Spyshots

Eerste Renault-Alpine maakt rondjes als… Lotus

Eerste Renault-Alpine maakt rondjes als… Lotus

Société des Automobiles Alpine Renault (SAAR), het kan zijn dat dit je nog niet meteen wat zegt, maar daar komt wellicht snel verandering in. Dit pas opgerichte bedrijf staat beter bekend als Renault-Caterham dat de Alpine-naam nieuw leven inblies en onder die merknaam een lichtgewicht sportwagen gaat lanceren. Hier zien we hem als – jawel – een Lotus.

Houd het Caterham-gedeelte in dit verhaal in gedachten en het is helemaal niet zo vreemd dat de eerste Alpine in jaren er bij rijdt als een oude Lotus Exige. Caterham heeft zoals velen van jullie weten sinds mensenheugenis een gezonde relatie met Lotus en lijkt voor het prototype van de toekomstige Alpine leentjebuur te hebben gespeeld bij dat bedrijf. Een attente vriendendienst, al zeggen we het zelf.

Sterke wigvorm
Gezien de mule-body van een bestaande Lotus is kunnen we nog maar weinig zeggen over het design van Alpine’s eerste sportauto. Wat we zoal kunnen verwachten gaf Carlos Tavares daarentegen enkele maanden geleden aan: vier ronde koplampen, een pijlvormige neus, een lage daklijn en een grote achterkant, wat erop duidt dat de auto een sterke, voorover leunende wigvorm heeft. En laten we bovenal ook niet de Alpine A110-50 Concept vergeten als hint in de uiteindelijke richting.

Luxe of minimalistisch
Mensen dichtbij het project hebben gezegd dat de eerstgeborene van SAAR zal worden gelanceerd als Alpine en als Caterham, en dat de eerste wat meer gericht is op luxe en de laatste – in lijn met de merkidentiteit – het vooral moet hebben van z’n pure, minimalistische karakter. De Caterham-variant zal zodoende naar verwachting ook wat goedkoper zijn. Over een verwachte prijs gesproken, SAAR hoopt het startarief onder de 65.000 euro te kunnen houden. Een tactische gekozen streefprijs, want laat zijn grootste rivaal, de Alfa 4C, nu in Nederland te koop zijn voor krap 70 mille.

Circuitmateriaal
Om minder dan 1.000 kg te kunnen wegen wordt de Alpine (en feitelijk ook Caterham) gebouwd rondom een stalen frame, gecombineerd met lichte materialen als aluminium. Over de in te zetten krachtbron is nog weinig bekend. Vermoedens denken voor de Alpine-versie in de richting van Renault’s 2.0 liter turbo die in de Mégane RS ligt, en Caterham zou voor hun derivaat zoeken naar een 1.6-turbo.
Ongeacht de motor belooft de auto in ieder geval een serieuze circuitauto te worden, getuige het feit dat dit prototype tijdens het draaien van enkele rondjes over de Nürburgring werd vergezeld door de Clio RS en Mégane RS. Ook de Zweedse ophanging-specialist Öhlins, dat zijn sporen in de racerij heeft verdiend, verkeerde in het bijzijn van de mule.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Eerste Renault-Alpine maakt rondjes als… Lotus
Eerste Renault-Alpine maakt rondjes als… Lotus
Eerste Renault-Alpine maakt rondjes als… Lotus
Eerste Renault-Alpine maakt rondjes als… Lotus
Redactie
Door Redactie

Zoeken