Alfa Romeo verlaagt de rente! Een Alfa Romeo Tonale rijden voor €325 euro per maand

Nu zakelijk financieren tegen 1,9% rente | Actie loopt t/m 23 september

Alfa Romeo verlaagt de rente! Een Alfa Romeo Tonale rijden voor €325 euro per maand Ontdek meer
Nieuws

Audi R8 LMX: 570 pk én laserverlichting

Op een waardige manier afscheid nemen, dat is wat Audi doet met de introductie van de R8 LMX. De tot 99 exemplaren gelimiteerde R8 LMX vormt het laatste hoogtepunt van Audi’s eerste supersportauto, de R8.

Binnen afzienbare tijd moeten we afscheid nemen van de Audi R8, de auto die Audi’s prestaties op Le Mans naar de openbare weg bracht en bovendien de eerste supersportauto van de Duitsers was. Hij begon zijn levensloop in 2003 als Le Mans quattro concept en kwam in 2006 in een nagenoeg ongewijzigd productiegedaante op de markt. Maar aan alles komt een eind, zo ook aan het leven van de eerste R8. Nu de Lamborghini Huracan de Gallardo heeft opgevolgd zal ook Audi de technisch verwante tweede generatie van de R8 gaan onthullen. Maar niet voordat er met vuurwerk afscheid wordt genomen.

“De verder verbeterde aandrijflijn zorgt voor zinderende prestaties.”


570 pk en 540 Nm

Eén van de hoogtepunten van de R8 LMX vormt de nog verder doorontwikkelde V10. De 5.2 liter tiencilinder levert in dit gelimiteerde model een vermogen van 570 pk en een koppel van 540 Nm. Dat is nog eens 45 pk meer dan de 525 pk sterke R8 V10 plus. De V10 is gekoppeld aan de zeventraps S tronic-transmissie met dubbele koppeling die het vermogen (uiteraard) op alle vier de wielen overbrengt. De verder verbeterde aandrijflijn zorgt voor zinderende prestaties. Zo sprint de R8 LMX in 3,4 seconden van 0-100 km/h en hij haalt een topsnelheid van 320 km/h.

Arablauw

Wie de Audi R8 LMX wil herkennen van zijn minder bedeelde stalgenoten heeft weinig voorkennis nodig. De speciale lakkleur Arablauw is voldoende om te onthouden. Verder zien we een grote, vaste achterspoiler evenals andere ‘aero-delen’ (diffuser, sideblades, splitter) uitgevoerd in met koolstofvezel versterkte kunststof. Andere bijzondere accenten vormen de titaniumkleurige roosters van de grille en de in hoogglans zwart uitgevoerde uitlaatpijpen. De R8 LMX heeft bovendien standaard 19 inch lichtmetalen wielen en keramische remschijven met rode remklauwen. 

In het interieur springen diverse blauwe accenten direct in het oog. Zo zijn de sportstoelen bekleed met fijnnappa-leder met een ruitpatroon in Sepangblauw. Ook vele stiksels zijn blauw. De dakhemel is afgewerkt met zwarte alcantara en de deurbekleding met zwart fijnnappa-leder. Ook zijn er afwerkingsaccenten van mat-carbon in het interieur te vinden en verlichte dorpels zorgen ervoor dat de entree goed verlicht is.

“Audi heeft daarmee alsnog de primeur en geeft BMW het nakijken.”


Laserverlichting

Klap op de vuurpijl vormt de introductie van laser-grootlicht. De Audi R8 LMX is namelijk één van de eerste auto's met laserlicht en daarmee zet Audi een mooie traditie voort. In 2008 was de Audi R8 immers de eerste productieauto met volledige LED-verlichting en in 2010 introduceerde Audi in de A8 Navigation based Lighting. In 2012 werd de vernieuwde R8 leverbaar met dynamische knipperlichten en in 2013 debuteerde de Matrix LED-technologie in de vernieuwde A8. Bij de ontwikkeling van de laserlicht-technologie werkten de R8-engineers nauw samen met de collega’s van de autosportafdeling: ook de R18 e-tron quattro raceauto’s die in juni deelnemen aan de 24 Uur van Le Mans hebben laserlicht.Zo werkt laser-grootlicht

Bij het laser-grootlicht van de R8 LMX genereren lasermodules een luchtbundel die maar liefst twee keer zo lang is als die van een LED-module. Elke lasermodule beschikt over vier krachtige laserdiodes met een diameter van 300 micrometer. Deze diodes zorgen voor een blauwe laserstraal met een golflengte van 450 nanometer. Een zogenaamde fosfor-converter zet deze straal om in wit licht met een kleurtemperatuur van 5.500 Kelvin. Dit is ideaal aangepast aan het menselijke oog, vooral ook omdat het voor een uitstekend contrast zorgt. Bijkomend voordeel daarvan: de ogen raken minder snel vermoeid. De zogenaamde laserspot van de R8 LMX komt in actie bij snelheden vanaf 60 km/h en vormt een aanvulling op het LED-grootlicht. De bestuurder profiteert hiermee van een duidelijk groter blikveld (tot 500 meter!) en dat komt de veiligheid sterk ten goede. Door de slimme samenwerking tussen speciale camera’s en de individueel aan te sturen lichtdiodes kan er met grootlicht worden gereden zonder tegenliggers te verblinden. 


Vanaf juli is de Audi R8 LMX te bestellen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken