Nieuws

MINI Clubman nu ook met ALL4-vierwielaandrijving

Vierwielaandrijving biedt tal van vooral, waaronder meer tractie bij winterse wegomstandigheden. Toch zet MINI de Clubman ALL4 pas in de lente bij de dealer. Prijzen zijn er al wel.

Onder normale rijomstandigheden heeft de MINI Clubman ALL4 voorwielaandrijving. Maar veranderen de weg- en weersomstandigheden en vereisen die een betere tractie, dan schakelt een elektro-hydraulische koppeling bij het achterdifferentieel over op alle vier de wielen. De aansturing van die koppeling verloopt via het Dynamic Stability Control (DSC).

Ook voordeel in bochten

Ook in bochten staat de Clubman ALL4 net wat meer zijn mannetje dan de louter voorwielaandreven versies, volgens MINI. Zo optimaliseert het Electronic Differential Lock Control van het voordifferentieel de tractie bij het accelereren vanuit bochten. Dit systeem voorkomt dat het binnenste voorwiel doorslipt en brengt de aandrijving over naar het buitenste voorwiel. Het achter-differentieel verdeelt weer de krachten gelijk over beide achterwielen. Een doorslippend achterwiel wordt door het DSC afgeremd door middel van selectieve remingrepen.

Sneeuw-modus

Ook standaard is Performance Control. Dit systeem zorgt volgens MINI voor een optimale stuurrespons, ongeacht of het DSC is ingeschakeld. Met Dynamic Traction Control is het met een simpele druk op een knop mogelijk om in beperkte mate slip toe te laten, wat uitkomst kan bieden op losse ondergrond of in diepe sneeuw.

Motoren

Motorisch is de Clubman ALL4 beschikbaar met een benzine- of een dieselmotor. De 2.0 liter turbobenzine is goed voor 192 pk is normaliter gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Een achttraps Steptronic-transmissie is optioneel te kiezen zonder meerprijs, terwijl deze op de diesel altijd aanwezig is.

De Cooper SD levert overigens slechts 2 pk minder dan de benzineversie. Beide motoren doen dan ook nauwelijks voor elkaar onder. Zowel de Cooper S als de SD accelereren rond 7 seconden naar de honderd en hebben een top die tegen de 225 km/h aanschurkt. De diesel daarentegen is gemiddeld wel een stuk zuinig dan de benzine: 4,8 versus 6,8 l/100 km.

Prijzen

De MINI Clubman ALL4 staat vanaf april bij de dealer en de prijzen beginnen bij € 39.990,- voor de Cooper S, ongeacht de keuze voor een handbak of automaat. De SD-diesel, met standaard automaat, staat in de boeken voor € 43.216,-.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken