Spyshots

Exclusieve preview Mercedes GLK-klasse

Exclusieve preview Mercedes GLK-klasse

In het Oostenrijkse Kitzbühl hebben wij een exclusieve preview gekregen van de Mercedes GLK. De compacte SUV van Mercedes stond als een 1:1 schaalmodel gecamoufleerd opgesteld in een afgesloten ruimte. Camera’s en telefoons moesten echter achterwege blijven waardoor de eerste beelden nog even op zich laten wachten.

Het is geen publiek geheim meer dat Mercedes werkt aan de ontwikkeling van een compacte SUV onder de ML-klasse. Tijdens een event waarin wij uitgebreid kennis konden maken met alle SUV-modellen van Mercedes kwam de fabrikant bovendien met een verrassing. De persconferentie werd afgesloten met studiofoto´s van de nieuwe GLK in zijn productierijpe stadium. Foto´s maken was helaas niet toegestaan. Gelukkig hadden wij bovendien exclusief de mogelijkheid om een 1:1 schaalmodel (gecamoufleerd) van de GLK van binnen en buiten te bekijken. Bijgevoegde foto’s tonen beelden van een prototype zoals wij die enkele maanden geleden in de omgeving van Stuttgart wisten te betrappen en die geven echter wel een goed beeld.

Concurrent voor X3, Freelander en Q5
De compacte SUV die het op moet gaan nemen tegen auto’s als de BMW X3, de Land Rover Freelander en de op stapel staande Audi Q5 krijgt officieel de naam GLK. De letters GL verwijzen daarin uiteraard naar de GL-klasse en de K is afgeleid van het Duitse woord ‘Kompakt’. Daarmee geeft Mercedes zelf al aan dat de GLK een compacte GL-klasse is. Maar het model biedt meer dan dat. De GLK is namelijk niet zomaar een kleine GL, maar een zelfstandig model met een eigen gezicht.

Hoekig design
Het design is grotendeels afgeleid van dat van de GL-klasse en de hoekige styling moet volgens Mercedes ook associaties oproepen met de good old G-klasse. De koplampen en de voorbumper hebben echter een veel scherpere belijning dan de GL-klasse. De achterzijde wordt gekenmerkt door een knik in de achterzijde zoals we die ook kennen van bijvoorbeeld de Opel Antara. Ondanks dat het 1:1 schaalmodel dat in Kitzbühl stond nog gecamoufleerd was toonde Mercedes ons ook foto’s waardoor wij al een goed beeld hebben van het model.

Interieur
Het interieur van het schaalmodel was ongecamoufleerd. We zien duidelijk overeenkomsten met dat van de nieuwe C-klasse. De middenconsole en het stuurwiel, maar ook de klokkenwinkel zijn duidelijk gebaseerd op dat model. Grootste verschil is dat het display van onder meer het navigatiesysteem niet achter een klep is weggedekt maar overloopt vanuit de klokkenwinkel. Qua ruimte lijkt de auto op het eerste gezicht niet onder te doen voor een X3. Wel is de GLK-klasse duidelijk kleiner dan een GL. Het imposante front van de GL missen we bij de GLK en het is dan ook duidelijk de kleinste SUV van Mercedes.

Tweede helft 2008
In de tweede helft van 2008 zal de GLK-klasse op de markt komen. Motorisch verwachten wij sterke overeenkomsten met het leveringsgamma van de C-klasse. Een uitgebreid gamma aan benzine- en dieselmotoren zal de compacte SUV-koper naar de Mercedes showrooms moeten trekken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Exclusieve preview Mercedes GLK-klasse
Exclusieve preview Mercedes GLK-klasse
Redactie
Door Redactie

Zoeken