Nieuws

Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties

Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties

De Mercedes SLS AMG is na maanden van spyshots en tal van berichten eindelijk officieel. De nieuwe supersportauto van Mercedes moet de 300 SL Gullwing doen reïncarneren. Ga er even rustig voor zitten, want er valt veel over de Mercedes SLS AMG te vertellen.

  • Design ontleend aan de legendarische 300 SL Gullwing
  • Kenmerkende vleugeldeuren
  • Toepassing van alleen de allerbeste materialen
  • Volledig aluminium space-frame constructie
  • 6.2 AMG-V8 maakt 0-100 km/h in 3,8 seconden mogelijk
  • Techniek uit de Formule 1
  • Medio 2010 leverbaar

We hadden al eerder een foto van de nieuwe Mercedes-AMG voorbij zien komen. Net als een flink aantal spyshots en een officiële schets. Nu is het model echter eindelijk helemaal officieel. Wat al duidelijk was is dat de inspiratiebron voor het design van de SLS AMG de legendarische Mercedes-Benz 300 SL Gullwing is. De SLS AMG vertaalt de lijnen van dit icoon op treffende wijze naar de 21e eeuw met een motorkap van bijna twee meter lang, een ver naar achteren geplaatst passagiersgedeelte en een korte achtersteven. Uniek aan de auto zijn de vleugeldeuren die een optimale in- en uitstap garanderen. De brede grille en de luchtroosters in de voorste spatborden lijken eveneens zo van de 300 SL Gullwing te zijn overgenomen. In een later stadium zal de SLS AMG ook in een open variant verschijnen. Deze versie moet de vleugeldeuren helaas missen.

Twee matte tinten beschikbaar
Naadloos vullen de 19 inch wielen vóór en 20 inch wielen achter de wielkasten onder de brede heupen op. Mercedes biedt keuze uit drie wieltypes, die allen een vrijwel onbelemmerde blik op het AMG-remsysteem geven. Aan de achterzijde vallen de platte achterlichtunits met LED-technologie goed op. De diffuser waarin twee verchroomde uitlaatpijpen en een centraal mistachterlicht zijn opgenomen, is een duidelijke verwijzing naar de autosport. Bij snelheden boven 120 km/h komt de achterspoiler automatisch tevoorschijn en zorgt dan voor extra stabiliteit. De Mercedes-Benz SLS AMG is leverbaar in negen exterieurkleuren, waaronder AMG Alubeam Silver. Daarnaast zijn twee matte tinten beschikbaar: designo magno Alanite Grey en AMG magno Sylvanite Grey.

Langgerekte middenconsole
Binnenin de SLS AMG valt de cockpit-sfeer op. Het dashboard heeft een vleugelvorm en ook de ronde ventilatieroosters met silver-shadow-vinnen lijken sterk op de luchtinlaten van straalmotoren. De langgerekte middenconsole bevat de naar de bestuurder gerichte AMG Drive Unit. Deze maakt het mogelijk een persoonlijke setup van de auto te realiseren. Om de kwaliteit van het interieur op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen heeft Mercedes alleen gebruikt gemaakt van pure materialen. Zo is er echt staal, nappaleer en hightech-carbon verwerkt in het interieur.

Vleugeldeuren
Ondanks de lage zitpositie verzekert Mercedes ons dat de in- en uitstap optimaal is. Dit komt volgens het Duitse merk op het conto van de vleugeldeuren die onder een hoek van maximaal 70 graden openen. Het openen en sluiten van de deuren gaat moeiteloos dankzij twee gasdempers per deur. Na de instap ploffen de inzittenen neer op sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen. De achterzijde van deze zijn uitgevoerd in magnesium en beschikken over twee ‘kussenzones’. De stoelen hebben instelbare zijkanten, zijn standaard voorzien van verwarming en bekleed met designo-leder. Net als bij het exterieur zijn hierbij diverse kleurcombinaties mogelijk. Een memorypakket voor stoel- en stuurwielinstelling is optioneel. Het driespaaks sportstuur (diameter 365 mm) is met leder bekleed en voorzien van schakelpaddles.

Geschikt voor dagelijk gebruik
De Mercedes SLS AMG is duidelijk een supersportwagen. Toch hebben Mercedes en AMG de moeite genomen om hem geschikt te maken voor dagelijk gebruik. Een voorbeeld hiervan is het dashboardkastje dat een inhoud heeft van 3,7 liter. Verder bevindt zich in het opbergvak naast de E-Select-hendel, een opbergvak waarin ook een 12V-aansluiting is opgenomen. In de middenconsole zijn bekerhouders opgenomen en achter de stoelen is een speciale bergruimte gecreëerd. De kofferuimte heeft een inhoud van 176 liter. Dat is dan weer niet voor alledag.

Hightech chassis
Het chassis en het koetswerk van de Mercedes-Benz SLS AMG zijn volledig van aluminium. Deze zogenaamde spaceframe-constructie is licht, uitermate sterk en torsiestijf. Daarmee draagt hij bij aan een stabiel en dynamisch weggedrag. De complete body van de auto weegt slechts 241 kg. De stijve lichtgewichtconstructie heeft ook voordelen met betrekking tot de veiligheid. Acht airbags waaronder knieairbags voor bestuurder en passagier en adaptieve frontairbags moeten de passagiers beschermen.

Monster onder de kap

Het sportieve hart van de Mercedes-Benz SLS AMG wordt gevormd door de 6.2 liter AMG-V8. Dezelfde motor als in elke AMG ligt horen we je denken? Nee, de tuner heeft de krachtbron compleet opnieuw opgezet en de motor de typische karakteristieken van een racemotor gegeven. Een compleet nieuw in- en uitlaatsysteem en aanpassingen aan de kleptiming en de nokkenas leidde tot alerte reacties op het gaspedaal. De exact 6.208 cm3 grote krachtbron levert een vermogen van 571 pk bij 6.800 tpm. Het koppel bedraagt 650 Nm bij 4.750 Nm. Door een relatief laag gewicht van 1.520 kg ligt het specifieke vermogen op 2,84 kg/pk. De prestaties zijn dan ook op hoog niveau. De topsnelheid bedraagt maar liefst 317 km/h (elektronisch begrensd) en de acceleratie 0-100 km/h is binnen 3,8 seconden gebeurd.

Monster zonder hongeraanval
Mercedes-Benz probeert door middel van geavanceerde technologie een zo gunstig mogelijk brandstofverbruik te realiseren. Zo zijn de cilindervoeringen bekleed met LDS, de olietoevoer wordt precies afgestemd op de actuele vraag en kinetische energie die vrijkomt bij het afremmen wordt omgezet in elektriciteit. Die wordt vervolgens weer gebruikt om de batterij op te laden. Dit alles leidt tot een gemiddeld verbuik van 13,2 l/100 km. Ongekend in de wereld van supersportwagens!

Torque Tube icm met nieuwe transmissie
De kracht van de motor wordt via een lichtgewicht aandrijfas van carbon (zoals in de C-Klasse DTM) naar de achteras geleid. De nieuwe transmissie met dubbele koppeling vormt een vaste verbinding met de motor door de zogenaamde Torque Tube waarin een as met dezelfde snelheid draait als de motor. Deze technologie zorgt ervoor dat de aandrijflijn perfect bestand is tegen de enorme krachten die vrijkomen. De AMG Speedshift DCT, zoals de zeventraps-transmissie met dubbele koppeling van de SLS AMG voluit heet, beschikt over een in het compacte versnellingsbakbehuizing geintegreerd mechanische sperdiffrentieel. De transmissie kent vier programma’s: C (Controlled Efficiency), S (Sport). S+ (Sport plus) en M (Manual). Deze zijn te selecteren via de AMG Drive Unit. In elke modus is de automatische double declutch-functie actief, met uitzondering in C-stand.

Onderstel met Formule 1 technologie
Dankzij de transaxle-configuratie van de SLS AMG (front-mid-plaatsing van de motor, transmissie op de achteras) wordt een goede gewichtsverdeling bereikt: 47% vóór en 53% achter. Alle vier wielen zijn opgehangen aan dubbele A-armen (double whisbones) zoals die ook in de Formule 1 worden toegepast. Bij deze constructie zijn wielstand en veerfunctie onafhankelijk van elkaar. Volgens Mercedes leidt dit tot een perfecte rechtuitstabiliteit en een optimaal gevoel voor de bestuurder. Belangrijke onderstelelementen zoals de A-armen en componenten van de stuurinrichting zijn volledig van aluminium. Dit beperkt het onafgeveerde gewicht en dat heeft weer positieve gevolgen voor de rijdynamiek.

Standaard composiet remmen
Standaard beschikt de SLS AMG over een ESP met drie voorkeuzestanden die via een knop te selecteren zijn: ESP On, ESP Sport en ESP Off. ASR is actief in alle drie ESP-standen. Als een wiel grip begint te verliezen, zorgt een gerichte remingreep voor een aanzienlijke verbetering van de trekkracht, al helemaal in combinatie met het standaard mechanische limited-slip sperdifferentieel. De SLS AMG beschikt standaard over AMG high performance composietremmen op de vooras. Optioneel zijn grotere, keramische remschijven leverbaar. Deze bieden nog meer veiligheid bij hoge remtemperaturen en zijn bovendien 40% lichter dan conventionele schijven. De SLS AMG wordt geleverd met AMG high performance-wielen in de maten 19 inch vóór en 20 inch achter. Optioneel zijn wielen met vijf dubbele spaken of tienspaaks velgen beschikbaar. De banden met de maten 265/35R19 vóór en 295/30R20 achter zijn speciaal voor de SLS AMG ontwikkeld. Een bandenspanningscontrolesysteem dat van iedere band afzonderlijk de spanning weergeeft is standaard.

De nieuwe Mercedes-Benz SLS AMG wordt medio 2010 op de markt verwacht. De prijsstelling is nog niet bekend. Ook heeft Mercedes nog niets meer over de elektrische SLS AMG bekend gemaakt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Mercedes SLS AMG: alle details, foto´s en specificaties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers