Nieuws

Cadillac CT4-V en CT5-V Blackwing maken pk-tekort goed

Cadillac CT4-V en CT5-V Blackwing maken pk-tekort goed

Dat was even schrikken voor de liefhebbers. De Cadillac CT4-V en CT5-V hebben 'slechts' 330 en 365 pk. En dat terwijl hun voorgangers - de ATS-V en CTS-V - nog op respectievelijk 470 en 649 pk zaten. Er is dus ruimte voor nog sterkere modelvarianten: deze CT4-V en CT5-V Blackwing.

Hoe sterk ze zijn? Dat houdt Cadillac voor zich. Wel weten we dat de CT4-V Blackwing geen viercilinder turbomotor krijgt, zoals de CT4-V, maar een twinturbo V6. De CT5-V Blackwing ruilt op zijn beurt de twinturbo zespitter van de CT5-V in voor een V8 met supercharger. Beide Blackwing-modellen kunnen worden besteld met een handbak. Standaard zullen ze zijn uitgerust met een tientraps automaat. Volgens Cadillac worden beide Blackwings slechts in beperkte oplage gebouwd.

Cadillac V Series

Cadillac begon in 2003 met zijn V Series-modellen. Het Amerikaanse luxemerk wilde het opnemen tegen de performancelabels van BMW (BMW M) en Mercedes-Benz (Mercedes-AMG), wat in ieder geval qua productieaantallen niet is gelukt. Wel waren de V Series uitstekende rijdersauto's, met achterwielaandrijving, vaak een handbak en natuurlijk een heerlijk hamerende V8 voorin. Met de CTS-V nestelde Cadillac zich vooraan in de race om zoveel mogelijk pk's in een zakensedan te stoppen.

Corvette-techniek

De eerste Cadillac CTS-V was uitgerust met de V8 uit de Corvette Z06 (generatie C5). De 400 pk sterke krachtbron was standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. In 2005 volgde de weinig geliefde Cadillac XLR-V, die zijn platform deelde met de Corvette C6 en gebruikmaakte van een Cadillac Northstar-V8 met 450 pk. Een jaar later kwam de STS-V op de markt, met dezelfde Northstar-motor, maar met 25 pk meer. Zowel de XLR-V als de STS-V bleven slechts drie jaar op de markt.

Sterkste Cadillac ooit

Daarna had de CTS-V het rijk alleen. De tweede generatie deelde zijn motor met de Corvette ZR1 (generatie C6). Het 6,2-liter achtcilinderblok werd aangejaagd door een supercharger en produceerde liefst 565 pk. Van de tweede CTS-V was ook een stationwagonvariant en een coupé. Hij werd opgevolgd door de krachtigste Cadillac ooit: de CTS-V met 649 pk. Het model haalde een topsnelheid van 322 km/h en ging in 3,6 seconden van 0 naar 97 km/h (60 mph). De ATS-V - met 470 pk leverende V6 - hield het bij 304 km/h voor gezien en was 0,1 seconde 'langzamer' op de sprint.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Cadillac CT4-V en CT5-V Blackwing maken pk-tekort goed
Redactie
Door Redactie

Zoeken