Nieuws

Mercedes B-klasse F-Cell is productieklaar!

Mercedes B-klasse F-Cell is productieklaar!

Al jaren werkt Mercedes aan de introductie van een auto op waterstof. Inmiddels is de tijd er bijna rijp voor. Mercedes laat ons namelijk kennis maken met de B-klasse F-Cell die eind 2009 in productie zal gaan. Een beperkte productie, dat wel, maar Mercedes is inmiddels heel ver.

  • Beperkte serieproductie van 200 exemplaren
  • 136 pk, 290 Nm en 170 km/h
  • Geen uitstoot van schadelijke stoffen
  • Infrastructuur helaas nog lang niet klaar voor waterstof

Mercedes werkt al twintig jaar aan de ontwikkeling van voertuigen op waterstof. In 1994 werd het eerste tastbare resultaat gepresenteerd met de NECAR 1. In de jaren die daarna volgden waren het voornamelijk op A- en B-klasse gebaseerde voertuigen die op grote autoshows debuteerden. En behalve dat Mercedes het enkel in conceptcars liet zien werd er ook volop getest met tal van prototypes. Mercedes laat weten dat men de afgelopen jaren met ruim 100 testvoertuigen ongeveer 4,5 miljoen kilometer heeft afgelegd. Van de ijskoude winters in Scandinavië en beproevingen op de Nürburgring tot extreem hoge woestijntemperaturen. Nu lijkt de tijd rijp om de auto in een beperkt aantal op de markt te brengen. Mercedes start eind dit jaar de productiebanden dan ook op om 200 exemplaren te produceren.

136 pk
Onderhuids is in de B-klasse plaatsgemaakt voor een 136 pk en 290 Nm sterke elektromotor en de gehele brandstofceltechniek. Die laatste heeft een plek kunnen krijgen in de unieke sandwich-bodem van de B-klasse. Daardoor neemt het geen ruimte in beslag en blijft de B F-Cell praktisch als elke andere B-klasse. Mercedes claimt een actieradius van 385 km en een topsnelheid van 170 km/h. Over acceleratietijden is niets bekend. De uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen is uiteraard nul en dat is het grootste voordeel van de brandstofcel.

Probleem
Ondanks dat diverse fabrikanten klaar lijken om de auto´s op de markt te brengen is de infrastructuur er nog niet op berekend. Waterstoftankstations zijn nog maar zeer beperkt beschikbaar. Mercedes levert de eerste 200 exemplaren dan ook uit aan klanten in regio´s waar al een aantal tankstations beschikbaar zijn. Hierdoor kunnen praktijkproeven worden gereden en kunnen overheden opgewarmd worden om een dekkend netwerk te stimuleren. Voorlopig blijft de brandstofcelauto hiermee dus nog steeds toekomstmuziek. Hopelijk sterft de B-klasse F-Cell echter niet eenzelfde stille dood als de BMW Hydrogen7. Die was immers ook productieklaar en hebben jullie er ook nog weer wat van gehoord?

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes B-klasse F-Cell is productieklaar!
Mercedes B-klasse F-Cell is productieklaar!
Mercedes B-klasse F-Cell is productieklaar!
Mercedes B-klasse F-Cell is productieklaar!
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers