Eerste review Polestar 1 (2019)

Eerste review Polestar 1 (2019)

De Polestar 1 levert 600 pk en 1000 Nm. Waar komt al die kracht vandaan en wat doet-ie ermee? Wij kruipen achter het Volvo-stuur van een indrukwekkend prototype.

Voor wie het nog niet weet: de Polestar 1 (2019) is een plug-in hybride. Dat klinkt saaier dan het is, want de elektrische helft van de aandrijflijn deelt rake klappen uit. Zijn twee elektromotoren sturen samen 232 pk en 480 Nm naar de achterwielen.

“Hij versnelt in een vloek en een zucht naar 160 km/h”

Rijd je in de elektrische stand, dan schiet de Polestar 1 krachtig uit de startblokken en versnelt hij in een vloek en een zucht naar 160 km/h. Harder gaat-ie niet op stroom alleen. In de drie accu's (één in de middentunnel en twee achter de stoelen) zit genoeg stroom om 150 kilometer uitstootvrij te rijden. En dit is nog maar het begin …

Eerste review Polestar 1 (2019)

Tip
Viaplay aanbieding: bekijk Formule 1 met 20% korting
Viaplay aanbieding: bekijk Formule 1 met 20% korting

Abonneer je nu en start met streamen van sport, films en series

Eerste review Polestar 1 (2019)
Eerste review Polestar 1 (2019)
Eerste review Polestar 1 (2019)

Polestar 1 specs: 600 pk en 1000 Nm

Onder de motorkap van de Polestar 1 ligt een tweeliter benzinemotor met turbo en supercharger klaar om bij te springen. Zodra dat gebeurt, trommelt de gehele aandrijflijn maar liefst 600 pk en 1000 Nm op. Hoe voelt dat? Het antwoord ligt verborgen in het rijprogramma 'Power'. Wat zijn we blij dat we tijdens onze korte kennismaking niet stapvoets door de straten van Göteborg rollen, maar vrij baan hebben op Volvo's testlocatie 60 kilometer verderop.

De Polestar 1 mag dan gebouwd zijn van lichtgewicht materialen, met een carrosserie grotendeels van koolstofvezel en een chassis van aluminium en koolstofvezel, toch is het leeggewicht even schrikken. Door zijn hybride aandrijflijn weegt de 2+2-zitter niet minder dan 2350 kilo. Dat vergeet je direct weer zodra je het gaspedaal indrukt. De Polestar 1 beantwoordt elk gasbevel met een heleboel voorwaartse kracht. Kabaal blijft uit, de kracht is er gewoon. Deze nonchalante manier van versnellen past helemaal bij het karakter van een Grand Tourer.

Eerste review Polestar 1 (2019)

Onderstel en achterspoiler

Het onderstel biedt een geweldige mix van dynamiek en comfort. Aangezien elke elektromotor zijn eigen achterwiel aandrijft, kan de kracht per wiel geregeld worden. Dat heet torque vectoring en bewijst zijn nut in bochten. Het voorkomt krachtsverlies en zorgt ervoor dat de Polestar 1 steevast het juiste spoor volgt en bochten achter zich laat alsof de auto onder vuur wordt genomen.

“De Polestar 1 is bijna klaar voor een productiestart”

Een actieve achterspoiler komt automatisch omhoog bij 100 km/h en levert extra neerwaartse druk op de achteras. De nauwkeurig afgestelde schokdempers van Öhlins zorgen zelfs op hobbelige landwegen voor genoeg comfort en de Pirelli-banden zijn uitgekozen vanwege hun vele grip.

Er zijn een paar puntjes die nog aandacht behoeven. De ontwikkelaars vinden de eentrapstransmissie van de elektromotoren achterin te luidruchtig en de besturing geeft bij lage snelheden te weinig terugkoppeling. Het mag geen naam hebben. De Polestar 1 is bijna klaar voor de productiestart.

Eerste review Polestar 1 (2019)
Eerste review Polestar 1 (2019)

Polestar 1 prijs en conclusie

Het is nog een prototype, dus we houden een slag om de arm, maar alles wijst erop dat de Polestar 1 een fijne Grand Tourer wordt. De combinatie van Volvo-design, een imposante aandrijflijn en een magnifiek onderstel zorgt er ongetwijfeld voor dat de eerste 1500 exemplaren zo uitverkocht zijn. De prijs van de Polestar 1 is 159.500 euro en dankzij het lage WTLP-verbruik is maar een klein deel daarvan bpm. Dat rijdt extra lekker.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties