Nieuws

De BMW M3 CSL krijgt een vervolg

De BMW M3 CSL krijgt een vervolg

BMW heeft achter de schermen een nieuwe CSL ontwikkeld en gebouwd. Dit meldt het Britse Autocar die bij de presantatie van de eenmalige spin-off aanwezig was. Echter dient ditmaal niet de M3 als basis, maar de huidige M5. Toch opvallend als je beseft dat CSL voor Coupé Sport Lightweight staat.

BMW M heeft de unieke, lichtgewicht M5 CSL gebouwd in het kader van de 25ste verjaardag van de Beierse vierdeurs sedan. “Het betreft een M5 zoals we die nooit gaan bouwen”, zijn de toegevoegde  teleurstellende woorden van Albert Biermann, hoofd van de M-divisie. Het blijft dus bij een eenmalige oefening.

Afslankkuur
Net als bij de vroegere CSL’s stond een lager wagengewicht centraal bij de ontwikkeling van de unieke M5. Het dak is net als bij de M3 CSL (E36) opgetrokken uit koolstofvezel, terwijl de standaard sportstoelen zijn geruild tegen lichtere, spartaanse exemplaren. De achterbank is zelfs helemaal achterwege gelaten. BMW M heeft hier zo’n 50 kilogram mee weten te besparen.

580 pk
Een andere ingreep voor de M5 CSL was het grondig herzien van de 5.0 liter V10. Een langere slag resulteerde in een totale cilinderinhoud van 5.5 liter brengen en dit levert, samen met andere modificaties, een vermogen en trekkracht van ongeveer 580 pk en 545 Nm op. De waarden zijn overigens niet bevestigd door BMW M. Een 7-traps DCT-transmissie neemt de krachtoverbrenging voor rekening. Precieze prestaties zijn onduidelijk, maar inmiddels is de auto al wel enkele malen rondom de Nurbürgring geknald. Daarbij heeft het een tijd neergezet die 20 seconden onder de tijd van de standaard M5 neergezet.

Focus op nieuwe (M)5
BMW en de M-divisie laten nadrukkelijk weten dat zij zich momenteel concentreren op de nieuwe 5-serie en de nieuwe M5 en absoluut geen intenties hebben om de M5 CSL in productie te nemen. Mocht BMW M alsnog overstag gaan dan belooft het in ieder geval een interessante strijd te worden tussen beide supersedans. De nieuwe M5 wordt namelijk sowieso lichter dan zijn voorganger, terwijl hij wordt aangedreven door een circa 550 pk sterke V8-TwinScroll Turbo. Waar zou jij dan voor kiezen: uniek klassiek of geavanceerde moderniteit? 

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
De BMW M3 CSL krijgt een vervolg
De BMW M3 CSL krijgt een vervolg
De BMW M3 CSL krijgt een vervolg
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers