Lifestyle & design

Pinarello Dogma F8 ontwikkeld in Jaguar's windtunnel

Skoda mag dan wel de officiële mobiliteitspartner van hét wieler-event, het is zeker niet meer het enige automerk dat zijn tanden in de Tour de France zet. Ook Jaguar trapt al enige jaartjes mee met de legendarische wielerronde. Dat neemt het zelfs zo serieus, dat het graag een helpende hand toereikte bij het ontwikkelen van de nieuwe ‘kampioensfiets’, de Pinarello Dogma F8 voor Team Sky.

Op naar drie

Op naar drie

De derde Tour-zege op rij lonkt voor Team Sky. En wanneer de druk zo hoog is, is het best mogelijke materiaal de halve winst. De Dogma F8 van de gerespecteerde Italiaanse fietsenfabrikant Pinarello moet die klus klaren. Chris Froome is in elk geval al enthousiast: ‘Op deze fiets kan ik de Tour opnieuw winnen.’

Blow me away!

Blow me away!

Aerodynamica is ook in de wielerwereld het toverwoord. Een kansrijke overwinning valt of staat met de snelheid waardoor racefiets en berijder door de wind klieven. En de harmonie met een stel afgetrainde bovenbenen. Jaguar’s eigen windtunnel kwam er zodoende aan te pas om de Dogma F8 perfect te krijgen.

Tandje erbij

Tandje erbij

De Dogma F8 is volgens Pinarello 26,1% aerodynamischer, 9% lichter en weer een stukje stijver dan zijn voorganger, de Dogma 65.1. Dit alles dankzij de kennis en kunde van Jaguar’s ontwikkelingsteam dat zich normaliter bezighoudt met snelheidsduivels op vier wielen.

Kampioenen-equipe

Kampioenen-equipe

Sinds 2010 is Jaguar mobiliteitspartner van het eveneens Britse Team Sky, het professionele wielerteam dat de meest recente Tour-kampioenen Bradley Wiggins en Chris Froome onder haar hoede heeft.

Met de wind mee

Met de wind mee

Team Sky en Pinarello hebben 300 virtuele runs in Jaguar’s windtunnel en CFD-faciliteit doorgebracht. CFD staat voor Computational Fluid Dynamics, een zeer geavavanceerde computertechnologie dat al langer in de auto-industrie wordt gebruikt om (lucht)stromingen rond voorwerpen in kaart te brengen en optimaal te krijgen.

Bijna aan de grond

Bijna aan de grond

Ook in de wielerbranche geldt 'hoe lager het zwaartepunt, hoe beter'. Door het design van het Pinarello Dogma F8-frame zo te modelleren, kan de tweede bidonhouder lager geplaatst worden, met alle theoretische positieve gevolgen van dien.

Ook voor stervelingen?

Ook voor stervelingen?

Wielerfanaten weten dit. De aanschaf van een goede racefiets is een serieuze en kostbare aangelegenheid. Niet zelden bedraagt de meerprijs voor een paar grammetjes eraf duizenden euro’s. Pinarello is er nog niet uit of het de Dogma F8 gaan commercialiseren, maar als het dat doet, dan kan je daar geheid ook een leuke auto voor kopen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken