Nieuws

Mercedes F800 Style

F800 Style: glazen bol van Mercedes

Wat kunnen we over een x-aantal jaren verwachten van Mercedes? Met de F800 Style gunt het merk ons alvast een blik in hun toekomstplannen. De studie staat in Genève en geeft ons alvast inzicht in de te verwachten ontwerprichting, hightech noviteiten en hypermoderne aandrijftechnieken.

F800 Style: glazen bol van Mercedes
  • Design geeft ons de (nabije) toekomst van Mercedes weer
  • Voorproefje van zowel de CLS als de nieuwe S-klasse
  • Twee conceptcars: één hybride en één op waterstof
  • Innovatieve Touch Pad ter vervanging van Comand Controller
  • Automatisch file-rijden

Hoewel het niet hardop wordt geroepen zou de Mercedes F800 Style met zijn lengte van 4,75 meter, wulpse coupéachtige belijning en vier deuren zomaar de nieuwe CLS kunnen belichamen. En kijk ook niet vreemd op als de nieuwe generatie S-klasse diverse stijlelementen van deze studie bevat zoals de bijzonder te openen achterportieren. Ze schuiven parallel aan het koetswerk naar achteren wat de instap voor de passagiers aanzienlijk eenvoudiger maakt. Voor smallere parkeerruimtes moet echter nog steeds gepast worden aangezien de voorste deuren nog altijd op de gebruikelijke wijze openslaan.

Hybride
Over de techniek van de F800 is Mercedes minder geheimzinnig. “Die bevindt zich in een dermate vergevorderd staduim dat serieproductie dichtbij ligt.” Mercedes is dan ook al enige tijd bezig met alternatieve aandrijftechnieken. Bijzonder aan de F800 Style is dat deze gebruikmaakt van zowel een hybridemodule als een energieleverancier met brandstofcellen. De plug-in hybridecentrale bestaat uit een 300 pk sterke V6 gevoed door een krachtige elektromotor van 80 kW. Hiermee is het mogelijk volledig elektrisch te rijden over een afstand van 30 kilometer tot een maximum snelheid van 120 km/h. De CO2-uitstoot bedraagt dan uiteraard 0 g/km. Over langere afstanden springt de zescilinder bij en bedraagt het gemiddelde verbruik volgens Mercedes niet meer dan 2,9 l/100 km bij een CO2-uitstoot van slechts 68 g/km.

0,9 l/100 km
Een tweede variant van de F800 Style wordt aangedreven door een elektromotor in samenwerking met een brandstofcelmodule. De vier waterstoftanks zijn gemonteerd in het achterste deel van de auto en kunnen in totaliteit 100 kW opwekken. Als realistisch verbruik en actieradius wordt 0,9 l/100 km en 600 kilometer opgegeven. Dat dit soort vooruitstrevende, hyperschone auto’s steeds vaker ook snelheidsduivels bevredigingen bewijst de F800 met een acceleratietijd van 0-100 km/h in slechts 4,8 seconden en een top van 250 km/h.

Touch pad
Mercedes beweert dat vijf volwassen in weelde in de F800 kunnen zitten en er dan alsnog 440 liter aan bagageruimte over is. Eenmaal plaatsgenomen kijken de inzittenden uit over een hypermodern dashboard. Het aangezicht oogt weliswaar futuristisch maar tegelijkertijd ook tamelijk productierijp. Vloeiende lijnen voeren hier ook weer de boventoon en het creëren van een luxe uitstalling is ingevuld met natuurlijke materialen als hout. Nieuw is de “cam(era) touch padHMI waarmee het in de middentunnel ondergebrachte Comand-systeem wordt bediend. Camera’s registreren de bewegingen van je vingers over de touch pad op de middenconsole en vervolgens je bedoelingen via het centrale display. De hand wordt transparant geprojecteerd zodat andere knoppen niet afgedekt worden. Tevens herkent de innovatieve touch pad verschillende handelingen zoals drukken, draaien, in- en uitzoomen en is het niet gevoelig voor afdrukvlekken.

Rijdend de krant lezen
Een andere interessante feature is Traffic Jam Assistent, een functie als uitbreiding op het bekende Distronic Plus die zoals de functienaam al zegt zeer handig is tijdens het filerijden. Het systeem laat de auto tot een snelheid van 40 km/h zelf rijden. Afremmen en gasgeven hoeft niet en blijft keurig tussen de rijstrookmarkingen. Ouderwets bellen, krant lezen en andere dingen om de tijd te doden achter het stuur wordt hiermee misschien wel legaal (en veilig).

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
F800 Style: glazen bol van Mercedes
F800 Style: glazen bol van Mercedes
F800 Style: glazen bol van Mercedes
F800 Style: glazen bol van Mercedes
F800 Style: glazen bol van Mercedes
F800 Style: glazen bol van Mercedes
F800 Style: glazen bol van Mercedes

Zoeken

Merk- & modeldossiers