Reportages

VIDEO - Hoe deze Nederlander de super-suv van Spyker restaureert

VIDEO REPORTAGE - Hoe deze Nederlander de super-suv van Spyker restaureert

Als je de naam Spyker hoort, moet je vast een beetje gniffelen. De prachtige auto's die het merk uit Zeewolde op de weg heeft gezet, worden namelijk overschaduwd door eindeloze faillissementsperikelen en de desastreuze overname van Saab. Jasper - ook wel bekend als SpykerEnthousiast - probeert de focus weer te leggen op de sportwagens. Hij restaureert en onderhoudt Spyker van over de wereld. Onze collega's van RTL Autowereld gingen bij hem langs.

Het leek zo mooi allemaal. Een echt Nederlands supersportwagenmerk waarop we trots konden zijn. De auto's waren misschien niet ieders smaak - te veel chroom, te veel bling - maar indrukwekkend waren ze wel. In 2019 stonden er meerdere naast elkaar in de RAI-hallen, tijdens de Amsterdam International Motor Show. Een imposant rijtje, met daarin de C8 Spyder en C8 Laviolette, de C8 Aileron, de C12 Zagato en de D8 Peking-to-Paris.

SpykerEnthousiast Jasper houdt de auto's levend

Jasper - aka SpykerEnthousiast - heeft ze allemaal voorbij zien komen in zijn workshop. Hij restaureert Spykers en heeft zelfs het prototype B6 Venator rijdend gekregen. Momenteel werkt hij aan de super-suv van Spyker - de D12 - en staat zijn werkplaats vol met klantenauto's die vanuit de hele wereld worden ingevlogen of ingescheept. Zelfs een bekende Amerikaanse rapper is klant van Jasper.

Tip
Toyota Aygo X nu vanaf slechts €265 per maand
Toyota Aygo X nu vanaf slechts €265 per maand

Meer zien van deze compacte crossover?
Stel uw pakket samen


Spyker kocht Saab van General Motors

Jasper probeert eigenhandig het imago van Spyker weer wat op te krikken. Dat kreeg een knauw door alle financiële problemen. Want om een autofabrikant op de been te houden, moet er wel geld binnenkomen. En daar ging het mis bij Spyker. De plannen van de kleine fabrikant waren simpelweg té ambitieus. Spyker ging naar Le Mans, kwam uit in het Formule 1-kampioenschap, kocht Saab van General Motors (!) en ging naar de beurs.

Onze reviews en video reviews in je mailbox ontvangen?

Meld je aan voor de Auto Review-nieuwsbrief!

Victor Muller komt afspraken niet na

Eind 2014 ging Spyker failliet. Al wist topman Victor Muller een overeenkomst te sluiten met de schuldeisers, waardoor het faillissement werd teruggedraaid. Een paar jaar geleden stond Spyker - na een lange radiostilte - opeens weer op de autoshow van Genève. De C8 Preliator zou op de markt komen met een motor van Koenigsegg. Maar later bleek de Zweedse supercarmaker de overeenkomst te hebben opgezegd omdat Spyker zijn verplichtingen niet nakwam.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken