Spyshots

Toekomstige Volkswagen Passat voelt de druk

Toekomstige Volkswagen Passat voelt de druk

Ondanks de nog altijd ijzersterke reputatie, is het vinden van een nieuwe eigenaar voor elk geproduceerde Volkswagen Passat niet zo vanzelfsprekend meer. De concurrentie rukt op, wordt sterker en beter. Kan de volgende Passat-generatie, de negende al weer, met die druk omgaan?

In ons land is het succes van een (zaken)auto sterk afhankelijk van de bijtellingsklasse waarin hij valt. Als 25% het laagst, of eigenlijk gezegd het hoogst haalbare is, dan kan het model het in Nederland wel schudden. Zeker auto´s in het tjokvolle C- en D-segment. Enkel in de klasse van 14 en 20% valt er nog wat te halen, maar zelfs die laatste staat tegenwoordig onder zware druk doordat er steeds meer 14%’ers op de markt (bij)komen. In andere landen gaat deze vlieger minder sterk op, maar verschuift het oog van de consument ook naar de zuinigste en bovenal schoonste auto’s; klein of groot. Wil de negende generatie Passat niet het kind van de rekening worden - zoals dat momenteel een beetje het geval is - dan moet hij dus ten eerste uiterst efficiënt met brandstof omspringen. Die Volkswagen-naam alleen zal niet meer voldoende zijn.

Groter, luxer en toch lichter
Deze foto’s zijn het eerste bewijs dat Volkswagen bezig is met de ontwikkeling van de nieuwe Passat. En kennelijk nog niet zolang, gezien dit prototype grotendeels een mule is op basis van de huidige generatie. De auto staat nog in de kinderschoenen en dat komt overeen met de verwachting dat het introductiemoment pas ergens in 2015 zal plaatsvinden.
Ondanks dat dat moment nog ver weg is, is de tactiek die Volkswagen bij de nieuwe Passat gaat hanteren in grote lijnen al wel bekend. Door hem op het MQB-platform te zetten zal hij tientallen kilo’s lichter zijn dan zijn voorganger, maar ook goedkoper te produceren. En die bespaarde kosten worden gebruikt om de Passat standaard luxer uit te rusten. De prijzen zullen ongeveer hetzelfde blijven als nu, maar je krijgt daar als koper dus meer voor terug. Het is deze cocktail die ervoor moet zorgen dat de Passat weer de ongekroonde koning in z´n klasse wordt.

Plug-in hybride
Lichter betekent doorgaans ook zuiniger. Verfijnde TSI- en TDI-motoren en verbeterde transmissies zullen daarvoor ook een duit in het zakje doen. Verwacht overigens niet dat Volkswagen de stap gaat nemen om bij sommige motoren een cilinder gaat afhakken. Althans, er zijn geen tekenen dat het merk overstapt op driecilinders. In plaats daarvan wordt er een plug-in hybride naar voren geschoven. Dit moet het zuinigste en schoonste model worden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Toekomstige Volkswagen Passat voelt de druk
Toekomstige Volkswagen Passat voelt de druk
Toekomstige Volkswagen Passat voelt de druk
Toekomstige Volkswagen Passat voelt de druk
Redactie
Door Redactie

Zoeken