de Manta opvallend vaak voorbij zien komen. Vooral de Manta A duikt veelvuldig op.

Gelijkenissen Opel GT X en Manta A

En wat te denken van het studiemodel Opel GT X? Dit ontwerp van Opels hoofddesigner Mark Adams vertoont aan de voorkant opvallende gelijkenissen met de Manta die in 1970 het levenslicht zag. Verder is de Opel GT X een compacte SUV, maar daar kijken we graag doorheen. Zet hem wat lager op de wielen, maak de achterkant iets dynamischer en je bent een heel eind.

Ruimte voor emotie

Bovendien moet er naast de op handen zijnde elektrificering van Opels modellengamma ook ruimte overblijven voor auto's die warme gevoelens losmaken en associaties wekken met het roemruchte verleden. Zoals de Manta. Ulvaeus, de illustrator van Auto Zeitung, doet een wat ons betreft geslaagde poging met de rode auto boven dit artikel. We houden het Opel-nieuws in de gaten. Hoe dan ook achten we de komst van een nieuwe Opel Manta in 2022 allesbehalve uitgesloten.

Manta Turbo met 225 pk

Dank niet dat de nieuwe Manta ook een in lengterichting geplaatste motor en achterwielaandrijving krijgt. Opel zal waarschijnlijk gebruikmaken van het EMP- of CMP-platform. Het compacte CMP-platform ligt het meest voor de hand, omdat hier moeiteloos een elektrische aandrijflijn op past. Maar áls daarvoor wordt gekozen, zal deze meer vermogen leveren dan de 136 pk die de nieuwe elektrische Corsa en Peugeot 208 krijgen. Als verbrandings-alternatief ligt de viercilinder 1,6-liter turbomotor voor de hand. Die is er met vermogens van 180 tot 225 pk.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nieuwe Opel Manta in 2022? Het kan zomaar gebeuren
Nieuwe Opel Manta in 2022? Het kan zomaar gebeuren
Nieuwe Opel Manta in 2022? Het kan zomaar gebeuren
Nieuwe Opel Manta in 2022? Het kan zomaar gebeuren
Nieuwe Opel Manta in 2022? Het kan zomaar gebeuren
Nieuwe Opel Manta in 2022? Het kan zomaar gebeuren
Nieuwe Opel Manta in 2022? Het kan zomaar gebeuren
Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s.

Zoeken