Woensdagweetje

Dit wist jij vast nog niet over Koenigsegg

Dit wist jij nog niet over Koenigsegg

Koenigsegg is een van de meest merkwaardige, en tegelijk een van de meest fascinerende sportwagenmerken. Auto's als de Agera, de Regera en de Jesko zijn krankzinnig snel. Bijna was Koenigsegg bovendien eigenaar van Saab geweest ... 

Baantje bij Suzuki

Koenigsegg werd opgericht door Christian Erland Harald von Koenigsegg (* 1972). Christian von Koenigsegg is geboren in Zweden, maar komt uit een Zuid-Duits adellijk geslacht. Een van de eerste baantjes van Christian von Koenigsegg was auto's poetsen bij de Suzuki-dealer in Stockholm.

Dit wist jij nog niet over Koenigsegg

Steun van Saab en Volvo

In 1994 werd Koenigsegg AB opgericht, met als doel het ontwikkelen van een supersportwagen. Volvo en Saab steunden Koenigsegg financieel. De Koenigsegg CC uit 1998 was het eerste rijdende prototype.

Dit wist jij nog niet over Koenigsegg

Koenigsegg CC8S

In 2002 kwam de eerste Koenigsegg op de markt, de CC8S. In 2004 volgde de CCR en in 2006 de CCX. De V8 in de CC8S was in 2002 met 655 pk de krachtigste motor in een auto voor de openbare weg. In 2009 wilde Koenigsegg Saab overnemen van General Motors, maar de deal ketste op het laatste moment af.

Dit wist jij nog niet over Koenigsegg

Koenigsegg One:1

De One:1 was de eerste auto met een vermogens-gewichtsverhouding van 1:1. De Regera (2015) is de eerste plug-in hybride van Koenigsegg en levert 1822 pk. De topsnelheid van de Regera is 410 km/h, de 0-300 (!) km/h doet hij in 10,6 (!) seconden. Het idee voor een plug-in hybride kreeg Koenigsegg toen hij een Tesla Model S kocht. De meest gebouwde Koenigegg tot nu toe, is de Agera RS (23 stuks). Bokser Floyd Mayweather heeft een Koenigsegg CCXR Trevita.

Dit wist jij nog niet over Koenigsegg

Koenigsegg Jesko

De Koenigsegg Jesko is genoemd naar de vader van Christian von Koenigsegg. Van de Jesko staan 125 auto's in de planning. De 5,0-liter twin turbo V8 in de Jesko is goed voor ruim 1600 pk, als je E85 tankt. De Koenigsegg Jesko Absolut moet de snelste Koenigsegg ooit worden, vermoedelijk met een topsnelheid boven de 500 km/h.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Dit wist jij nog niet over Koenigsegg
Redactie
Door Redactie
woensdag-weetjes

Woensdag = weetjesdag

Dit artikel maakt onderdeel uit van de serie ‘Woensdag weetje’. Elke woensdag om 12.00 uur brengen we je een leuk weetje om in de kantine te delen.

Zoeken