Spyshots

Scoop: de nieuwe BMW X1

Scoop: de nieuwe BMW X1

Je weet dat er een opvolger gepland staat, maar wanneer je de eerste beelden van een prototype onder ogen krijgt begint het pas echt te leven. Zo is het ook met de gloednieuwe BMW X1. Natuurlijk weten we dat er in 2015 een tweede generatie van de X1 op de planning staat, maar pas vanaf vandaag begint dat vorm te krijgen.

Wat we je hier kunnen laten zien zijn beelden van de gloednieuwe X1 zoals onze fotograaf die vanmorgen in de buurt van BMW´s ontwikkelingscentrum wist te maken. Natuurlijk nog heel dik ingepakt, maar de eerste glimp liegt er niet om. Het lijkt erop dat de nieuwe X1 een stuk gespierder op de wielen staat dan zijn voorganger. Denk bovendien het front van de Active Concept Tourer op dit prototype en je weet meteen wat er achter die dikke laag camouflage zo ongeveer schuilgaat.

Voorwielaandrijving
De styling zal voorspelbaar zijn, maar de onderhuidse techniek herbergt wel een primeur. De nieuwe X1 zal namelijk niet aangedreven worden op zijn achterwielen, maar gebruik gaan maken van het nieuwe UKL-platform dat BMW momenteel aan het uitrollen is voor de gloednieuwe MINI en haar eigen 1-serie GT. Om kosten te besparen wordt ook de nieuwe X1 op dat platform gebouwd. Over heiligschennis beginnen we niet meer, dat stadium zijn we inmiddels wel gepasseerd, dus laten we naar de voordelen kijken. Volgens uitspraken van enkele hooggeplaatsten bij BMW kan dit schaalvoordeel worden gebruikt om de auto beter uit te rusten zonder dat het model duurder wordt. En vergeet natuurlijk niet ook de betere marge op iedere auto, iets dat de aandeelhouders positief zal stemmen.

Driecilinder
Aangezien het nieuwe platform niet geschikt is voor zescilinders hoeven we die in de X1 niet meer te verwachten. BMW heeft daar echter een aantal krachtige en zeer soepele viercilinders voor klaarliggen, dus wat dat betreft klagen wij niet. Dat de driecilinder, zoals BMW die momenteel ontwikkelt, eveneens geleverd zal worden staat naar onze mening buiten twijfel. Oh en mocht je toch graag vierwielaandrijving wensen, geen probleem, voor de toekomstige Countryman - die dit platform ook zal delen - werkt men aan een variant met Haldex-koppeling. Er zal immers maar een vlokje sneeuw vallen…

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Scoop: de nieuwe BMW X1
Scoop: de nieuwe BMW X1
Scoop: de nieuwe BMW X1
Scoop: de nieuwe BMW X1
Redactie
Door Redactie

Zoeken