Nieuws

Autobelastingen 2010: Wat verandert er voor de automobilist?

Autobelastingen 2010: Wat verandert er voor de automobilist?

Op Prinsjedag 2009 zijn ook de belastingplannen voor de automobilist bekend gemaakt. Zoals verwacht wordt in 2010 sterk ingezet op elektrisch rijden, maar ook op de stimulering van andere zuinige auto´s. Wij hebben alles voor je op en rijtje gezet.

Elektrisch rijden
Er wordt groots ingezet op het stimuleren van elektrisch rijden. Ten eerste wordt een speciale bijtellingscategorie voor elektrische auto’s ingevoerd. Berijders van deze auto’s zijn bovendien gedurende de jaren 2010 en 2011 volledig vrijgesteld van bijtelling. Gedurende de jaren 2012 tot en met 2014 bedraagt de bijtelling op elektrische auto’s 7% van de catalogusprijs. Bovendien wordt de BPM-vrijstelling voor elektrische auto’s verlengd tot 2018. Daarmee kunnen de auto’s fors voordeliger worden aangeboden en verhoogt dit de marktpotentie van de elektrische auto.
 
BPM
Het parlement heeft vorig jaar al ingestemd met een omzetting van de BPM-berekeningsmethodiek van een heffing op basis van de catalogusprijs naar een heffing op basis van de CO2-uitstoot. De eerste stap daarvan gaat per 2010 in. De zogenaamde “slurptax” in de BPM vervalt hiermee, dit is opgenomen in bovengenoemde CO2-heffing. Auto’s die net boven de uitstootgrens van de BPM-vrijstelling zitten, wordt als overgangsmaatregel een extra stimulans (BPM-korting) ingevoerd ter grootte van € 700,-. Dit betreft dieselauto’s met een CO2-uitstoot tussen 95 en 104 g/km en overige auto’s met een CO2-uitstoot tussen 110 en 120 g/km. Tot slot vervalt de BPM-bonus-/malusregeling op basis van het energielabel. Het label bepaalt dus niet meer of je korting krijgt of een boete op een nieuwe auto. Dieselauto’s met een Euro-6 motor krijgen per 1 januari 2011 bovendien een korting op de BPM ter grootte van € 1.500,-. Voor het jaar 2012 bedraagt deze korting vervolgens € 1.000,- en in 2013 € 500,-. Denk hierbij aan auto´s als de Volkswagen Passat BlueTDI en de BMW 330d BluePerformance

Chiptuning
De vele ‘groene’ maatregelen zorgen voor diverse kortingen. Velen maken hier dankbaar gebruik van en chiptunen vervolgens hun auto. Hierdoor stijgt niet alleen het vermogen, maar ook de CO2-uitstoot waardoor de korting eigenlijk onterecht is verleend. In de BPM-wetgeving wordt de verplichting opgenomen om in geval van chiptuning binnen 3 jaar na de kentekenregistratie over te gaan tot herberekening op basis van de door de chiptuning gerealiseerde hogere CO2-uitstoot. Deze ‘fraude’ wordt hiermee door de overheid aangepakt.

Wegenbelasting
In de MRB, ook wel wegenbelasting of houderschapsbelasting genoemd, wordt per 2010 de al aangekondigde vrijstelling voor “zeer zuinige auto’s” ingevoerd. Dit betreft dieselauto’s met een CO2-uitstoot van maximaal 95 g/km en overige auto’s met een CO2-uitstoot van maximaal 110 g/km. Dit zijn dezelfde auto’s die ook in aanmerking komen voor de BPM-vrijstelling en 14%-bijtelling.

De Tweede Kamer begint op 2 november met de behandeling van alle fiscale wetsvoorstellen. Naar verwachting stemt de Tweede Kamer in de tweede helft van november. De Eerste Kamer behandelt deze voorstellen medio december. Wij houden je van het verdere verloop en van eventuele wijzigingen op de hoogte.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autobelastingen 2010: Wat verandert er voor de automobilist?
Autobelastingen 2010: Wat verandert er voor de automobilist?
Autobelastingen 2010: Wat verandert er voor de automobilist?
Autobelastingen 2010: Wat verandert er voor de automobilist?
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers