Nieuws

Audi A1

Onthuld: de Audi A1

Dit is ´em dan: de Audi A1. Audi noemt de A1 zelf ´The next big Audi´. En daarmee doelt men natuurlijk niet op zijn afmetingen, maar vooral op zijn grootse daden die Audi voor ogen heeft. Met een premium karakter, zuinige motoren en een eigenzinnig design moet de Audi A1 het de MINI moeilijk gaan maken.

Onthuld: de Audi A1
  • Unieke designdetails zoals de ´gekleurde´ dakbogen
  • Onderscheidend interieurdesign t.o.v. andere Audi-modellen
  • Minder dan 4 meter lang
  • Twee benzine- en twee dieselmotoren
  • Deze zomer bij de dealers

Op 24 oktober 2007 kreeg de Audi A1 voor het eerst vorm bij het grote publiek. Op die dag onthulde Audi op de Tokyo Motor Show namelijk de Metroproject quattro concept. Een model dat de strijd aan moet gaan met de MINI van aartsrivaal BMW. Maar dan wel mannelijker en sportiever vormgegeven, zo liet Audi’s ontwikkelingstopman Michael Dick destijds weten. Precies een jaar later warmde Audi ons opnieuw op. Ditmaal met een vijfdeurs variant die als A1 Sportback Concept geen twijfel deed bestaan over zijn doel: ons alvast een preview geven van de A1. Ruim twee jaar na de onthulling van het eerste levensteken van de A1 is het dan zover en heeft Audi het productiemodel officieel voorgesteld.

Exterieur
Zoals we al hadden verwacht, en dankzij diverse teasers ook bevestigd hebben gekregen, zijn de A1 Metroproject quattro concept en het uiteindelijke productiemodel grotendeels gelijk. Natuurlijk zijn die prachtige, maar peperdure, elementen van de conceptcar gesneuveld voor het productiestadium, maar de Audi-designers hebben knap werk afgeleverd. Zelfs de Benjamin van de familie oogt mede dankzij de single frame-grille en de kenmerkende koplampen als een echte Audi. Leuk stylingdetail is dat de dakbogen in vier verschillende kleuren leverbaar zijn. Dat is nog eens iets anders dan een dak in een andere kleur. Verder behoren uiteraard de kenmerkende LED-dagrijlichten tot de mogelijkheden, zien we spiegels die op het portier zijn gemonteerd en zijn de wielkasten wat extra aangezet.

Interieur
Het interieur is zoals we dat van Audi kennen: sportief maar niet in de laatste plaats ook overzichtelijk en ongetwijfeld van een smetteloze afwerking. Gelukkig hebben de ontwerpers bovendien de moeite genomen het design af te laten wijken van de andere modellen. Opvallend zijn bijvoorbeeld de ronde ventilatieroosters, maar ook het uitklapbare navigatiescherm. Audi laat weten dat men bij de keuze voor kleuren en materialen een jonge en trendy doelgroep voor ogen heeft gehouden. Bovendien is er het nodige te personaliseren en kunnen we uiteraard kiezen uit een lange reeks met (kostbare) opties.

Afmetingen
Met een lengte van 3,95 m, breedte van 1,74 m en hoogte van 1,42 m is de A1 met afstand de kleinste Audi. Daar zullen de voorpassagiers weinig van merken, maar achterin zal het iets minder ruim zijn. De kofferbak meet overigens 267 liter en is te vergroten tot 920 liter door de achterbank in ongelijke delen neer te klappen.

Motoren
Wat motoren betreft moeten twee TFSI en twee TDI-motoren in eerste instantie de verkopen gaan aanzwengelen. Het benzinegamma start met een 86 pk en 160 Nm sterke 1.2 TFSI. Met deze motor onder de kap moet je 12,1 seconden geduld hebben om de 100 km/h te bereiken en kun je rekenen op een verbruik van 5,1 l/100 km (CO2 119 g/km). De topsnelheid ligt op 179 km/h en een handgeschakelde vijfbak is standaard. Leuker wordt het natuurlijk met de 122 pk en 200 Nm sterke 1.4 TFSI. Die weet de A1 in 9,1 seconden naar 100 km/h te doen sprinten en maakt een topsnelheid van 200 km/h mogelijk. Het verbruik ligt gemiddeld op 5,4 l/100 km. De 1.4 TFSI is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak, maar kan ook met de 7-traps DSG-transmissie worden geleverd.
Het dieselgamma bestaat uit een tweetal 1.6 TDI-motoren. De lichtste variant brengt 90 pk en 230 Nm over op de voorwielen en weet hierdoor van nul naar honderd te sprinten in 12,2 seconden. De topsnelheid ligt op 179 km/h. Indrukwekkend is het verbruik van maar 3,8 l/100 km en de CO2-uitstoot van 99 g/km! De voorlopig meest krachtige diesel is de 105 pk (250 Nm) sterke variant van diezelfde 1.6 TDI. Gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak verloopt de sprint naar honderd in 10,8 seconden, bedraagt de topsnelheid 187 km/h en neemt de viercilinder diesel genoegen met 3,9 l/100 km. Alle motoren worden standaard gekoppeld aan het energieterugwinsysteem en zijn voorzien van start-/stoptechniek.

Productie
De productie van de A1 zal plaats gaan vinden in Brussel waarbij de Hongaarse Audi-fabriek in Györ de motoren zal aanleveren. Rond de zomer moeten de eerste A1’s op de openbare wegen verschijnen. De prijzen en uitrustingsniveaus worden in aanloop naar de introductie bekend gemaakt. In een later stadium zal er nog een sportieve S1 volgen en wordt de A1 Sportback concept doorvertaald naar een vijfdeurs productiemodel.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Onthuld: de Audi A1
Onthuld: de Audi A1
Onthuld: de Audi A1
Onthuld: de Audi A1
Onthuld: de Audi A1
Onthuld: de Audi A1
Onthuld: de Audi A1
Onthuld: de Audi A1
Onthuld: de Audi A1
Onthuld: de Audi A1
Onthuld: de Audi A1
Onthuld: de Audi A1
Onthuld: de Audi A1
Onthuld: de Audi A1
Onthuld: de Audi A1
Onthuld: de Audi A1

Zoeken

Merk- & modeldossiers