Spyshots

Nieuwe Audi Q7 dichterbij dan je denkt

Nieuwe Audi Q7 dichterbij dan je denkt

Verpakt als de huidige generatie lijkt de compleet nieuwe Q7 nog ver weg te zijn, maar niets is minder waar. Binnen een jaar zal Audi het eerste concrete levensteken van hun allergrootste, die nog groter wordt, tonen.

Zeven jaar is voor een auto van tegenwoordig een hoogbejaarde leeftijd. Toch heeft Audi niet zozeer haast met het compleet vernieuwen van de Q7. Toen het model op de traditionele automarkten over zijn hoogtepunt heen was, begon het enigszins onverwachts doodleuk een tweede carrière op florerende markten. In 2012 verkocht Audi nog altijd ruim 55.000 Q7’s en de helft daarvan werd verscheept naar China. Ondanks het aanhoudende succes is ook de huidige Q7 niet het eeuwige leven beschoren, al was het maar om aan te kunnen blijven haken bij de concurrentie waarvan menigeen al wel een nieuw leven is gestart. Achter de schermen wordt in Ingolstadt dan ook hard gewerkt aan een vervanger.

Crosslane Coupé
Binnen nu en 12 maanden kunnen we een eerste blik op het definitieve productiemodel verwachten. Wie daar niet langer op kan wachten moet eens een blik werpen op de Crosslane Coupé. Vorig jaar tijdens de Autosalon van Parijs werd die Audi gepresenteerd en de nieuwe Q7 zal daarvan veel designtrekjes ontlenen. En dat houdt niet op bij het exterieur. Ook in het interieur komen stijlkenmerken van dat studiemodel terug, bijvoorbeeld het instrumentarium. Dat zal bij de nieuwe Q7 – naar de reeds ingezette trend – compleet bestaan uit pixels en een menustructuur bevatten die grotendeels geheel naar wens is aan te passen en in te stellen.

Op dieet
Weegt de Q7 ruim over de twee ton, het kentekengewicht van de nieuwe moet daar onder komen te liggen. Audi verwacht zo’n 350 kilogram aan mee te hoeven sleuren massa te besparen door meer aluminium te gebruiken. Maar ook opkomende materialen als CFRP, een met koolstofvezel versterkt plastic, zal worden toegepast. In de Crosslane Coupé is ook het nog exclusieve GFRP, een kunststof vermengt met glas, verwerkt, maar of Audi dat ook gaat vermengen in de nieuwe Q7 is niet zeker.

Q7 gaat lang(uit)
Door de mix van bewezen en nieuw ontwikkelde materialen kan de Q7 nog iets in formaat toenemen zonder dat dit de weegschaal overbelast. Want, geloof het of niet, er komen nog een paar centimeters bij. Sowieso in de lengte, maar om de proporties in balans te houden ligt het in de lijn der verwachting dat ook de breedte en de hoogte meegroeien. Houdt dus serieus rekening met het formaatje Mercedes-Benz GL-klasse, momenteel het grootste dat we officieel in Europa kunnen kopen. Een derde zitrij – met dus waarschijnlijk meer beenruimte – zal opnieuw optioneel worden aangeboden.

Plug-in dieselhybride
Verwacht op motorisch vlak de krachtbronnen die Audi recent aan haar totale palet heeft toegevoegd, waaronder de 4.0 TFSI-biturbo en 3.0 liter TDI-biturbo. Meest interessante motor-bak-combinatie is zonder meer de plug-in diesel-hybride, een primeur voor een Audi-productiemodel. De opgedane ervaringen tijdens de 24 Uren van Le Mans hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van deze nog vrij unieke aandrijflijn, maar op daadwerkelijk daadwerkelijke informatie is het nog wachten.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nieuwe Audi Q7 dichterbij dan je denkt
Nieuwe Audi Q7 dichterbij dan je denkt
Nieuwe Audi Q7 dichterbij dan je denkt
Nieuwe Audi Q7 dichterbij dan je denkt
Redactie
Door Redactie

Zoeken