Nieuws

Lotus Exige S Type 72

Eerbetoon: Lotus Exige S Type 72

Lotus heeft er zin in! Nadat Lotus gisteren bekendmaakte dat het na een afwezigheid van 15 jaar weer terugkeert in de Formule 1 presenteert het nu de Exige S Type 72. Precies, een actiemodel dat eer betoont aan één van de meest succesvolle Formule 1-wagens ooit, de Lotus Type 72.

Eerbetoon: Lotus Exige S Type 72
In de periode 1970-1975 wist Lotus met de Type 72 maar liefst 20 Grand Prix-overwiningen te boeken. Het leverde de legendarische Formule 1-auto onder andere drie constructeurtitels op (1970, 1972, 1973) en aan het einde van het seizoen 1970 en 1972 stond er een Lotus-coureur op het hoogste ereschavot. De Lotus Type 72 mag dus met recht één van de meest glorieuze bladzijden in de geschiedenis van Lotus genoemd worden en dat vraagt om een eerbetoon. Die is er nu in de vorm van de Lotus Exige S Type 72.

John Player Special
De Exige S Type 72 is in een gelijksoortige kleurstelling gehuld als de “John Player Special” Lotus Type 72. De sponsorkleuren van de sigarettenfabrikant sierden vanaf 1972 tot en met het seizoen 1986 op de Lotus-bolides. Verder beschikt de speciale Exige S over het zogeheten Sport Package, bestaande uit onder meer een hoogstaand afgewerkt interieur, ProBax-sportkuipen met goudkleurig stikselwerk, tractiecontrole, een rolbeugel, twee oliekoelers, een verstelbare stabilisatorstang vóór en unieke lichtmetalen wielen met handgeschilde naaddoppen. In het interieur van iedere uitgifte is er een plaquette te vinden waarmee de inzittenden worden herinnerd aan één van de 20 Grand Prix-overwinningen.

240 pk
Standaard is de Exige S Type 2 uitgerust met een 1.8 liter motor die de auto in 4,7 seconden naar de 100 km/h doet accelereren. De topsnelheid reikt tot 233 km/h. Met het optionele Performance Package krijg je de beschikking over 240 pk, remschrijven van AP Racing, een grotere “scoop” op het dak en Lotus’ variabele traction controle en launch control. Voor airconditioning en een gelimiteerd slip differentieel moet nog altijd bijbetaald worden.

Veertig stuks
Lotus produceert slechts 40 exemplaren van de Exige S Type 72. Twintig daarvan blijven in Groot-Brittanië, de rest wordt verspreid over het vaste land van Europa. Prijzen beginnen in de eurolanden bij € 40.332,- (exclusief belastingen).
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Eerbetoon: Lotus Exige S Type 72
Eerbetoon: Lotus Exige S Type 72
Eerbetoon: Lotus Exige S Type 72
Eerbetoon: Lotus Exige S Type 72

Zoeken

Merk- & modeldossiers