Spyshots

Audi SQ7 doet het met een e-turbo

Spyshots Audi SQ7

Binnenkort staat de nieuwe Q7 bij de dealer, met als topmodel de e-tron Quattro. Die hybride is spaarzaam met brandstof en prettig snel, maar het mag best wat sportiever, vinden ze ook bij Audi. En dus wordt er volop gewerkt aan een SQ7, het toekomstige vlaggenschip van het leveringsgamma.

Herinner je je het vorige Audi Q7-topper nog? Die 500 pk sterke Q7 V12 TDI zorgde als eerste personenauto met diesel-V12 voor heel wat opschudding in de autowereld. Inmiddels is dat al weer 7 jaar geleden en valt er binnenkort tegen een fonkelnieuwe Q7 aan te kijken. Nimmer meer met een V12 TDI in het vooronder, want das war einmal. Maar een dikke V8-diesel kan er nog wel van af.

Elektrische turbo
Als je naar dit gefotografeerde prototype kijkt lijkt het niet om een bijster bijzondere Q7 te gaan. Enkel de vier uitlaatpijpen en de duidelijk aanwezige keramische remmen verraden dat het om niet zomaar een Q7 gaat. De SQ7 welteverstaan, de eerste S-versie van Audi's Q-vlaggenschip. Onder de motorkap gaat het er nog specialer aan toe, want de achtcilinder-diesel wordt vermoedelijk aangedreven door een elektrische turbo. Met deze turbo-technologie wordt al langer geëxperimenteerd – in de RS 5 TDI – en het ziet ernaar uit dat de SQ7 de eerste in serie geproduceerde Audi wordt met deze e-turbo. Een tweede, conventionele turbo neemt het van het elektrische exemplaar over zodra er voldoende uitlaatgassen aangemaakt zijn om veel stuwkracht te kunnen leveren bij hogere toerentallen. Het resultaat? Maximale efficiëntie en in het geval van de SQ7 ruim 400 diesel-pk. En met zoveel dieselgeweld in combinatie met het sterke gedaalde wagengewicht kan de SQ7 wel eens net zo snel zijn als zijn V12-voorganger.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Spyshots Audi SQ7
Spyshots Audi SQ7
Spyshots Audi SQ7
Spyshots Audi SQ7
Spyshots Audi SQ7
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers