Spyshots

Nieuwe Porsche Panamera Hybrid mikt op 15% bijtelling

Porsche Panamera

Het is al weer maanden geleden dat we iets hebben vernomen van de nieuwe Panamera. Maar ondertussen test Porsche wel degelijk deftig verder. Zoals momenteel in het zuidelijke deel van Europa, met de Hybrid-uitvoering.

Van alle Panamera-varianten geniet de Hybrid in Nederland nog altijd de grootste populariteit. En dat is nogal wiedes want de gemiddelde CO2-uitstoot van diens gecombineerde aandrijflijn ligt op 71 g/km, en dat betekent voor de zakelijke rijder genieten van 416 pk en toch slechts 14% bijtelling. Blijft het bij deze emissiewaarde met de nieuwe generatie van de Panamara Hybrid, dan is het – per 2016 – een bijtelling van 21% aftikken, helaas. Geheid dat de Panamera bij dit scenario weer een stuk exclusiever wordt in ons land. Een goede zaak volgens de puristen, maar natuurlijk niet als het aan Porsche ligt, dat zich enkele jaren geleden ten doel stelde voor 2018 een totale mondiale jaarproductie te realiseren van liefst 200.000 auto's. Nu die ambitie ruimschoots voor de beoogde deadline gehaald zal worden (waarschijnlijk dit jaar al) wil niet zeggen dat Porsche's honger naar een nog hogere jaarverkoop is gestild. Integendeel, de kans is groot dat de productiedoelen alweer zijn bijgesteld. En een nieuwe Panamera Hybrid met een lage bijtelling voor Nederland is dan een welkome duit in het zakje. Of dat haalbaar is, twijfelen we echter ten zeerste. Een uitstoot verlagen met 21 g/km is een zware uitdaging. Ook voor Porsche dat inmiddels veel ervaring heeft op het gebied van hybride-technologie.

Zinspelen op veilig

Je zou menen dat Porsche zich gezien het gigantische succes van de Panamera – dat eigenlijk een experiment was – niets meer hoeft te bewijzen. Maar het tegendeel is waar. Nu de Panamera lang niet meer de enige vierdeurs (sport)coupé is, is het zaak dat de nieuwe generatie onmiddellijk in de smaak valt bij een zo'n groot mogelijke kopersgroep. Hoe? Door nu niets meer aan het toeval over te laten en aan de veilige kant te gaan zitten met het exterieurdesign. Want dat element is tot dusver voor velen de hoogste drempel om overheen te stappen voordat er minstens een ton stuk wordt stukgeslagen op een auto. Dat Porsche zich hiervan bewust is getuigen deze foto's. Let maar eens goed op de achterzijde. Die oogt ondanks de camouflage een stuk minder uitgesproken. De billen hebben zelfs wel iets weg van de Cayman.

Moderner en ruimer
Terwijl de buitenzijde van de Panmara een stuk minder vooruitstrevend zal zijn, doet Porsche binnenin juist het tegenovergestelde. De verwachting is namelijk dat de grote, horizontale versnellingspook en velen tuimelschakelaar-achtige knoppen verdwijnen ten faveure van een superstrak bedieningscluster à la 918 Spyder. Een stuk moderner dus. Ook een head-up display maakt zijn debuut en de nieuwe Panamera zal naar verluidt aanzienlijk comfortabeler zijn dan zijn voorganger. Zowel qua rijgedrag als binnenruimte. Maar vergis je niet: Porsche zou Porsche niet zijn als je met de nieuwe Panamera geen knappe Ring-tijden kunt rijden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers