Tuning & styling

Abt RS5-R gepresenteerd in Essen

Abt RS5-R gepresenteerd in Essen

Vanaf vandaag staat het Duitse Essen weer enkele dagen bol van de exorbitante spoilers, de grootste en meest fantasierijke wielen en surrealistische vermogenskrommes. Uiteraard is Abt Sportline van de partij op dit traditionele tuningfestijn in de staart van iedere herfst. Zo presenteren ze er onder meer de RS5-R.

Vandaag, ook wel de preview-dag genoemd, is het aan de pers en genodigden om alvast te snuffelen tussen al de zoetigheden die de tuningwereld momenteel in de aanbieding heeft. Morgen staat de Essen Motor Show, op slechts een kleine twee uur rijden vanaf Utrecht, tot en met 8 november open voor Jan en alleman die het van een blinkend velgventieldopje al warm van binnen krijgt. Maar ook de liefhebber van tamelijk beschaafd uitgedost spul kan er zijn hart stevig ophalen. Bij de Abt RS5-R bijvoorbeeld, al is ‘ie naar Abt’s maatstaven behoorlijk toegetakeld.

Side pipes
Abt Sportline lijkt het over een andere boeg te hebben gegooid. In tegenstelling tot vroeger zijn hun nieuwste creaties een stuk uitbundiger. En de RS5-R spant daarin misschien wel de kroon, met als climax het laten uitkomen van de uitlaten vlak onder de dorpels. Hoewel niet in ieder land straatlegaal te krijgen, is deze plek voor de eindpijpen natuurlijk het toppunt van dikdoenerij. Carroll Shelby wist dat 50 jaar geleden al. De zogenoemde side pipes (vernederlandst klinken ze juist erg kneuterig) worden nog eens geaccentueerd door de RS5-R rondom te voorzien van bijpassende skirts. En ze hebben meteen de functie om de luchtstroom onder de auto optimaal te geleiden.

Kuchje extra peekaa´s
De cockpit en de krachtcentrale liet Abt natuurlijk ook niet ongemoeid. Binnenin overheerst er leder, alcantara en carbon en monteerde de Audi-tuner omklemmende, super-de-luxe sportkuipen. De V8 kreeg ook een upgrade al is dat een kuchje van slechts 20 pk. Een atmosferische motor als die in de Audi RS5 is ook een stuk lastiger op te krikken dan er eentje met een turbo of compressor. Ach, met 470 pk is het niet behelpen en met een topsnelheid van 303 km/h rijd je het gros van het rijdende wagenpark compleet zoek. Sprinten naar 100 km/h doet de RS5-R in 4,3 seconden. Al evenzo truttig.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Abt RS5-R gepresenteerd in Essen
Abt RS5-R gepresenteerd in Essen
Abt RS5-R gepresenteerd in Essen
Abt RS5-R gepresenteerd in Essen
Abt RS5-R gepresenteerd in Essen
Redactie
Door Redactie

Zoeken