Spyshots

Mazda3

Nieuwe Mazda3 mikt op lagere bijtelling

De huidige Mazda3 is een fijne middenklasser, maar in Nederland heeft hij zwaar te lijden onder ons belastingregime. De toekomst van de nieuwe 3 – die volop profiteert van SkyActiv-technologieën – ziet er in dat geval een stuk rooskleurig uit. Die mikt namelijk op 20%, wellicht zelfs 14% bijtelling.

Nieuwe Mazda3 mikt op lagere bijtelling
Een half jaar geleden werd Mazda opgeschrikt door het lekken van enkele foto’s van wat de nieuwe Mazda3 leek te zijn. Het Japanse automerk ging niet publiekelijk in op het opduiken van de beelden, en hoewel de auto nog als een conceptcar oogde, twijfelt niemand eraan dat het wel degelijk om de nieuwe 3 ging en dat het productiemodel hiervan weinig zal afwijken. Bevestiging daarvan krijgen we aan de hand van deze kersverse spyshots, want vergelijk dit prototype maar eens met de eerder opdoken studie. De gelijkenissen zijn treffend.

Lichter, zuiniger, schoner
De CX-5 en Mazda6 gingen hem al voor, en ook de nieuwe Mazda3 zal doordrenkt zijn met Mazda’s designtaal Kodo. Deze ontwerptaal laat zich wellicht het beste omschrijven als agressief en wulps. En daar zeggen wij geen nee tegen. Minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker is de techniek onderhuids. Wil de nieuwe Mazda3 potten gaan breken in z’n klasse, dan moet hij (in Nederland) minimaal in aanmerking komen voor 20% bijtelling. Mazda heeft met hun laatste generatie modellen laten zien dit te kunnen bewerkstellingen, dus dat moet met de nieuwe (en compactere) ook wel lukken. SkyActiv is in ieder geval ook het toverwoord bij de nieuwe Mazda3. Interessant is ook dat het model zo’n 100 kilo lichter dan zijn voorganger zal zijn.

2014
Mazda ziet de nieuwe 3 liever vandaag nog gelanceerd worden, maar daarvoor is het nog te vroeg. Eerst verwachten we dat het merk nog de gelekte concept officieel op een show gaat neerzetten, om pas daarna het productiemodel te onthullen. Reken dus niet op een komst binnen een jaar.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nieuwe Mazda3 mikt op lagere bijtelling
Nieuwe Mazda3 mikt op lagere bijtelling
Nieuwe Mazda3 mikt op lagere bijtelling
Nieuwe Mazda3 mikt op lagere bijtelling

Zoeken

Merk- & modeldossiers