Nieuws

Nieuwe Audi A8

De nieuwe Audi A8

De nieuwe Audi A8, het vlaggenschip van Audi maakt zijn status als topmodel meer dan ooit waar. Moderne technologie, een breed scala aan hulpsystemen, krachtige motoren en een luxueuze uitrusting geven de nieuwe Audi A8 uiteraard de status van de meest prestigieuze bolide uit Ingolstadt.

De nieuwe Audi A8
 • 5.14 m lengte, 1.95 m breedte en een wielbasis van 2,99 m
 • Herkenbaar Audi-design met weinig verrassing
 • Interieur als een luxe lounge met massagestoelen
 • Nieuw MMI-systeem met ´handschriftherkenning´
 • Audi, Bose of Bang & Olufsen audiosysteem
 • Mogelijkheid om in de auto te internetten
 • Drie dieselmotoren (V6 en V8) en één V8 benzine
 • Achttraps automaat
 • Tal van elektronische veiligheidssystemen

Audi spreekt zelf graag van voorsprong door techniek. Het is immers Audi´s welbekende pay-off geworden die in één keer duidelijk maakt dat de fabrikant uit Ingolstadt zich ten opzichte van BMW en Mercedes graag profileert als een ontwikkelaar en uitvinder van nieuwe technologie. Bij de A8 prijkt de zin ´voorsprong door techniek´ prominent boven het persbericht, maar helemaal juist is dat niet. De nieuwe A8 zit boordevol met hypermoderne technologie, maar nagenoeg alle systemen kennen we van Mercedes (S-klasse) en BMW (7-serie). Audi heeft ze alleen nog net iets meer verfijnd en daarmee loop je zeker niet voorop.

Opnieuw geïnterpreteerde single frame grille
En dat is ook het gevoel dat we krijgen bij het aanschouwen van het exterieur. Het design is kenmerkend Audi en weinig verrassend. Een combinatie van strakke lijnen, een vloeiend silhouet en een opnieuw geïnterpreteerde single frame grille bepalen het DNA van de nieuwe A8. En hij ziet er verrassend rank uit, ondanks zijn afmetingen 5,14 m lengte, 1,95 m breedte en een hoogte van 1,46 m. Zoals we van Audi hadden verwacht zijn de koplampunits en achterlichten voorzien van LED-techniek. De koplampen zijn zelfs, net als de R8, optioneel geheel in LED-techniek uit te voeren.

Loungen
"Een luxueuze lounge", zo omschrijft Audi het interieur van de nieuwe A8. En daar is geen woord teveel gezegd. De afwerking en de materiaalkeuze zijn ongetwijfeld van het allerhoogste niveau en de uitstraling fantastisch. Authentieke materialen als hout en leer worden afgewisseld met moderne materiaalsoorten als aluminium en LED-verlichting. En vooral dat laatste is in dit segment belangrijker dan ooit tevoren. Zodoende maakt Audi het mogelijk om net als Mercedes (S-klasse) de sfeer aan boord te bepalen door de kleur van de verlichting te regelen.

Basisvormen
Zo herkenbaar als het lijnenspel van het exterieur is, zo kenmerkend is ook het interieur. De basisvormen doen sterk denken aan de generatie die hij aflost, maar dan overgoten met een moderner en luxueuzer sausje. Zelfs de uit het dashboard schuivende display van het MMI-systeem heeft zijn weg naar de nieuwe A8 gevonden.

Stoelen
In een lounge horen loungestoelen. Daar heeft het bij Audi nog nooit aan ontbroken, maar in de nieuwe A8 lijkt het niveau wel nog hoger. Standaard worden voorstoelen gemonteerd die 12-voudig elektrisch verstelbaar zijn. Wie echt het loungegevoel wil ervaren kan kiezen voor de 22-voudig elektrisch verstelbare stoelen die bovendien kunnen ventileren en beschikken over een massagefunctie. Het zal niet verbazen dat die mogelijkheid er ook is voor de beide buitenste zitplaatsen achterin. Een vierzone climate control moet de temperatuur aan boord voor elke passagier op het juiste niveau houden.

Audio, entertainment en internet
Als je eenmaal het interieur op je hebt laten inwerken en heerlijk in de loungestoelen bent gezakt begint het grote genieten pas echt. Audi heeft het MMI-systeem verder ontwikkeld en de functie van de navigatie-, telefoon-, en audiosystemen zijn via een touchpad te bedienen. Dit kan door er bijvoorbeeld met de vinger letters of cijfers op te schrijven. De exacte werking maakt Audi nog niet helemaal duidelijk, maar de fabrikant kennende werkt het fantastisch. De oren worden standaard gestreeld door het Audi sound system met zeskanaals versterker, 10 speakers en een DVD-speler. De Audi A8 is optioneel te voorzien van een tv-tuner, DVD-wisselaar en een digitale radiotuner. Daarbij is hij leverbaar met een Bose Surround Sound System met een digitale versterker, 14 speakers en een vermogen van 600 Watt. De absolute top op audiogebied is het Bang & Olufsen Advanced Sound System met 19 speakers en 2 versterkers (1.400 Watt). Voor de achterpassagiers is een entertainmentsysteem leverbaar met een 20 GB harddisk, twee memorycard-openingen en twee grote (10,2 inch) monitoren. Internetten in de auto? Het kan in de nieuwe A8. Zo is er de GPRS-module voor datatransmissie. Hiermee kan nieuws, verkeers-, weer- en reisinformatie (via Google) worden verwerkt in de routeplanning. In de loop van 2010 wordt dit aangevuld met een UMTS-module. Daarmee wordt het bijvoorbeeld mogelijk om via Google Earth 3D-satellietbeelden in het navigatiesysteem te gebruiken. Een uitgebreidere variant hiervan maakt volledige internettoegang mogelijk. De Audi wordt daarmee een mobiele WLAN-hotspot voor bijvoorbeeld laptops.

V8 FSI en TDI
Als je kijkt wat er allemaal aan boord is om de inzittenden te vermaken zou je bijna vergeten dat de auto bedoeld is om je van A naar B te brengen. Voorlopig kan dat alleen als je in de markt bent voor een V8 (benzine of diesel). De eerste is de welbekende 4.2 FSI V8-benzinemotor met een vermogen van 372 pk en een koppel van 445 Nm (bij 3.500 tpm). De presaties? Nul naar honderd in 5,7 seconden en een topsnelheid van 250 km/h. Belangrijk tegenwoordig: het brandstofverbruik ligt 13% lager (op 9,5 l/100 km) terwijl de motor 22 pk sterker is. In Nederland goed voor een C-label. Indrukwekkender dat deze benzine-ingespoten V8 is de 4.2 liter V8 TDI-motor. Die ontwikkelt namelijk een koppel van 800(!) Nm tussen 1.750 en 2.750 tpm. Het vermogen ligt op 350 pk en het zal je niet verbazen dat de A8 4.2 TDI slechts 5,5 seconden nodig heeft om naar 100 km/h te sprinten. Het daarmee samenhangende verbruik ligt op 7,6 l/100 km en daarmee is ´ie 19% zuiniger geworden. De CO2-uitstoot ligt op 199 g/km en ook dit is goed voor een C-label.

3.0 TDI V6
Natuurlijk wordt het motorengamma nog verder uitgebreid. In de loop van 2010 zal Audi de nieuwe A8 ook gaan leveren met een 3.0 TDI V6-motor met een vermogen van 250 pk en een koppel van 550 Nm. Ook die is sterker (+17 pk / + 100 Nm) en zuiniger (6,6 l/100 km oftewel -22%) dan zijn voorganger. En met een CO2-uitstoot van 174 g/km is de motor ook nog eens goed voor een C-label. Deze zelfde V6 dieselmotor wordt ook leverbaar met een vermogen van 204 pk, een verbruik van 6,0 l/100 km en een CO2-uitstoot van 159 g/km. Geheel nieuw is de achttraps tiptronic-transmissie die standaard aan elke motorisering wordt gekoppeld. Uniek aan deze transmissie is het dynamic shift program (DSP). Het DSP kan gebruik maken van navigatiegegevens van het optionele MMI navigatie plus: bochten op de route worden dan in het schakelprogramma opgenomen om onnodige schakelmomenten te voorkomen.

Quattro
Zoals we van Audi gewend zijn wordt het vermogen door de quattro-aandrijving verdeeld over de voor- en achterwielen (40/60). Optioneel is er een sportdifferentieel leverbaar (standaard op de 4.2 TDI) waarmee de aandrijfkracht op de achterwielen variabel is en de wegligging naar een nog hoger plan wordt getild. Om de bestuurder en de inzittenden zo comfortabel mogelijk te vervoeren wordt adaptieve luchtvering gemonteerd en de bestuurder profiteert van servotronic stuurbekrachtiging. Het van de A4 bekende Audi drive select is standaard op de nieuwe A8 en maakt het mogelijk de Adaptive air suspension, motor en transmissie naar wens in te stellen op ‘comfort’, ‘automatisch’ en ‘dynamiek’. Audi dynamic steering is daar optioneel nog bij te bestellen.

Veiligheid
De laatste jaren worden nieuwe modellen afgeladen met elektronische veiligheidssystemen die het verkeer veiliger moeten maken en het de bestuurder vooral veel gemakkelijker. In de A8 is dat niet anders. Adaptive cruise control (werkt van 0-250 km/h), Audi side assist, een systeem dat verkeersborden leest, Night vision assistent, parkeersensoren rondom, achteruitrijcamera en zelfs Audi pre sense. Dat laatste systeem behoeft enige uitleg aangezien het de eerste keer is dat we deze term tegen komen. Het systeem is vergelijkbaar met Pre Safe van Mercedes. Kort gezegd komt het erop neer dat het systeem samen werkt met de ESP en de adaptive cruise control en aan de hand daarvan gevaar kan ´zien´. Daarop wordt geanticipeerd door bijvoorbeeld de gordels aan te spannen, de ramen te sluiten, de stoelen in de juiste stand te zetten, te waarschuwen voor een noodsituatie en zelfs te remmen.

De nieuwe Audi A8 staat vanaf april 2010 bij de dealers. De prijzen beginnen bij € 113.900,-.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

 • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
 • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
 • ✓ Speciale kortingen en acties
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8
De nieuwe Audi A8

Zoeken

Merk- & modeldossiers