Wat is de meerwaarde van SEO?

De meerwaarde van SEO blijkt uit de betekenis van deze letters: Search Engine Optimization. Een marketing tool voor het optimaal positioneren van het bedrijf binnen de zoekmachine van Google. Heb je een bedrijf, dan wil je dat iedereen, toevallige surfers, potentiële klanten en je bestaande contacten je snel kunnen vinden. Het maakt niet uit of je een webshop hebt of een bedrijf waar mensen naar toe komen. De eerste stap loopt via internet.

Linkbuilding en positionering

SEO is een slimme manier van positioneren dat intensief gebruikmaakt van onder andere linkbuilding. Linkbuilding wil eigenlijk zeggen dat er zoveel mogelijk websites of pagina's gevonden moeten worden die een link naar de website van jouw bedrijf willen plaatsen. Het gaat dan om pagina's binnen de categorie waarin jouw bedrijf geplaatst wordt. Je vergroot daarmee het online netwerk. Neem het voorbeeld van een autobedrijf. Daarbij kun je denken aan toeleveranciers van allerlei producten die binnen het autobedrijf in- en verkocht worden, maar ook aan techniek, schadebedrijven, concurrenten, benzinepompen, automerken, zelfs de motorolie die gebruikt wordt, allemaal aspecten die op de één of andere manier met het autobedrijf gelinkt kunnen worden. Met linkbuilding verbind je dus gerelateerde online infrastructuur aan jouw bedrijf via backlinks.

Competitieve zoekwoorden

Een andere veel gebruikte manier bij SEO is het gebruik van competitieve zoekwoorden. Dit zijn zoekwoorden gebruikt in webpagina's die opgepikt worden door het algoritme van Google. Hoe meer goede zoekwoorden op de juiste plek gepositioneerd staan, hoe hoger de ranking oftewel notering bij Google. En dat heeft te maken met het schrijven van een goede tekst voor de website. Een specialist weet precies welke woorden je waar moet plaatsen om snel door het algoritme van Google opgepikt te worden. Wanneer een goede content geplaatst wordt, is het rondkijken op jouw website klantvriendelijk, snel en doelmatig. Eigenlijk wat iedereen graag wil, zowel de lead, de bestaande klant als jijzelf.

Functionaliteit

Natuurlijk spelen er nog veel meer factoren mee bij het opzetten van een goede SEO want een goede SEO kan een doorslag gevende factor zijn bij het stabilisatie- , en groeiproces van het bedrijf. Het gaat er ook niet altijd om gelijk op positie nummer één bij Google te staan, hoewel dat natuurlijk wel het doel is. Het is een misverstand om je louter op het aantal bezoeken, oftewel clicks, te richten en veel filters te integreren in de website. In het algemeen kun je bijvoorbeeld een scala aan filters loslaten op de site maar wanneer mensen te vaak bij de verkeerde pagina terecht komen haken ze af of je ziet ze niet meer terug. Dit filter gebruik is alleen slim wanneer bezoekers rechtstreeks naar jouw website gaan. Dan is functionaliteit een vereiste.

Bepaal je doelgroep

Het verdiepen in de doelgroep kan soms verrassende uitkomsten bieden. Het zijn ook de mensen die je wilt benaderen. Een uitgekiende SEO slaat dit gebied niet over maar gaat ermee aan de slag. Het is belangrijk de doelgroep te herkennen want het gaat om het pad waarlangs deze zogenaamde leads je bedrijf kunnen vinden. Het zien van een oldtimer kan met een goede strategie ervoor zorgen dat iemand op jouw site terechtkomt en uiteindelijk bij jou het autobedrijf binnen loopt. Het is natuurlijk een prettig gegeven als er meer clicks komen en wanneer er langer op de site rondgekeken wordt, maar het voornaamste doel is het vergroten van de omzet. Meer clicks genereren wil niet altijd zeggen dat de omzet stijgt.

Integreer SEO

Het gaat er dus vooral om SEO te integreren binnen de website alsof het een verlengstuk van Google zelf is, maar wel specifiek gericht op jouw bedrijf. Een goede marketingstrategie is en blijft een technisch verhaal maar wel één die, goed uitgevoerd, bijna als vanzelf werkt zodat jij, als ondernemer, de tijd hebt om andere zaken te ondernemen.

Zoeken