Eerste review Maserati Levante Trofeo (2019)

De 580 pk sterke achtcilinder van de Maserati Levante Trofeo is niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk een paradepaard. Hij komt van Ferrari en is in deze power-suv verbonden met een fantastisch onderstel.

Wat is er zo opvallend aan de Maserati Levante Trofeo?

Zijn epische achtcilinder is altijd aanwezig: in de meest comfortabele rijmodus als een zachte roffel op de achtergrond. Voor de volle Maserati-beleving moet je echter Sport of Corsa kiezen. Dan gaan de vlinderkleppen in de uitlaat open en kan de opera beginnen. Want ondanks de dempende werking van de twee turbo’s, klinkt de 3,8 liter V8 van de Levante Trofeo glorieus: diep, warm en met een flair voor dramatiek als de toerenteller hoger klimt. De Ferrari-motor is goed voor 580 pk en 730 Nm. Hij slingert de 2170 kilogram zware Levante Trofeo in 4,1 seconden naar 100 km/h. En door naar een topsnelheid van 300 km/h.

Wat is er goed aan de Maserati Levante Trofeo?

De Porsche Cayenne Turbo is de scherpst sturende SUV in zijn klasse, maar de Levante Trofeo zit hem op de hielen. Hij stuurt gretig in en wisselt snel van richting. Helemaal als de Corsa-rijmodus wordt ingeschakeld. Dan legt de adaptieve luchtvering de koets 35 millimeter dichter bij het asfalt en wordt het onderstel merkbaar stijver. De Maserati heeft vierwielaandrijving, maar stuurt normaal gesproken de meeste aandrijfkrachten naar de achterwielen. De ontegenzeggelijk fraaie Levante oogt bovendien niet zo klinisch als de overwegend Duitse concurrentie. Hij is spannend, opwindend, met een extreem hoge coolfactor dankzij dat legendarische embleem in de grille.

Wat is er slecht aan de Maserati Levante Trofeo?

Het interieur. Dat was in 2016 al niet premium en is dat nu nog steeds niet. Het gebruikte leer is prachtig, maar het detoneert met goedkope kunststoffen en generieke Fiat Chrysler-onderdelen. Het infotainmentsysteem werkt over het algemeen prima, maar komt uit een bescheiden Jeep Cherokee. We kunnen het Maserati nauwelijks aanrekenen. De kleine fabrikant – die vorig jaar slechts 36.500 auto’s verkocht – heeft simpelweg niet het ontwikkelingsbudget van BMW, Mercedes-Benz of Porsche.

Wanneer komt de Maserati Levante Trofeo en wat kost-ie?

Maserati introduceert de Levante Trofeo na de zomer in de Nederland. Het model kost minstens 241.888 euro, waarmee hij flink duurder is dan de Range Rover Sport SVR (575 pk, 207.130 euro), Mercedes-AMG GLE 63 S (585 pk, 220.067 euro) en Porsche Cayenne Turbo (550 pk, 200.300 euro).

Wat vind ikzelf van de Maserati Levante Trofeo?

Hij is te duur, maar dat zal in dit segment weinig uitmaken waarschijnlijk. Waarmee de Levante Trofeo het echt verliest is met zijn interieur, afwerking en technologie. Dat hebben de concurrenten beter voor elkaar. De Maserati wint het daarentegen op karakter. Ik heb niet eens een fractie van 241.888 euro op mijn rekening staan, maar als ik het te besteden had aan een performance-suv, dan had ik het besteed aan de Levante Trofeo. Zijn uiterlijk, motor en onderstel maken alle onvolkomenheden goed.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties