Nieuws

Ford toont prototype elektrische Focus

Ford toont prototype elektrische Focus

Met de Ford Focus BEV toont Ford Europa het eerste prototype van een BEV (Battery Electric Vehicle: accuaangedreven auto). De elektrische Ford Focus is ontwikkeld om deel te nemen aan een door de Britse regering georganiseerde tentoonstelling van auto´s met een ultralage CO2-uitstoot die volgend jaar wordt gehouden.

Een consortium van Ford, de energiemaatschappijen Scottish en Southern en de universiteit van Strathclyde zal in 2010 vijftien prototypen van de Ford Focus BEV en een oplaadinfrastructuur in Hillingdon (bij Londen) in gebruik nemen. De auto´s worden bestuurd door mensen van Scottish en Southern, alsook door een aantal testrijders uit Hillingdon. De ontwikkeling van deze nieuwe BEV-demonstratievloot wordt gedeeltelijk gefinancierd door de TSB (Technology Strategy Board), een Britse overheidsinstantie gericht op het bevorderen van innovatieve industrieprojecten ter vermindering van de CO2-uitstoot binnen het bestaande transportsysteem.

Actieradius van 120 kilometer
´Elektrische aandrijving is een belangrijke stap in Fords streven naar oplossingen voor een efficiënter, duurzamer soort mobiliteit,´ zegt John Fleming, bestuursvoorzitter en CEO van Ford Europa. Het prototype van de Focus BEV is gebaseerd op de huidige Europese Ford Focus en wordt voorzien van een geheel nieuwe elektrische aandrijving die wordt geleverd door Magna, Fords strategische partner. Onder het plaatwerk van de Ford Focus-prototypen liggen een lithium-ion-accu met een vermogen van 23kWh en een op het chassis gemonteerde permanente-magneetmotor van 100 kW. De BEV heeft een actieradius van 120 km en een topsnelheid 136 km/h. Het opladen van de accu duurt bij een gewoon stopcontact 6 tot 8 uur.

Productieplannen onduidelijk
Na het debuut van de Ford Tourneo Connect BEV-conceptcar op de Autosalon van Genève, eerder dit jaar, is het nu in Frankfurt de beurt aan het prototype van de Focus BEV. In Europa worden er al omgebouwde bedrijfsauto´s met alleen accuaandrijving – de Ford Transit en de Transit Connect – op de markt gebracht door Smith Electric Vehicles. Ford heeft in Noord-Amerika reeds bekendgemaakt dat het in 2010 samen met Smith Electric Vehicles een BEV-versie van de Transit Connect zal aanbieden op de Amerikaanse markt. Of de elektrische Focus ook in productie wordt genomen is nog onbekend. Wellicht kan de autosalon van Genève begin volgend jaar helderheid geven.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Ford toont prototype elektrische Focus
Ford toont prototype elektrische Focus
Ford toont prototype elektrische Focus
Ford toont prototype elektrische Focus
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers