Spyshots

Details over nieuwe BMW 1-serie ontfutseld

Details over nieuwe BMW 1-serie ontfutseld

In 2011 zal BMW de fonkelnieuwe 1-serie lanceren. De eerste prototypes ervan zijn inmiddels gespot en het model zal wederom als drie- en vijfdeurs, coupé en cabriolet de showrooms aandoen. Maar er verschijnen meer carrosserievarianten, waaronder een soort 1-serie GT. Ook zal de nieuwe 1-serie aan de basis staan van een compacte roadster genaamd Z2.

Onder andere deze informatie over de nieuwe 1-serie heeft het Engelse Autocar weten los te peuteren bij het hoofdkwartier in München. Verder weet het magazine te melden dat de nieuwe generatie het toonbeeld in z’n klasse moet worden op het gebied van rijbeleving, prestaties en efficiëntie. Verantwoordelijk voor deze gewenste eigenschappen is een reeks nieuw ontworpen benzine- en dieselmotoren, allen uitgerust met de laatste stand der EfficientDynamics-technieken.

Montage zescilinders onzeker
Op het toekomstige motorenpallet kunnen we onder andere een turbogeblazen driecilinder verwachten, die als vervanger van de huidige 1.6 liter benzine wordt gezien. Het geschatte vermogen zal tussen de 110 en 160 pk liggen, waarbij de minst krachtige versie een gemiddeld verbruik kan realiseren van slechts 3,4 l/100 km in combinatie met een CO2-uitstoot die onder de 100 g/km ligt. Nieuw van de tekentafel komt ook de 1.6 liter turbobenzine met vermogens tussen de 150 en 200 pk. De huidige tweeliter motoren komen hiermee te vervallen. Of BMW wederom zescilinders in de nieuwe 1-serie gaat monteren is onduidelijk. Met het oog op zuinig- en schoonheid lijkt dat niet te gebeuren, maar de Amerikaanse markt verwacht anders. Wij gaan met de Amerikanen mee, want een ‘Beier’ zonder smeuïge 6-cilinder is eigenlijk geen BMW. De aandrijving zal in ieder geval als vanouds op de achterwielen plaatsvinden en de mogelijkheid van 4-wielaandrijving wordt niet uigesloten. De techniek hiervoor zal afkomstig zijn van de binnenkort te presenteren X1.

116d in de pijplijn
Het dieselgamma zal weinig veranderen, omdat BMW vindt dat de huidige oliestokers gezien hun moderniteit nog uitstekend kunnen meekomen met de concurrentie. Natuurlijk worden de motoren wel verfijnd om het verbruik en de emissie verder terug te dringen. Daarnaast is BMW momenteel bezig een zelfontbrander met een slagvolume van 1.600 cc te ontwikkelen. Maar of deze op tijd klaar zal zijn voor de lancering in 2011 is nog onzeker.

ti als 1-serie M
Een M-versie van de 1-serie komt er wederom niet. Als troost komt BMW met de wederopstanding van de ti. Een volwaardige M zal de 1-serie ti niet zijn, maar BMW M zal zijn best doen om het topmodel genoeg allure te geven om goed te concurreren tegen bijvoorbeeld de Volkswagen Golf R en Ford Focus RS. Een 2.0 liter viercilinder met turbotechniek is de spil van de ti. Insiders ramen het vermogen op 300 pk, maar anderen beweren dat dit te gortig is en 250 pk het maximale zal zijn.

Z2 Roadster en Coupé
We gaan nog even terug naar de te verwachten koetswerken. Zoals gezegd zal de nieuwe 1-serie in dezelfde carrosserievarianten beschikbaar zijn als de huidige. Als toevoeging daarop is er een shooting brake in de maak. Deze 1-serie GT - maar dan met twee deuren - zal het gat opvullen tussen de hatchback en de nieuwe X1. Met name de Amerikaanse markt is te porren voor dit soort modellen. Veel interessanter nog is de komst van de BMW Z2, waarbij de techniek van de nieuwe 1-serie als donor fungeert. De Z2 is al eerder in de geruchtenmolen terechtgekomen en ook nu weer wordt de compacte Roadster aangehaald. Dit komt omdat Volkswagen onlangs heeft besloten de BlueSport Concept in productie te nemen. Bovendien is er door het hoger positioneren van de Z4 nu ruimte voor een compacte roadster aan de onderkant van de markt ontstaan. Autocar spreekt zelfs over de komst van een BMW Z2 Coupé. We wachten af…spannend, spannend!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Details over nieuwe BMW 1-serie ontfutseld
Details over nieuwe BMW 1-serie ontfutseld
Details over nieuwe BMW 1-serie ontfutseld
Details over nieuwe BMW 1-serie ontfutseld
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers