Nieuws

Ford Focus

Alles over de Europese Ford Focus

Het kon niet anders dat de Amerikaanse Ford Focus voor 99% gelijk zou zijn aan de Europese variant en nu weten we het zeker. Dit is ´m en hier zijn alle ins and outs van de derde generatie die vanaf 2011 het C-segment moet veroveren.

Alles over de Europese Ford Focus
Geheel in lijn met de C-Max en Grand C-Max is de nieuwe Focus een voorborduursel op het Kinetic Design. Scherpe lijnen worden vloeiend afgewisseld met ronde vormen en geven de Amerikaan een dynamisch karakter. Het model brengt de Amerikaanse en Europese Ford van de laatste jaren gebroederlijk samen in één familiegezicht. Logisch, want de Focus is het eerste product onder de "ONE Ford-strategie", een visie waarbij alle consumenten een nagenoeg gelijk product voorgeschoteld krijgen. Slechts één vijfde van de onderdelen per model zal per markt verschillen.

Rijplezier
Een positieve rijbeleving staat bij Ford hoog in het vaandel. Dit blijkt wel uit het feit dat de vorige generatie Focus nog steeds competitief is qua rij-eigenschappen. “De Focus wordt van oudsher geroemd om de kwaliteit van de rijdynamiek, en het nieuwe model bouwt voort op die reputatie,” aldus Gunnar Herrmann, Global C Car Vehicle Line Director bij Ford. Om dit te realiseren, hebben technici de innovatieve ophanging van de eerdere modellen vernieuwd en geoptimaliseerd. Daarnaast moet de toevoeging van het geavanceerde Dynamic Cornering Control-systeem voor een extra plezierige en veilige dimensie zorgen. Het systeem werkt middels koppelvectortechnieken om de kracht tussen de aangedreven wielen te verdelen. Dit heeft als voordeel dat het onderstuur fors beperkt wordt en de grip van beide wielen wordt geoptimaliseerd.

Ergonomie
Een belangrijke noviteit van de nieuwe Focus is het MyFord-systeem. Dit systeem kan het beste uitgelegd worden als een soort van uitgebreide boordcomputer die geavanceerde informatie kan laten zien welke middels gesproken opdrachten zijn opgeroepen. Normaal stuurt MyFord haar gegevens naar twee 4.2-inch LCD-kleurendisplay’s. Het ene scherm is pal voor de bestuurder gepositioneerd, terwijl het tweede scherm is opgenomen in de middenconsole van de auto. Duurdere varianten beschikken overigens over een groter 8 inch variant met touchscreen. Volgens Ford moet het systeem de ergonomie van de middenklasser naar een nieuw niveau tillen.

Noviteiten
Het MyFord-systeem is niet het enige technologische hoogstandje van de nieuwe Focus. State of the art systemen als een halfautomatisch parkeersysteem, adaptive cruise control, rijstrookwisselmelding met rijstrookvolgsysteem en een Blind Spot Information System behoren namelijk ook tot de optielijst. En daarmee is de koek nog niet op. Ford ratelt vrolijk door met het Driver Alert System dat de vermoeidheid van de bestuurder in de gaten houdt, Traffic Sign Recognition dat verkeerstekens in de gaten houdt, een automatisch in- en uitschakelend groot licht, een Keyless System en een achteruitrijcamera. Als laatste – en dan houden we op – noemen we het systeem dat botsingen voorkomt bij lage snelheden. Het snufje werkt middels een radarsensor dat objecten detecteert aan de voorzijde van de auto en continu (50 keer per seconde) de remkracht berekent die benodigd is om een ongeval te voorkomen.

Energiezuinig motorenpalet
Zonder milieubewuste motoren hoef je vandaag de dag niet meer het toneel te betreden. Het is de reden waarom Ford aantreedt met een grootschalig arsenaal aan moderne krachtbronnen. Het toverwoord bij de benzineverbruikende varianten is de nieuwe EcoBoost-technologie waar Ford een kleine cilinderinhoud combineert met een turbo. Het resultaat is een tweetal 1.6 liter EcoBoost SCTi´s voorzien van directe inspuiting met desgewenst 150 of 180 pk aan vermogen. Twee atmosferische 1.6 liter Duratec Ti-VCT-motoren met 105 of 125 pk completeren het benzinegamma.

Optionele Powershift-transmissie
Liefhebbers van dieselpower krijgen de beschikking over vijf verschillende krachtbronnen, waarbij de consument kan kiezen uit een motorblok met een inhoud van 1.6 of 2.0 liter. De eerst genoemde is er met 95 of 115 pk. Bij de 2.0 Duratorq is de keuze nog ietswat ruimer. Hier kunnen klanten kiezen voor een 115, 140, of 163 pk sterke versie. Alle motoriseringen zijn standaard voorzien van een handgeschakelde versnellingsbak, maar kunnen in veel gevallen ook gekoppeld worden aan Ford´s Powershift-transmissie. Deze automaat met dubbele koppeling en zes verzetten moet een brandstofbesparing van 9% realiseren ten opzichte van vorige generatie automatische transmissies.

Gegarandeerd sportieve varianten
Ford bevestigt dat er momenteel wordt gewerkt aan een sportieve uitvoering op basis van deze nieuwe generatie. Het model wordt aangedreven door een motor uit de viercilinder Ford EcoBoost-motorenreeks en passeert ruimschoots de 200 pk-grens. "We willen liefhebbers van de sportieve Focus-modellen ervan verzekeren dat er ook aan hen wordt gedacht," meldt Derrick Kuzak, Ford´s group vice president of Product Development. "Het is ons doel om internationaal een opwindend model van de nieuwe Focus te produceren en daarvoor één van onze geavanceerde nieuwe Ford Ecoboost-benzinemotoren te gebruiken. We kunnen op dit moment niet meer details verklappen, maar het is ons duidelijk hoe belangrijk dit model zal zijn in het Focus-aanbod, vooral voor Europese klanten."

Wereldwijde inzet
Ford pakt de productie van de nieuwe Ford Focus wereldwijd op. Tegen het einde van 2010 zullen de eerste modellen van de band rollen in Duitsland, Spanje, de Verenigde Staten en Rusland. Ruim twee jaar later voegt een nieuwe assemblagefabriek in China zich hier nog bij. Tegen die tijd zal de Focus in zes verschillende carrosserievarianten te verkrijgen zijn om zodoende aan 85 procent van de klantwensen in het Europese segment te voldoen. Naast de traditionele vierdeurs sedan, de vijfdeurs hatchback en de stationwagon zullen ook de vijfpersoons en zevenpersoons C-Max en een kleine SUV tot het gamma behoren. De productie van de nieuwe Focus gaat zowel in Europa als in Noord-Amerika eind 2010 van start, en de eerste exemplaren staan begin 2011 in de showroom. De productie in andere landen volgt daarna.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Alles over de Europese Ford Focus
Alles over de Europese Ford Focus
Alles over de Europese Ford Focus
Alles over de Europese Ford Focus
Alles over de Europese Ford Focus
Alles over de Europese Ford Focus
Alles over de Europese Ford Focus
Alles over de Europese Ford Focus

Zoeken

Merk- & modeldossiers