Nieuws

Hennessey Venom GT

Gifgasaanval: Hennessey Venom GT

Hennessey Performance geeft de eerste details en beelden van zijn eerste eigen auto vrij. Met een maximumvermogen van maar liefst 1.200 pk en een wagengewicht van iets meer dan 1.000 kg terroriseert deze Venom GT de wereld van hypercars.

Gifgasaanval: Hennessey Venom GT
Hennessey Performance is tuner van een heleboel merken, maar zonder eigen (supersport)auto lijk je er tegenwoordig niet meer bij te horen. Sowieso schieten de hypercars de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond en allemaal mikken ze op die ene, de Bugatti Veyron. Hoewel enkele nieuwkomers de krachten van de Fransoos ruimschoots overschrijden, schijnen ze toch moeite te hebben om hem te evenaren. Zegt dit iets over de heerschappij van de Veyron of over zijn uitdagers?

Engelse roots
Hessenney doet een poging met de Venom GT die ooit zijn leven begon als Lotus Elise. Op koetswerk na is daarvan weinig meer over. Het hart - dat normaal uit een viercilinder bestaat - werd compleet vervangen door de 6.2 liter metende LS9 V8 uit de Corvette ZR1. Hierin levert het Amerikaanse blok al een niet misselijke 648 pk, maar Hennessey – die erom bekend staat gigantische vermogens te kunnen opwekken – doet er nog een schepje bij bovenop met 725 pk. Dit is dan nog maar het ‘instapmodel’. Tegen een niet nader te noemen vergoeding is het mogelijk deze gifmachine een vermogen van 1.000 of 1.200 pk mee te geven.

893 gram per pk
Hoewel de Venom GT dus nauwelijks nog een Lotus is bleef de bekende “less is more” filosofie van het kleine Britse merk behouden. De body werd weliswaar flink uitgebouwd en doet eerder denken aan een afgetrainde Exige, maar het wagengewicht is met 1.071 kilogram nog altijd extreem laag. Slik! Dat betekent in het geval van de krachtigste variant een pk/gewichtsverhouding van 1:0,89. Dubbel slik! We kunnen ons niet zo gauw heugen dat we dit ooit eerder zijn tegengekomen. Over acceleratiecijfers rept Hennessey nog met geen woord, maar woorden schieten hierbij toch te kort dus…

In goede banen

Om de potentie van de kerncentrale in toom te houden wordt de Hennessey Venom GT voorzien van een programmeerbaar traction control systeem met daarnaast ondersteunende zaken als instelbare vering, remmerij van Brembo en ‘massive’ schoeisel van Michelin (Pilot Sport 2). Een handgeschakelde 6-bak van Ricardo neemt het overbrengen van de krachten op de achterwielen voor rekening.

Gelimiteerde productie
De 6.2 liter V8 wordt grotendeels in Texas in elkaar geschroefd. Daarna zal het worden verhuist naar de faciliteit in Silverstone, Engeland om daar in de Venom GT gemonteerd te worden die daar ook wordt geproduceerd. Hennessey beperkt de jaarproductie tot slechts 10 exemplaren. Inmiddels zijn er vier orders geschreven. De prijs van de Venom GT is niet bekend, maar de rijderstraining die bij de aanschaf inbegrepen zit zal ongetwijfeld een welkome aanvulling zijn.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Gifgasaanval: Hennessey Venom GT
Gifgasaanval: Hennessey Venom GT
Gifgasaanval: Hennessey Venom GT
Gifgasaanval: Hennessey Venom GT

Zoeken

Merk- & modeldossiers