Nieuws

Fiat & Chrysler

Chrysler maakt toekomstplannen bekend

´Kosten besparen door samen te werken´, dat lijkt het nieuwe motto van Chrysler te worden. Dankzij de samenwerking met Fiat krijgt Chrysler een tweede kans zich te bewijzen in de autowereld, waarbij het Amerikaanse merk een opmerkelijk Italiaans sausje krijgt.

Chrysler maakt toekomstplannen bekend
Vernieuwing is één van de belangrijkste pijlers van het Amerikaanse concern. Het bedrijf wil in 2012 haar volledige gamma vernieuwd hebben en de range verbreden. Hiervoor zal het merk zelfs een beroep doen op de kleine en populaire Fiat 500. Dit model zal in de Verenigde Staten onder de vlag van Chrysler verkocht gaan worden om milieubewuste en trendgevoelige Amerikanen te verleiden. En dit voorbeeld is nog maar een klein deel van de uitgebreide samenwerking. Een overzicht.

Chrysler
De trend naar kleiner en zuiniger is bij het eigen label van de Chysler-groep goed merkbaar. Hiervoor gaat Chrysler een intensieve samenwerking aan met Lancia. Het Italiaanse merk dat ook onder de vleugels van Fiat opereert komt, volgens Chrysler, op veel punten overeen met het Amerikaanse bedrijf. Hoewel grote auto´s als de 300C en de Grand Voyager de belangrijke steunpilaren van het merk blijven, zullen de bedrijven samen gaan werken aan modellen in het B-, C- en D-segment. Ook staat er een middelgrote SUV op de planning. Per markt wordt bekeken welke modellen als Chrysler en welke als Lancia worden aangeboden. Een nieuw, fris logo zal Chrysler´s toekomstplannen onderstrepen.

Jeep
Jeep staat al sinds jaar en dag bekend om haar avontuurlijke karakter en dat zal ook zo blijven. Toch moet het merk ook besparen en zal het met een compact model voor het populaire B-segment komen. Daarnaast worden de Patriot en Compass vervangen door één modern model en staat de vervanging van de Cherokee op stapel. Alle nieuwe modellen moeten volgens Jeep opvallen door een hoge mate van efficiency. Positief voor het imago is dat de iconische Wrangler vooralsnog leverbaar blijft.

Dodge en Ram
Naast Chrysler en Jeep vallen ook de merken Dodge en Ram onder de Chrysler Group. Beide bedrijven zullen een sterke regionale focus krijgen, waarbij de merknaam Ram voortaan alleen voor de bedrijfswagens gebruikt wordt. Bij Dodge komt de nadruk op zuinige en efficiënte modellen te liggen, zij het met een sportieve insteek. Ook het nieuwe Dodge-gamma zal starten met een model in het B-segment. De Viper, het absolute topmodel en aloude imagebuilder van Dodge, moet voorlopig het veld ruimen. Gelukkig komt ´ie (vermoedelijk) wel terug omstreeks 2014. Momenteel is de sportwagentak van Fiat en de heren van Dodge nog in beraad of deze stap haalbaar is.

Kostenbesparing
Zoals al eerder aangehaald zal de samenwerking tussen Chrysler en de Fiat Group sterk tot uiting komen in het delen van wederzijdse technologieën. Zo gaat de Amerikaanse tak profiteren van de viercilinder krachtbron met MultiAir-techniek en krijgt Fiat de beschikking over de nieuwe Pentastar V6-krachtrbon van Chrysler. De samenwerking moet in 2010 een kostenbesparing van 500 miljoen dollar opleveren. In de periode 2010-2014 loopt dit bedrag op tot 3 miljard dollar. Chrysler is er van overtuigd dat deze maatregelen en de samenwerking met Fiat het concern een uitgangspositie voor een gezonde toekomst geeft.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Chrysler maakt toekomstplannen bekend
Chrysler maakt toekomstplannen bekend
Chrysler maakt toekomstplannen bekend
Chrysler maakt toekomstplannen bekend

Zoeken

Merk- & modeldossiers