Nieuws

Toekomstplannen Fiat Group 2010-2014

Fiat Group: “de komende vijf jaar 34 nieuwe modellen”

CEO Sergio Marchionne en erfgenaam van Gianni Agnelli, John Elkann, deden onlangs de theoretisch toekomst van Fiat Group uit de doeken. Fiat, Alfa Romeo, Lancia en ook het recent onder de hoede genomen Chrysler LCC en consorten kunnen rekenen op een hele reeks nieuwe modellen. In totaal 34 in de komende vijf jaar.

Fiat Group: “de komende vijf jaar 34 nieuwe modellen”
Wil de alliantie Fiat-Chrysler een belangrijke speler op de wereldwijde automarkt zijn dan dienen er per jaar in totaal minimaal zes miljoen auto’s geproduceerd te worden. Op dit moment ligt het gezamenlijke aantal op vier miljoen en die extra 2 miljoen moeten voor 2014 van de band rollen. Het aandeel van de tak Fiat hierin komt voort uit onder andere een nieuwe Panda die in 2011 zijn opwachting maakt en in datzelfde jaar een SUV-achtig model gebaseerd op de Dodge Journey. Het jaar 2012 wordt een drukke periode voor Fiat met de gefacelifte 500 en 500C, een nieuwe sedan in het C-segment en een MPV met vijf of zeven zitplaatsen. Weer een jaar later wordt de Punto Evo van een nieuw aangezicht voorzien en wordt de Bravo vervangen voor een nieuw ontworpen exemplaar. Ook krijgt het aanbod in 2013 uitbreiding met de Topoline, een nog kleinere rugzak dan de 500. De Croma, Multipla en Ulysse overleven de Europese plannen van Fiat niet.

Alfa Romeo
Alfa krijgt veel aandacht van de Fiat Group. Het ooit zo illustere merk schrijft al jaren geen zwarte cijfers meer en dat moet nu toch echt anders. Om dit te realiseren wordt Alfa Romeo opnieuw op de Amerikaanse markt gelanceerd. Met het aantal auto’s dat de Italianen daar aan de man moet brengen moet het totale productieaantal eind 2014 op een half miljoen Alfa’s liggen. Een amibitieuze doelstelling aangezien er momenteel zo’n 110.000 stuks de fabrieken verlaten. Maar Alfa Romeo kan enkele interessante modellen tegemoet zien zoals de opvolger van de 159 die Giulia gaat heten (2012) en de 5-deurs versie van de Mito welke in 2013 tevens een verjongingskuur ontvangt. Alfa krijgt in de loop van 2012 dan ook eindelijk een SUV in haar programma, een model dat lang werd beloofd maar nooit is verschenen (Kamal). Het zal Alfa ongetwijfeld beter op de kaart zetten, mits voorzien van de juiste motoren. De nieuwe Spider arriveert over drie jaar bij de dealers. De Brera krijgt in eerste instantie geen vervolg en de GT wordt eind dit jaar uit productie genomen.

Lancia/Chrysler
Lancia wordt nieuw leven ingeblazen met onder meer een fonkelnieuw 5-deurs model. Deze auto staat op de agenda van 2011 maar mag niet meteen gezien worden als vervanger van de Ypsilon. Die blijft namelijk nog tot 2012 in productie. Voor volgend jaar staat tevens een nieuwe generatie Phedra op het programma. De MPV heeft als basis de opgewaardeerde Chrysler Grand Voyager. Een C-segment auto moet Lancia sterker maken in deze felbevochten klasse. De Delta weet namelijk alleen op de thuismarkt goed te scoren. Ergens in 2013 valt dan ook het doek voor deze ooit als reddende engel geziene hatchback. Niet veel later ziet de Lancia SUV het levenslicht. De Lancia Thesis die al geruime tijd uit productie is heeft ondertussen toch nog een vervolg gekregen met de nieuwe Chrysler 300C als donor. We praten dan over 2011.

Jeep/Dodge
Tot slot Jeep en Dodge. Een tipje van de sluier omtrent deze kleine merken werd al eerder opgelicht. Belangrijkste nieuws voor Jeep de komende jaren is de nieuwe Grand Cherokee, terwijl de Wrangler, Patriot en Compass profiteren van een ware metamorfose. Compleet nieuwe modellen, waaronder een compacte SUV, worden pas vermeld op de begroting van 2013. Dodge pakt voorgoed zijn biezen en vertrekt uit Europa.

Maserati

Maserati, tevens onderdeel uitmakend van de Fiat Group, hebben we hier buiten beschouwing gelaten aangezien het op een heel ander niveau opereert dan de bovengenoemde merken. Vandaar een aparte vermelding van Maserati´s toekomstplannen eerder vandaag.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers