Nieuws

Vierwielaangedreven Alfa Romeo Crosswagon Q4

Vierwielaangedreven Alfa Romeo Crosswagon Q4

Alfa Romeo keert terug in de wereld van de 4x4´s met de Crosswagen Q4 en de Sportwagon Q4. De Sportwagon Q4 is een 4x4 uitvoering van de gewone Sportwagon. De Crosswagon Q4 is compleet nieuw en een soort SUV.

Bij de ontwikkeling van de Crosswagon Q4, stond voor Alfa voorop dat de auto de capaciteiten van een SUV, moeiteloos moest combineren met de rij-eigenschappen van de Sportwagon. Hinderlijk overhellen in bochten moest verbannen worden en de rij-eigenschappen moesten zelfs sportief kunnen zijn.
 
Ook voor terreinrijden
Op de Salon van Genève, maart 2004, liet Alfa Romeo voor het eerst de Crosswagon zien. Op het eerste gezicht is het een op hoge poten staande Sportwagon. Toch is dat niet het geval en moet de Crosswagon Q4, waarbij de toevoeging Q4 duidt op de vierwielaandrijving, ook in het terrein mee kunnen doen. Natuurlijk zal hij door z´n geringe bodemvrijheid geen ruig terrein doorkomen maar een flinke bak met water, los zand en wat steile hellingen moeten geen probleem zijn. Je kunt de Crosswagon Q4 vergelijken met een Audi Allroad Quattro en een Volvo XC70. Beide zijn ook modellen die gebaseerd zijn op een stationwagon en daardoor niet de capaciteiten hebben van een echte SUV.
 
Onderscheidende vormgeving met Sportwagon
Het exterieur van de Crosswagon Q4 wordt gekenmerkt door stalen beschermingsonderdelen, speciale voor- en achterbumpers verchroomde dakrails en natuurlijk de hogere bodemvrijheid. Ook in het interieur is terug te vinden dat we hier niet met zomaar een Alfa te maken hebben. Een kompas in de binnenspiegel, speciale matten en andere materiaalkeuze maken je elke keer weer attent op het feit dat deze auto meer kan dat een Sportwagon.
 
Q4 = vierwielaandrijving
Waar het bij de Crosswagon Q4 allemaal om gaat is natuurlijk de permanente vierwielaandrijving. Het systeem is voorzien van drie differentiëlen die automatisch de aandrijfkrachten over de voor- en achteras verdelen. Eén daarvan is het zelfblokkerende Torsen C differentieel dat ervoor zorgt dat je normaal op kunt trekken zonder te slippen en er onderstuur gecorrigeerd kan worden. Dat is ook meteen een voordeel van vierwielaandrijving, hiermee is een perfecte balans te vinden tussen over- en onderstuur en is het bovendien gemakkelijk te corrigeren.
 
150 pk sterke 1.9 JTD
In eerste instantie wordt de Crosswagon Q4 alleen leverbaar met de 1.9 JTD 16-klepper met een vermogen van 150 pk. Deze is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en levert z´n maximale koppel van 305 Nm bij 2.000 tpm. Om goed dienst te kunnen doen in de Crosswagon Q4 is de motor op diverse punten aangepast. Zo moet er veel koppel geleverd kunnen worden bij lage snelheden (terreinrijden) en is het geluidsniveau aanzienlijk verlaagd.
 
Sportwagon Q4
Eerder al kwamen we op het punt dat vierwielaandrijving voor een perfecte balans tussen over- en onderstuur kan zorgen. Dat is ook een belangrijke reden voor sportauto´s of luxe sedan´s om met vierwielaandrijving te worden uitgerust. Kijk bijvoorbeeld naar Audi waar supersnelle modellen als de RS4 en RS6 hun vermogen via alle vier de wielen op het asfalt zetten. En dat gaat met succes want eerst staan spinnen op de plek is er niet bij, ze sprinten er meteen vandoor. Alfa Romeo is een merk dat bekent staat om sportiviteit en rij-eigenschappen. Met een vierwielaangedreven Sportwagon wil men dit extra benadrukken. Geen bijzondere uitstraling zoals de Crosswagon Q4 maar gewoon een Sportwagon met aandrijving op alle vier de wielen, net zoals Audi dat doet. Ook geen terreincapaciteiten want dat wil niet iedereen. Een klein beetje verschil met de gewone Sportwagon is er natuurlijk altijd. Dit zijn details  in de vorm van een andere uitlaat, 17 inch lichtmetalen wielen en een ´Q4´ schildje op de achterklep.
 
Ook de Sportwagon Q4 zal in eerste instantie alleen geleverd worden met de 150 pk sterke 1.9 JTD. Hiermee moet een sprint naar 100 km/h in 10,2 seconden kunnen verlopen el ligt de topsnelheid op 200 km/h.
 
Eind 2004 op de markt
Eind dit jaar zal de Crosswagon Q4 op de markt komen. Wanneer de Sportwagon Q4 op de markt komt is nog niet bekend maar wij gaan ervan uit dat die tegelijk met de Crosswagon zal verschijnen.
 
Zie ook:

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Vierwielaangedreven Alfa Romeo Crosswagon Q4
Vierwielaangedreven Alfa Romeo Crosswagon Q4
Vierwielaangedreven Alfa Romeo Crosswagon Q4
Vierwielaangedreven Alfa Romeo Crosswagon Q4
Vierwielaangedreven Alfa Romeo Crosswagon Q4
Redactie
Door Redactie

Zoeken