Nieuws

Elektrische oplaadpunten in Amsterdam ´geopend´

Elektrische oplaadpunten in Amsterdam ´geopend´

De gemeente Amsterdam heeft vandaag de eerste elektrische oplaadpunten in gebruik genomen. Samen met energiebedrijf Nuon en netwerkbedrijf Alliander werd het initiatief opgestart. Bij deze oplaadpunten kan iedereen met een elektrische auto, motor of scooter gratis parkeren en laden.

Er wordt veel geschreven en gesproken over elektrisch rijden. De autofabrikanten presenteren het ene na het andere model, maar het blijft ons allemaal in de oren klinken als toekomstmuziek. Op dezelfde dag dat Renault bekend maakte twee elektrische auto´s in productie te nemen werd in Amsterdam het startsein gegeven voor elektrische oplaadpunten.

Locaties
De oplaadpunten liggen op strategische locaties in de stad zoals op het Westergasfabriekterrein, de Piet Heinkade en de Amsteldijk. Zeven Amsterdammers die al elektrisch rijden ontvingen uit handen van wethouder Gerson (Verkeer) en wethouder Vos (Milieu) de eerste oplaadpassen. Binnen twee jaar zijn er 200 oplaadpunten in de stad beschikbaar. De nieuwe oplaadpunten zijn speciaal ingericht voor auto’s of specifiek voor scooters en motoren. Bij elk oplaadpunt is in elk geval al één vaste gebruiker. Iedereen die in het bezit is van een elektrische auto, motor of scooter kan een pas aanvragen via www.amsterdamelektrisch.nl en gratis van het netwerk gebruik maken.

Onderzoek onder Amsterdammers
De behoefte aan meer oplaadpalen is aanwezig in Amsterdam, bleek uit vooraf gedaan onderzoek door Stadspeil in opdracht van Nuon. Meer dan de helft van de Amsterdammers overweegt op termijn een elektrisch voertuig aan te schaffen. Daarvan geeft 27% de voorkeur aan een elektrische scooter en 54% aan een elektrische auto. Bijna driekwart van de respondenten is het eens met de stelling dat elektrisch vervoer de toekomst heeft. Als grootste voordeel van elektrisch vervoer wordt de betere luchtkwaliteit in de stad genoemd. Bijkomende voordelen zijn de klimaatvriendelijkheid door minder uitstoot en het ontbreken van stank- en geluidsoverlast. Als nadeel werd de aanschafprijs en het nog huidige gebrek aan oplaadpalen genoemd.
 
Dekkend netwerk van oplaadpunten
Naast 100 oplaadpunten op straat komen er ook 100 oplaadpunten bij P+R terreinen, parkeergarages, op autodeelplekken en op kaden voor elektrische vaartuigen. Samen vormen ze een netwerk van 200 oplaadpunten dat in Amsterdam de komende twee jaar wordt uitgerold. Het streven is dat er in 2015 10.000 elektrische voertuigen rondrijden en een dekkend netwerk van oplaadpunten in de stad aanwezig is. Kortom, het elektrische rijden gaat zich langzaam maar zeker uitrollen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Elektrische oplaadpunten in Amsterdam ´geopend´
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers