Nieuws

Lamborghini Gallardo 570-4 Superlegge...

Stierlijk: Lamborghini Gallardo 570-4 Superleggera

Dit is de Gallardo 570-4 Superleggera, de kersverse stier van Lamborghini die zojuist in Genève losbrak. Voorheen vechtend onder de naam SuperLeggera was de trainingprocedure als vanouds: minder massa, meer kracht.

Stierlijk: Lamborghini Gallardo 570-4 Superleggera

Voluit is zijn roepnaam Lamborghini Gallardo 570-4 Superleggera en dat verraadt meteen met welke krachten die deze Italiaanse exoot op zijn rivalen afstormt: 570 pk losgelaten over alle vier de wielen. De trekkracht van 540 Nm mag er ook zijn. In vergelijking met de ‘normale’ Gallardo is dit een winst van 10 pk. Geen enorme vooruitgang zou je zeggen, maar Lamborghini heeft tevens het wagengewicht gereduceerd door onder andere de motorkap, zij-spiegels en deurpanelen uit carbonfiber op te trekken. Lichter dan de glazen exemplaren zijn ook de ruiten van polycarbonaat, en diverse delen van het dashboard en de kuipstoelen zijn vervaardigd uit koolstofvezel. Netto weegt de SuperLeggera 1.340 kg en dat is afgeslankt gewicht van 70 kg van de tot al niet zware Gallardo 560-4. Samen met de toegenomen kracht resulteert dit in een gunstigere pk/gewichtsverhouding van 2,35.
 
Net niet snel genoeg
De Superleggera weet in 3,4 seconden – 0,3 seconde sneller dan de Gallardo 560-4 – naar de 100 km/h te knallen, de 200 km/h-grens vanuit stilstand in 10,2 seconden te door doorbreken en helemaal door te snellen naar 325 km/h. Dit is duizelingwekkend vlug, maar nog altijd minder kwiek dan de Ferrari 458 Italia. Die snoept hier namelijk nog eens tweetiende van af en kan eveeens een top bereiken van 325 km/h. Toegenomen potentie vraagt ook om meer controle en die biedt het aangepaste onderstel, de verstevigde ophanging en stuggere veren. Voor optimale grip en tractie werd de hulp van Pirelli ingeroepen en remschijven met een diameter van 365 mm vóór en 356 achter garanderen de stopkracht. Voor wie dit nog steeds onvoldoende vertrouwen geeft zijn er keramische exemplaren te bestellen. Bijkomend voordeel is dat ze nog een paar kilo´s op het totaalgewicht besparen.

Smaak
De strijd om de snelste cijfers moet Lamborghini dus gewonnen geven aan hun grote rivaal. Of het zou de vierwielaandrijving en de rij-eigenschappen in het algemeen moeten zijn waarmee de Gallardo SuperVeloce zijn landgenoot het leven zuur maakt. De Ferrari maakt ’t hem in ieder geval niet makkelijk als wij de lovende woorden van internationale media over de 458 Italia mogen geloven. Maar dan is er altijd nog zoiets als smaak. Afgaande op diezelfde geluiden is niet iedereen evenzo gecharmeerd over het uiterlijk van het nieuwe raspaard uit Modena. Een leegte die Lamborghini misschien kan opvullen met het krachtige voorkomen van de Gallardo Superleggera. Met een agressieve voorspoiler, aerodynamische zij-skirts en een enorme achtervleugel wordt hieraan invulling gegeven. De toegevoegde panelen zitten er overigens niet voor niets en zijn speciaal ontwikkeld en gemonteerd om de neerwaartse druk op zowel de voor- als achteras te vergroten. Het interieur van deze exclusieve, super-Gallardo is aangekleed met een overvloed aan leder en alcantara bijgestaan door stikselwerk in dezelfde kleur als de carrosserie.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Stierlijk: Lamborghini Gallardo 570-4 Superleggera
Stierlijk: Lamborghini Gallardo 570-4 Superleggera
Stierlijk: Lamborghini Gallardo 570-4 Superleggera
Stierlijk: Lamborghini Gallardo 570-4 Superleggera

Zoeken

Merk- & modeldossiers