Tuning & styling

Sportieve uitvoering van de Mégane

Sportieve uitvoering van de Mégane

Een combinatie van kracht, snelheid, sportiviteit en comfort, dat is wat de supersportieve Mégane Sport kenmerkt.

De Mégane Renault Sport is een strakke en elegante sportauto met een krachtige motor en met een voortrein die efficiency en stuurnauwkeurigheid garandeert. Deze sportieve versie wordt gefabriceerd in Dieppe (Frankrijk).
 
De Mégane Renault Sport profiteert van alle ervaring die is opgedaan tijdens de ontwikkeling van het nieuwe Mégane-programma. En van de knowhow van Renault Sport op het gebied van sportauto’s, seriegeproduceerde dan wel wedstrijdauto’s, naar het voorbeeld van de Clio Renault Sport 2.0 16v, referentie bij de kleine sportauto’s, en de nieuwe Clio V6, voor wie auto en autorijden een passie is.

Belle is een beest
De Mégane Renault Sport heeft dezelfde stijlkenmerken als de nieuwe Mégane en voegt daar een aantal elegante en sportieve elementen aan toe. De auto krijgt de basiselementen mee die kenmerkend zijn voor Renault Sport zoals de bredere bumpers met mistlampen die breder uit elkaar zijn geplaatst en grote luchtinlaten en uitlaten en net als de nieuwe Clio V6 een dubbele uitlaat. Extra karakteristieke elementen van de uitvoeringen die door Renault Sport zijn ontwikkeld zoals de discrete achterspoiler en de grote (18 inch) lichtmetalen velgen dragen zowel aan de dynamische stijl van de auto bij als aan de efficiency van de auto.
 
In de auto is het moderne en strakke interieur van de nieuwe Mégane toegepast met sportieve kenmerken op het dashboard en de console met de versnellingspook. De pedaalunit en de voetsteun zijn met aluminium afgewerkt. Het stuur en de voorstoel – beide elementen die bepalend zijn voor het rijplezier – kunnen individueel afgesteld worden zodat iedereen een ideale rijpositie kan instellen. De voorstoelen zijn voorzien van speciale vlakken op rugleuning en zitting om optimale zijdelingse steun te geven.
 
De Mégane Renault Sport beschikt over talrijke technische uitrustingen zoals het bandenspanning-controlesysteem, de snelheidsregelaar/-begrenzer, de elektrochroom binnenspiegel, automatische activering van de verlichting en automatische aanpassing van de wissnelheid. Ook xenon-lampen waarvan de lichtbundel twee maal zo groot is als bij halogeenlampen, zijn leverbaar. De Mégane Renault Sport is uitgerust met de Handsfree Renault Card, een in het dashboard geïntegreerde radio/ CD-speler en vier luidsprekers. Bovendien zijn het Carminat navigatiesysteem met verkeersinformatie en pictogramweergave of het Carminat navigatiesysteem met verkeersinformatie en kaartweergave op een 16x9 kleurenscherm optioneel verkrijgbaar.
 
Vijf speciale carrosseriekleuren voor de Mégane Renault Sport en twee interieurambiances moeten een passend antwoord bieden op de behoefte van de verschillende klanten. 

Een krachtige motor
Op basis van de 2.0 16v turbo die al leverbaar is voor de modellen van het hogere segment van Renault, heeft Renault Sport een high performance versie ontwikkeld die ook prettig rijdt op de weg. Het vermogen van 225 pk en het koppel van 300 Nm worden verkregen dankzij de wijziging van onderdelen zoals de turbocompressor of de bewegende delen van de motor. Met 90% van het koppel beschikbaar tussen 2000 en 6000 t/min beschikt de auto over een flink en permanent vermogen, ook in de hoge toerentallen. Om zoveel mogelijk akoestisch comfort te bieden, is aandacht besteed aan de motorgeluiden en is gekozen voor een speciale dubbele uitlaat.
 
De handgeschakelde versnellingbak met zes versnellingen benadrukt de kracht van de motor maar controleert het brandstofverbruik en het geluid tijdens lange ritten.
 
Ook al biedt de Mégane Renault Sport topprestaties met slechts 6,5 seconde om van 0 naar 100 km te komen, toch heeft deze auto een uitstekend rendement met een brandstofverbruik dat zich beperkt tot 8,8 l/100 km bij gemengd verbruik (209 g CO2/km). De motor is conform de Euro 4 norm.

Voorbeeldig weggedrag
‘Veelzijdig’, ‘direct’ en ‘snel’ zijn de eerste woorden waar je aan denkt voor het beschrijven van het onderstel van de Mégane Renault Sport. De ontwikkeling van een voortrein met apart draaipunt garandeert een nauwkeurig en efficiënt weggedrag onder alle omstandigheden. De afstelling van de schokdempers en veerpoten zorgt voor comfortabel en dynamisch rijden. Het krachtige remsysteem bestaat uit vier schijven die groot (312 mm geventileerd voor en 300 mm achter) en dik (28 mm voor en 11 mm achter) zijn en is bij de voortrein gekoppeld aan remklauwen met vier zuigers. De 18 inch wielen en de elektrische variabele stuurbekrachtiging zijn speciaal aangepast om te beantwoorden aan de hoge eisen van sportautobestuurders. Daarnaast zijn parameters van de rijhulpsystemen waaronder het nieuwste Elektronisch Stabiliteits Programma (ESP) met tractiecontrole en onderstuurcontrole aangepast aan de filosofie achter de Mégane Renault Sport.

Sportief en veilig
Aangezien veiligheid voorop blijft staan bij Renault is ook bij de Mégane Renault Sport geen enkel compromis geleverd op het gebied van weggedrag en bescherming van de inzittenden. De auto is op hetzelfde platform gebouwd en beschikt over alle veiligheidsuitrustingen waarmee de nieuwe Mégane vijf sterren wist te scoren bij de crashtests die werden uitgevoerd door de onafhankelijke organisatie Euro NCAP. De constructie bestaat uit staal waarvan de hoge mate van elasticiteit het mogelijk maakt een grote hoeveelheid vertragingsenergie te absorberen in geval van een aanrijding.

De Mégane Renault Sport is uitgerust met het nieuwste Renault SRP-beschermingssysteem dat bestaat uit adaptieve front-airbags gekoppeld aan adaptieve veiligheidsgordels met een dubbele gordelspanner* en een dubbele spankrachtbegrenzer op de twee voorste plaatsen, twee zij-airbags die de borstkas van de voorinzittenden beschermen en twee zijruitairbags. De 3-deurs versie heeft op de voorste plaatsen een antiduik-airbag zodat de inzittenden niet onder hun gordel kunnen doorglijden en daarmee garandeert deze auto een zelfde veiligheidsniveau voor de voorinzittenden als in de 5-deurs versie. De passagierstoel voor en de zijzitplaatsen achter zijn uitgerust met Isofix-bevestigingen waarmee een kinderstoeltje optimaal kan worden vastgezet met het gezicht van het kind al dan niet in de rijrichting. De Mégane Renault Sport beschikt daarmee over alle elementen om een referentie te worden op het gebied van veiligheid in het segment van de sportieve hatchbacks. * op de 5-deurs versie 
 
De knowhow in de fabriek van Dieppe
De Mégane Renault Sport wordt geproduceerd in de fabriek van Dieppe (Frankrijk) op basis van carrosserieën afkomstig van de fabriek van Renault in Palencia (Spanje).
Het productieproces is aangepast aan de bijzonderheden van deze sportversie waarbij de kwaliteitsnorm van de serieproductie gegarandeerd wordt. De fabriek van Dieppe is voortaan de plaats waar alle door Renault Sport Technologies ontwikkelde sportversies gefabriceerd zullen worden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Sportieve uitvoering van de Mégane
Sportieve uitvoering van de Mégane
Redactie
Door Redactie

Zoeken