Tuning & styling

Alpera Tulpar is Monster Beetle

Volkswagen beetle

Porsche-pessimisten hoor je het continu schallen: 'Zo'n 911 is net een platgeslagen Kever!' Dat hierbij telkens een flinke dosis jaloezie in het spel is, mag ieder ander duidelijk zijn. Voor de Volkswagen Beetle is het juist een leuke opsteker om vergeleken te worden met een opgehoogde Porsche 911. De Beetle van Turkse tuner Alpera verdient dat predicaat anders zonder meer.

Een Kever met meer dan 500 pk, dat hadden ze bij Volkswagen niet durven dromen toen ze in 1938 de eerste Beetle ontwikkelden. En ook in 1974 tijdens het bouwen van de Super Beetle konden ze zich dat nog niet voorstellen. En toch is de 'monsterkever' van Alpera op die laatste geïnspireerd.

Tulpar

We zagen al eens een New Beetle met 544 pk. Deze werd speciaal door Volkswagen ontwikkeld om mee te rijden in het Global Rallycross Championship. Bijzonder, maar van het schattige Kevertje van vroeger was niet veel meer over. Alpera Motors besloot de Beetle ook opnieuw uit te vinden, met de Super Beetle uit 1974 als basis, en noemde 'm Tulpar, vermoedelijk vernoemd naar een Turks infanterievoertuig.

Retrodesign

Het lijnenspel uit de jaren '70 is gebleven. Maar dat is dan ook het enige. De Tulpar heeft een monocoque frame van koolstofvezel, een diffuser, een frontspoiler met grote luchtinlaten en een opvallende achtervleugel. En hoewel er nog geen exacte informatie over de prestaties is, kunnen we al wel zeggen dat de Tulpar een twinturbo-boxermotor krijgt, die naar verluidt meer dan 500 pk weet op te wekken. Maar goed, dat is de ambitie van Alpera. Momenteel bestaat de Tulpar alleen nog op papier.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen beetle
Volkswagen beetle
Volkswagen beetle
Volkswagen beetle
Volkswagen beetle
Volkswagen beetle
Volkswagen beetle
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers