Tuning & styling

Abt AS6-R klapt over Audi RS 6

Abt AS6-R klapt over Audi RS 6

Geef ons een reden waarom een Audi RS 6 Avant niet tevreden stelt. Hij oogt monsterlijk, hij klinkt bruut en laat zich beter bedienen dan ooit te voren. ‘Klopt allemaal’, zegt Abt Sportline. ‘Maar hij is niet zo snel als onze AS6-R!’. Daar hebben ze een punt.

Abt Sportline scheen begin dit jaar al even het licht op de AS6-R, maar kon ons toen nog niet vertellen wat diens specificaties en prestaties waren. Inmiddels hebben ze die wel vastgesteld en wil de Audi-tuner ze graag met ons delen. En terecht, want de AS6-R perst zomaar eventjes 43 procent meer aan peekaa’s uit z’n 4.0 liter V8-biturbo dan de S6 Avant waarop hij is gebaseerd. Abt zegt, zonder al te veel prijs te geven over hun heimelijke vakmanschap, dat deze gigantische vermogenswinst is behaald door hun Abt Power S-technologie, waarvan onder meer grotere turbo’s en een geoptimaliseerde ECU deel uitmaken.

Door de 300 km/h-barrière
Het koppel steeg van de 550 Newtonmeters af-fabriek naar – hou je vast – een indrukwekkende 750 Nm. Ook die waarde ligt hoger dan Audi’s eigen A6-bruut, de 560 pk sterke RS 6 Avant. Die komt immers niet verder dan 700 Nm, al is ‘ie daarmee niet langzamer op de spurt naar 100 km/h. Net als de AS6-R is dat in 3,9 seconden achter de rug. Echter op de Autobahn moet hij het op een gegeven moment dan toch echt afleggen. Waar de RS 6 (met optioneel Dynamic Plus) Pack) het moet opgeven bij 305 km/h, duwt de Abt AS6-R nog eventjes door tot 310 km/h. 10 km/h verschil, waar hebben we het over, zou je denken. Maar in deze regionen van de automarkt is iedere km/h er één van waarde. Nu alleen nog even afwachten wat de Abt Power S-kit moet kosten. Zolang dat minder is dan 20 mille, het prijsverschil tussen de S6 Avant en RS 6 Avant, dan lijkt het ons geen verkeerde investering.  

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Abt AS6-R klapt over Audi RS 6
Abt AS6-R klapt over Audi RS 6
Abt AS6-R klapt over Audi RS 6
Abt AS6-R klapt over Audi RS 6
Redactie
Door Redactie

Zoeken