Spyshots

230 pk en quattro voor Audi S1

230 pk en quattro voor Audi S1

We hebben er lang om moeten wachten, maar Audi lanceert binnenkort alsnog de snelle S1. Op de Autosalon van Genève maakt deze compacte rappere Ingolstadter zijn werelddebuut, simultaan met de gefacelifte A1-familie.

Terwijl een select groepje autojournalisten op uitnodiging van Volkswagen alvast eventjes met de eveneens langverwachte Polo R mag stoeien, duikt in een ander sneeuwgebied de Audi S1 weer een keertje op. (Interne) concurrentie op een paar honderd kilometer van elkaar vandaan, want als we de laatste berichten mogen geloven schopt de 2.0 liter turbomotor voorin de S1 het tot 230 pk. De Polo R krijgt 250 pk mee uit hetzelfde blok en ook diens 4Motion-vierwielaandrijving komt technisch sterk overeen met het quattro-systeem op de op twee na snelste A1.

RS1

R versus S1, hoewel in de praktijk ongetwijfeld geduchte rivalen, zijn het in zekere zin appel en peren van elkaar. Want het R-label is het hoogste haalbare bij Volkswagen, maar bij Audi zijn dat niet de S-modellen. Dat is natuurlijk het RS-etiket van Qauttro GmbH. Bovendien laat Audi het echt niet gebeuren dat er van een gelijkgezinde Volkswagen een sneller en krachtiger model bestaat dan Audi kan aanbieden. Ook al heeft Audi feitelijk nog de A1 quattro (maar in beperkte oplage) achter de hand, reken gerust nog op een RS1, die de Polo R overtreft.

A1 facelift

Mensen die reikhalzend uitkijken naar die RS1 wordt echter om hun engelengeduld gevraagd. Vermoedelijk wordt de RS1 het afscheidsfeestje van de huidige generatie A1, die in Genève voor het eerst is te zien met als grootste nieuws een opgefrist front, aangepakte lichtunits en strakgetrokken bumpers. In het interieur denken we weer wat mooiere materialen tegen te komen en een uitbreiding op de beschikbare assistentiesystemen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
230 pk en quattro voor Audi S1
230 pk en quattro voor Audi S1
230 pk en quattro voor Audi S1
230 pk en quattro voor Audi S1
Redactie
Door Redactie

Zoeken