Spyshots

Nieuwe Volkswagen Passat zaait onzekerheid

Nieuwe Volkswagen Passat zaait onzekerheid

Volkswagen weet haar toekomstige modellen altijd erg goed af te schermen voor pottenkijkers. Mede daardoor is het bijzonder lastig te achterhalen welke eigenschappen en noviteiten we kunnen verwachten van het merk. Dit zijn de eerste beelden van de nieuwe Passat en ook daarvan bestaan vele speculaties.

De ene insider zegt dat de nieuwe Volkswagen Passat voor volgend jaar al op de agenda staat, terwijl de andere het pas op 2012/2013 houdt. Verwarring alom dus, en ook onze bronnen twijfelen aan de daadwerkelijk lanceringdatum.

(Ver)nieuw(d)e?
Het prototype dat we hier zien heeft qua silhouet in ieder geval veel weg van de huidige generatie, en dat zou kunnen betekenen dat er geen compleet nieuwe Passat komt maar een soort uitgebreide facelift zoals de overgang van de Golf V naar de Golf VI. Aan de andere kant, Volkswagen staat bekend als een conservatief merk.

Felixibel
Weer een andere theorie is dat het prototype een flink ingepakte mule is om zo verwarring te zaaien, terwijl onderhuids de toekomstige techniek wordt getest. Vrijwel zeker is in ieder geval dat de nieuwe Passat nauwelijks van motorpallet zal veranderen, hetzij gebouwd op het moderne MQB-platform (Modularer QUERbaukasten). Dit platform is toegankelijk voor meerdere modelvarianten en maakt daarnaast het delen van componenten met andere modellen binnen de VAG Group een stuk flexibeler. Zo schijnt er, naast een Sedan, Variant en CC, ook een Passat op de planning te staan die gaat concurreren tegen de BMW 5-serie en Mercedes E-klasse. Deze zou dan op dezelfde productiebanden worden gefabriceerd als de nieuwe Audi A6 en A7.

Terugkeer VR6
Zoals gezegd wijzigt er nauwelijks iets in het motorengamma van de nieuwe Passat. Verschillende benzines en diesels zijn er wederom in overvloed en ook een hybride zal zijn opwachting maken. Interessant is dat er wordt gesproken over de terugkeer van de befaamde VR6-motor behorend bij het topmodel binnen de Passat-range. De krachtbron zou worden voorzien van directe inspuiting, een slagvolume van 3.0 liter en als hulpmiddelen een turbo en een compressor. Het vermogen moet ongeveer op 300 pk uitkomen. Nogmaals, Volkswagen weet zijn zaakjes goed af te schermen en dat maakt vele dingen onzeker. Speculeren mag echter altijd.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nieuwe Volkswagen Passat zaait onzekerheid
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers