Nieuws

Peugeot 308 GTi

Peugeot keert terug met GTi

Peugeot zou afscheid hebben genomen van het label “GTi”. Nou, echt niet! Dit is de Peugeot 308 GTi die in de voetsporen treedt van de 306 en 309 GTi. Hij is per direct te bestellen voor de prijs van € 29.990,-.

Peugeot keert terug met GTi
Volkswagen mag dan de badge “GTI” in het leven hebben geroepen en in één adem worden genoemd met het befaamde typeplaatje, onder liefhebbers doet Peugeot daar niet voor onder. Voor menigeen was de 205 GTi hun eerste (snelle) auto en eentje om nooit meer te vergeten. GTi en Peugeot zouden daarmee - en de vele successen die de 205 GTi in de autosport behaalde - altijd onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Eerdere beweringen dat Peugeot niet meer geloofde in de terugkeer van een GTi worden met de 308 GTi dan ook meteen verworpen.

Compromis
Of de Peugeot 308 GTi eenzelfde dosis karakter biedt als de 205 GTi moet nog blijken. De Fransen doen in ieder geval niet mee aan de krachtmeting die momenteel in het land der hot hatchbacks gaande is, maar mikken op een combinatie van sportieve rij-eigenschappen en praktische gebruiksmogelijkheden. Precies dezelfde insteek als de Volkswagen Golf GTI en laat de 308 GTi nu juist het meest in de buurt liggen van die Duister. De naar eigen zeggen hitsig klinkende Peugeot – dankzij Sound System Technologie – produceert namelijk 200 pk voorkomend uit de 1.6 THP welke rechtstreeks uit de RCZ komt. De maximale 275 Newtonmeters zijn beschikbaar tussen 1.700 – 4.500 tpm en dit breed uitgestreken koppel resulteert in een acceleratie van 0-100 km/h in 7,7 seconden. Schakelen gaat middels een handmatig te bedienen 6-versnellingsbak. Qua verbruik wordt een gemiddelde van 6,9 l/100 km opgegeven (minder dan 159 g/km CO2).

GTi-features
Wat betreft uitmonstering is de 308 GTi wel erg tam gekleed. Een "Sport" voorbumper van de 308 CC, een achterbumper inclusief diffuser gespoten in Noir Perla Nera, een dakspoiler en hier en daar enkele GTi-emblemen en daar blijft het bij. Lincancabur-lichtmetaal met een diameter van 18 inch en daaromheen brede 225-banden krikken het sportieve element enigszins op. Dat doen andere hot hatches zoals de Opel Astra OPC, Renault Mégane RS en Ford Focus toch een stuk beter. Peugeot beweert dan ook dat de 308 GTi het moet hebben van zijn rijkwaliteiten. Daarvoor is speciale onderdacht uitgegaan naar het onderstel, de wielophanging en de schokdempers. Vervolgens is er een sportonderstel gemonteerd dat de auto 10 mm verlaagd ten opzichte van zijn minder bedeelde broers en de besturing daarop aangepast. De informatiestroom naar de bestuurder zou optimaal moeten zijn, terwijl krachtigere remmerij de toegenomen motorkracht compenseert. ESP is standaard.
In het interieur wordt de GTi-sfeer tot leven gewekt middels aluminium pedalen, voetensteun en pookknop, een lederen afgeplat sportstuur met aluminium duimtabs, een bedieningspaneel in hoogglans zwart en fraai geprofileerde sportstoelen.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Peugeot keert terug met GTi
Peugeot keert terug met GTi
Peugeot keert terug met GTi
Peugeot keert terug met GTi
Peugeot keert terug met GTi
Peugeot keert terug met GTi
Peugeot keert terug met GTi
Peugeot keert terug met GTi
Peugeot keert terug met GTi

Zoeken

Merk- & modeldossiers