Nieuws

De nieuwe Volvo S60 in detail

De nieuwe Volvo S60 in detail

De meest dynamisch vormgegeven en sportief sturende Volvo ooit. Met deze veelbelovende woorden onthult Volvo ons alle details van de nieuwe S60. En als alle beloften kloppen dan hebben de Zweden er een absolute topper bij in hun gamma. Dit is de nieuwe Volvo S60; in detail.

  • Coupéachtige vormgeving
  • Vernieuwend interieurontwerp
  • Geheel automatisch remmen voor ´onverwachte´ voetgangers
  • Vijf benzine- en drie dieselmotoren (waaronder een DRIVe)
  • Augustus 2010 leverbaar vanaf 36.000 euro

Volvo wist vriend en vijand te verrassen toen men in 2000 de S60 presenteerde. Een sportief vormgegeven coupé-achtige sedan met unieke stylingkenmerken en een veel sportievere inborst dan we tot dusver van Volvo gewend waren. De auto werd dan ook een groot succes. In 2004 werd de S60 gefacelift en zette het succes zich, mede door scherpe aanbiedingen, voort. Na tien jaar trouwe dienst is de rek er nu toch echt uit en reden genoeg voor een opvolger. Daarvan gaf Volvo ons de afgelopen maanden al wat voorproefjes. Eerst met de S60 Concept, daarna met een tweetal exterieurfoto´s, een aantal video´s en nu met alle details en beeldmateriaal.

Vierdeurs coupé
Peter Horbury, Design Director van Volvo Car Corporation, is trots op het ontwerp. Volgens hem wekt het profiel de indruk van een coupé waarbij de achterportieren pas bij nadere beschouwing opvallen. Bovendien is de S60 voorzien van een coupéachtig dak en zijn de ´schouders´ opnieuw prominent aanwezig. Volgens Volvo is die krachtige en sportieve uitstraling vooral in dit segment erg belangrijk.

Interieur
Die sportiviteit, gecombineerd met Scandinavische tintjes, wordt ook in het interieur doorgetrokken. Het dashboard is duidelijk naar de bestuurder toegedraaid en heeft absoluut een dynamische inslag. Bijzondere details zijn natuurlijk de kenmerkende Volvo middenconsole, het opvallende stuurwiel en het centraal geplaatste luchtroosters dat in de middenconsole lijkt door te lopen. Tevens heeft Volvo het multifunctionele informatiedisplay (5 of 7 inch) in het dashboard verwerkt in plaats van bovenop. Het scherm toont de informatie van onder meer de boordcomputer, audiosysteem, navigatiesysteem en de entertainmentfuncties. De interieurruimte is toegenomen om voornamelijk de achterpassagiers (+30 mm) meer beenruimte te bieden. Bovendien is de kofferbak 107 mm breder.

Veiligheidssystemen
Dat de veiligheid op een zeer hoog niveau staat spreekt bij Volvo voor zich. Naast systemen als Advanced Stability Control, Dynamic Stability en Traction Control (DSTC) en Corner Traction Control is er uiteraard ook het uit de XC60 bekende Volvo City Safety. Het systeem moet de kans op kop-staartbotsingen verkleinen door de S60 af te remmen als de bestuurder niet merkt dat een voorligger snelheid vermindert. Een wereldprimeur en compleet nieuw is het Pedestrian Detection met Full Auto Brake (onderdeel van de Driver Support Line). Het detecteert voetgangers die voor de auto lopen, het waarschuwt de bestuurder en als die niet snel reageert, dan grijpt het automatisch in met maximale remkracht. Het systeem waarschuwt de bestuurder eerst met een geluidssignaal en een flikkerend rood licht via het head-up display in de voorruit. Tegelijk start het al met remmen. Reageert de bestuurder dan niet en dreigt een aanrijding, dan remt het systeem automatisch met alle kracht.

Dieselmotoren
Het motorengamma zal bestaan uit vijf benzine- en drie dieselmotoren. Bij de productiestart zal het gamma aftrappen met een tweetal benzine- en dieselmotoren. Instapper voor het dieselgamma is dan de D3 welke uit zijn 2.0 liter inhoud (5-cilinder) een vermogen van 160 pk en een koppel van 400 Nm weet te halen. De motor is een doorontwikkelde versie van de huidige 2.4D. De acceleratie van 0-100 km/h verloopt in 9,2 seconden (handgeschakeld en automaat) en de topsnelheid ligt op respectievelijk 220 en 215 km/h. De tweede dieselmotor die bij de productiestart leverbaar wordt is een 2.4 liter 5-cilinder (D5) met een vermogen van 205 pk en een koppel van 420 Nm. De krachtbron met twee turbo´s weet de S60 D5 in 7,8 seconden naar 100 km/h te doen accelereren en een topsnelheid te geven van 235 km/h (handgeschakeld) en 230 km/h (automaat). De D5 is tevens leverbaar met Volvo´s AWD. In een later stadium zal Volvo het dieselgamma completeren met een DRIVe-versie. Deze wordt aangedreven door een 115 pk en 270 Nm sterke 1.6 diesel met een uitstoot van maar 115 g/km. Het verbruik ligt op 4,3 l/100 km.

Benzinemotoren
Het gamma aan benzinemotoren bestaat in eerste instantie uit de 2.0T en T6. De 2.0T is volledig nieuw en ontwikkeld een vermogen van 203 pk en een koppel van 300 Nm (al vanaf 1.750 tpm). De acceleratie van 0-100 km/h vergt 7,7 seconden voor de handgeschakelde versie en 8,2 seconden bij de versie met automaat. De topsnelheid bedraagt respectievelijk 235 km/h en 230 km/h. Met handgeschakelde versnellingsbak is het brandstofverbruik gemiddeld 7,9 l/100 km. Eveneens direct leverbaar is de T6. De turbobenzinemotor is verder verfijnd en ontwikkeld 304 pk en 440 Nm. Daarmee weet het topmodel in 6,5 seconden naar 100 km/h te sprinten en een topsnelheid van 250 km/h te behalen. Het verbruik is 10,5 l/100 km. De T6 heeft de tweede generatie van Volvo´s zestrapsautomaat Geartronic. Die schakelt sneller dan de vorige versie. AWD (All Wheel Drive) is standaard bij de T6. Iets later volgt voor de S60 een nog krachtiger versie van de 2.0 GTDI (T5). Die levert 240 pk en een koppel van 320 Nm. Verder komt er een 1.6 GTDI-benzinemotor in twee varianten: 180 pk (T4) en 150 pk (T3) met een koppel van 240 Nm. Al deze krachtbronnen zijn verkrijgbaar met een automatische zestraps Powershift transmissie of met een handgeschakelde zesbak.

Vanafprijs
Volvo wil op jaarbasis maar liefst 90.000 S60´s aan de man brengen. Volvo verwacht dit evenredig te verdelen over Europa (inclusief Rusland), Noord-Amerika en de rest van de wereld. De productie vindt plaats in Gent. De levering zal starten in de zomer van 2010 waarbij wij kunnen rekenen op een marktintroductie in augustus. De prijs van zowel de diesel- als de benzineversies ligt in Nederland onder de 36.000 euro.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
De nieuwe Volvo S60 in detail
De nieuwe Volvo S60 in detail
De nieuwe Volvo S60 in detail
De nieuwe Volvo S60 in detail
De nieuwe Volvo S60 in detail
De nieuwe Volvo S60 in detail
De nieuwe Volvo S60 in detail
De nieuwe Volvo S60 in detail
De nieuwe Volvo S60 in detail
De nieuwe Volvo S60 in detail
De nieuwe Volvo S60 in detail
De nieuwe Volvo S60 in detail
De nieuwe Volvo S60 in detail
De nieuwe Volvo S60 in detail
De nieuwe Volvo S60 in detail
Redactie
Door Redactie

Zoeken