Spyshots

Nieuwe Mercedes E-klasse zoveelste S-klasse

Nieuwe Mercedes E-klasse 'vervangt' S-klasse

2016 wordt het jaar van de nieuwe E-klasse en Mercedes-Benz heeft daarvan heel hoge verwachtingen. Niet alleen vanwege de technologische voorsprong die de E-klasse op dat moment geniet ten opzichte van de 5-serie en A6, maar ook het design doet een duit in dat zakje. Dat heeft immers veel weg van de C- en S-klasse, en daar lust het koperspubliek wel pap van.

Na jarenlang Audi's te hebben uitgescholden voor eenheidsworsten kan Mercedes-Benz (en overigens ook BMW) er sinds haar nieuwste modelgeneraties ook wat van. De C-klasse is per slot van rekening net een S-klasse maar dan kleiner en betaalbaarder, en de nieuwe E-klasse lijkt net een uitvergrote C-klasse te worden maar net even wat duurder. Waar is de tijd gebleven dat de E-klasse er – qua design – een eigen identiteit op nahield? Dat heeft het model immers zijn predicaat 'de meest klassieke Mercedes van allemaal' opgeleverd.

Verkoopbaar

Kennelijk verkoopt zo'n eervolle vermelding (en wat daarmee gepaard gaat) niet meer. Hoe dat zo? Nou, in het begin sloeg de huidige E-klasse maar wat moeilijk aan. De 5-serie en A6 holden voorbij in verkoopaantallen. De E zou te klassiek gelijnd zijn, om maar niet te spreken van oubollig. Mercedes wist zich even geen raad om pas later met een (rigoureuze) facelift te komen. Pas toen werd er een inhaalslag gemaakt. Best frappant eigenlijk, want de S- en C-klasse van vandaag worden qua design juist bestempeld als 'zeer klassiek'. En de nieuwe E gaat op die modellen lijken, iets dat met deze spyshots nog duidelijker is geworden.

Bijtellingsknaller(s)?
Vervolgens over die vermeende technologische voorsprong. Mercedes zou Mercedes niet zijn om alle registers op dit gebied open te trekken bij de nieuwe E. Ga er maar gerust van uit dat alle snufjes van de S-klasse beschikbaar zullen zijn, en meer. Lichter dan voorheen is de E-klasse ook dankzij een nieuwe bodemgroep. Deze eigenschap plus het feit dat er wordt uitgepakt met diverse compacte motoren (drie- en viercilinders maar heus ook zes- en achtcilinders) doet vermoeden dat de E-klasse voor de zakelijke rijder aantrekkelijk dan ooit wordt. Daaronder bijvoorbeeld taxibedrijven, want achterin zal er meer beenruimte zijn door een langere wielbasis. Oftewel, Mercedes heeft straks liefst vijfmaal een S-klasse in de aanbieding; in elk formaat en voor elk portemonnee eentje.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nieuwe Mercedes E-klasse 'vervangt' S-klasse
Nieuwe Mercedes E-klasse 'vervangt' S-klasse
Nieuwe Mercedes E-klasse 'vervangt' S-klasse
Nieuwe Mercedes E-klasse 'vervangt' S-klasse
Nieuwe Mercedes E-klasse 'vervangt' S-klasse
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers