Binnen kijken bij de Aston Martin DBX

Binnen kijken bij de Aston Martin DBX

Nog een kleine twee weken en Aston Martin presenteert zijn allereerste SUV: de Aston Martin DBX. Hoe de auto er vanbuiten uitziet, dat weten we in grote lijnen al. Het interieur was tot dusver een mysterie, maar ook dat is nu grotendeels onthuld.

Het is alweer 20 jaar geleden dat Porsche als eerste sportwagenmerk volk en vijand schoffeerde met een grote SUV: de Cayenne. Hoewel de auto een enorm succes werd, duurde het jaren voordat andere uitgesproken sportieve merken het Beierse voorbeeld volgden. Zo moesten we tot 2016 wachten op de Maserati Levante en de Jaguar F-Pace. Weer twee jaar later maakte Lamborghini ons deelgenoot van de allesverslindende Urus. Tegenwoordig hebben zelfs Bentley en Rolls-Royce een SUV in het gamma. Eigenlijk misten we tot voor kort alleen nog Aston Martin en Ferrari in dat rijtje. Of Ferrari over de brug komt met een SUV, is nog onbekend. De SUV van Aston Martin staat daarentegen al tijden te trappelen om zijn debuut te maken.

Binnen kijken bij de Aston Martin DBX

Verrassing in de voorbumper

Hoe de Aston Martin er vanbuiten uitziet, dat wisten we in grote lijnen al. Toch zien we op de bijgevoegde foto nog wel een verrassing in de vorm van de ledlampen in de voorbumper. Op de spionagefoto's en computeranimaties die we eerder publiceerden, waren die nog niet zichtbaar,  brandden ze maar half of leek het te gaan om luchtinlaten.

Fraaie details interieur DBX

Maar waar het nu vooral om gaat, is het interieur. Dat is op de vrijgegeven foto in volle glorie zichtbaar. Hoewel ... naar het instrumentenpaneel en de interieurdetails van de Aston Martin DBX blijft het nog even gissen. Wat vooral opvalt, is dat het infotainmentscherm van Aston Martins SUV volledig is geïntegreerd in een 'organische' gevormd paneel in de middenconsole. Ten opzichte van andere Astons zijn de ronde knoppen voor de bediening van de transmissie naar boven verhuisd. De vorm van de voorstoelen, met ingebouwde hoofdsteunen en kijkgaatjes, herkennen we van de Aston Martin DB11. Een mooi detail vinden we het nieuwe design van de vele ventilatieroosters. Niet alleen in het dashboard, maar ook in de achterportieren en de achterkant van de tunnelconsole.

Eindelijk een Aston met volop ruimte voor vier

Voor de aankleding en inrichting van het interieur sluit de DBX aan bij aloude tradities. Op de tunnelconsole zien we hout, verder hebben de interieurontwerpers veel suède en leer gebruikt. Heel veel leer - een gemiddelde SM-party is er niets bij. Alleen is het leer in dit geval dan beige in plaats van zwart. Anders dan in de Aston Martin Rapide, die bedoeld was als concurrent voor de Porsche Panamera, hebben achterpassagiers in de DBX wél alle ruimte - en luxe, te oordelen naar de schermpjes, schuifjes en roosters die we op de foto zien.

Prijzen Aston Martin DBX

Meer details over de Aston Martin DBX volgen over een week of twee. Zelf zijn we erg benieuwd naar de Nederlandse prijzen. Maar wetende dat de auto in Duitsland minimaal 193.000 euro gaat kosten, durven we te wedden dat-ie hier de grens van twee ton ruimschoots zal overschrijden.

Binnen kijken bij de Aston Martin DBX
Binnen kijken bij de Aston Martin DBX
Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties