Nieuws

Overname of afbreken Saab

Update: Ontmanteling Saab gaat verder na slechte biedingen

Drie partijen hebben inmiddels een bod uitgebracht, deadlines zijn niet langer van kracht en Saab is nog altijd niet verkocht. General Motors gaat daarom door met het ontmantelen van het Zweedse merk. “Pas als de biedingen financieel interessant worden gaan we weer praten”, aldus GM. Tijd voor een update van de ontwikkelingen.

Update: Ontmanteling Saab gaat verder na slechte biedingen

We zijn inmiddels een kleine maand verder in de soap rondom Saab. En wat eigenlijk allang voorbij had moeten zijn blijft maar doorsudderen als een foltering voor alle betrokken partijen, met name voor de in totaal 3.500 werknemers en de toeleveranciers van het Zweedse merk. Lang leek het erop dat het Nederlandse Spyker de beste kaarten in handen had om Saab over te nemen van de huidige eigenaar General Motors, maar intussen hebben meerdere bedrijven zich in de overnamestrijd gestort. Hoewel Spyker naar eigen zeggen alle struikelblokken in de eerdere stukgelopen onderhandelingen heeft opgelost en hun bod vlak voor het einde van 2009 en onlangs wederom aanscherpt lijkt het erop dat de kleine sportwagenfabrikant compleet uit beeld is verdwenen. De delegatie van Hakan Samuelsson, voormalig topman van truckfabrikant MAN, en de Luxemburge investeringsmaatschappij Genii Capital zijn nu voornamelijk in beeld.

Afbouwen gaat verder
Alle genoemde geïnteresseerden hebben een bod op Saab gedaan, maar General Motors laat weten niet tevreden te zijn over de biedingen. “Het ontmantelen van Saab gaat door zolang er geen bod op tafel wordt gelegd die op het vlak financiering en risico niet interessanter is dan wanneer we de stekker uit het merk trekken”, aldus GM-opperhoofd Ed Whitacre. Als reactie daarop heeft Genii Capital, dat als potentieel koper coöpereert met Formule 1-goeroe Bernie Ecclestone, laten weten bezig te zijn met een beter bod. Ondertussen heeft GM het afbouwen van de Zweedse fabrikant concreter gemaakt door de Saab-directeur Jan-Åke Jonsson te vervangen door de twee curatoren, Stephen Taylor en Peter Törngren. Zij beheren vanaf nu het reilen en zeilen rondom het merk.

Demonstraties
De aanhoudende onzekerheid rondom Saab heeft er toe geleid dat gisteren mensen massaal de straat zijn opgegaan om te demonstreren bij de fabriek in Trollhättan. Maar liefst 3.500 activisten protesteerden tegen het sluiten van Saab. Bewapend met borden, waarvan sommige General Motors omdoopte tot ‘Gangster Motors’, probeerden de demonstranten een statement te maken. De actie werd bijgestaan door een brief aan GM-baas Whitacre waarin wanhopig wordt gevraagd om Saab vooral een nieuwe eigenaar te gunnen in plaats van op te heffen.

De ontwikkelingen rondom Saab veranderen elk uur. Wij proberen jullie op de hoogte te houden door af en toe een update te geven van de meest belangrijke zaken, maar door de vele ontwikkelingen is het onmogelijk om continue actueel te zijn. 

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers